Kiia Rouhelo rohkaisee myös naisia hakeutumaan finanssialalle – “Tämä ei ole vähemmän naisten paikka”

Rahoitusalan opiskelija Kiia Rouhelo osallistui EY:n järjestämään Corporate Finance Woman of the Year -kilpailuun finanssialasta kiinnostuneille naisopiskelijoille ja nappasi Suomen finaalin voiton sekä trainee-paikan EY:ltä. Hän haluaa rohkaista yhä useampia nuoria naisia tavoittelemaan uraa myös rahoitusalalla.

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Ernst & Youngin eli EY:n kanssa. EY järjesti marraskuussa Corporate Finance Woman of the Year -kilpailun alasta kiinnostuneille naisopiskelijoille. Katso avoimet työmahdollisuudet EY:llä »

Finanssiala hyötyy diversiteetistä

“Finanssiala ei ole mielestäni mitenkään vähemmän naisten paikka, eikä alaa kannata pelätä”, Turun yliopiston rahoituksen maisteriopiskelija Kiia Rouhelo linjaa.

“Koen myös, että nykyään kovat arvot ja rahoitusala eivät välttämättä kulje käsi kädessä, vaikka perinteisesti ala on ehkä nähty sellaisena. Varsinkin nyt, kun ollaan koko ajan menossa eettisempään ja vastuullisempaan suuntaan”, hän jatkaa.

Kiia tunnistaa, että naiset eivät tällä hetkellä valitse rahoitusalan urapolkua yhtä usein kuin miehet. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteivätkö naiset olisi alalle tervetulleita – päinvastoin.

“Kaikki otetaan tälle alalle avoimin mielin vastaan. Esimerkiksi tämä EY:n Corporate Finance Woman of the Year -kilpailu on esimerkki siitä, miten naisia yhä enemmän rohkaistaan alalle”, Kiia sanoo.

Kiia päätyi itse valitsemaan rahoituksen, koska on aina pitänyt matikasta ja koki, että opinnot olivat myös sopivan haastavia.

“Vaikka en ihan tarkkaan vielä tiedä mitä haluan tehdä työkseni, koin, että tätä voi soveltaa aika moneen.”

Koen myös, että nykyään kovat arvot ja rahoitusala eivät välttämättä kulje käsi kädessä, vaikka perinteisesti ala on ehkä nähty sellaisena.

Väylä finanssialalle on helppo löytää tutustumalla alaan esimerkiksi kilpailun avulla. Kiialla oli taustallaan kesän yli kestänyt harjoittelu EY:n veropalveluyksikön Mobility-tiimissä, mutta fiilis oikeasta suunnasta vahvistui entisestään EY:n kilpailuun osallistumisen myötä.

Samaa mieltä on EY:n Senior Manager ja tämän vuoden kilpailun sponsori Kinga Charpentier:

“Kun teet päätöstä urasta, johon haluat suuntautua, on tosi tärkeää kokeilla erilaisia juttuja. Tämä kilpailu on todella hieno mahdollisuus tutkia tätä aluetta ja tavata alalla työskenteleviä ihmisiä.”

Kinga kertoo, että kilpailuun valitut finalistit toivat kaikki oman mausteensa caseihin erilaisine taustoineen ja persoonineen. Hänen mukaansa EY:llä oltiin todella innostuneita tämän vuoden ryhmästä.

“Tulevaisuudessa meidän pitää olla yhä luovempia, kysyä osuvampia kysymyksiä ja keksiä parempia ratkaisuja. Tässä avainasemassa ovat tiimien monimuotoisuus ja erilaiset näkökulmat. Siksi on tärkeää houkutella myös lisää naisia tälle alalle”, Kinga tähdentää.

“Uskallan nyt luottaa itseeni enemmän”

Kilpailuun osallistuminen kohotti myös Kiian ammatillista itsetuntoa:

“Tämä on ollut tosi rohkaiseva kokemus. Jotenkin uskaltaa entistä enemmän luottaa omiin kykyihin ja intuitioon. Luottamus itseeni on vahvistunut, ja myös siihen mikä voisi olla kiinnostava ja oikea urapolku tässä vaiheessa.”

Kilpailupäivän rento ja kannustava ilmapiiri pääsi hieman yllättämään nuoren naisen. Kun Turussa asuva ja opiskeleva Kiia nousi Helsingin junaan kello 6:23, fiilis oli odottava, mutta samalla hän ei oikein tiennyt mitä odottaa.

“Kun teimme caseja yhdessä, melkein unohdin, että oli kyse kilpailusta. Opimme uutta ja pidimme hauskaa”, Kiia kuvailee.

Kilpailupäivän ensimmäisenä tehtävänä oli ryhmätyö, jossa ratkaistiin yrityskauppaan liittyvää tapausta. Tunnin valmistelujen ja mentorien ryhmissä kiertämisen jälkeen caset esiteltiin tuomaristolle.

“Myös kaikki aika itse tehtävien välissä oli mukavaa. Juteltiin ja tutustuttiin muiden kilpailijoiden kanssa, ja meidän kanssa aikaa viettämässä oli myös monia EY:n Transaction Advisory Services -yksikön työntekijöitä, jotka kertoivat työstään ja kyselivät myös meistä”, Kiia toteaa.

Lounaan jälkeen kilpailijat valmistelivat lyhyempää yksilöcasea, jonka he sitten esittelivät tuomareille. Päivä huipentui voittajan julkistamisen jälkeen illalliseen.

Kiia (vas.) on tyytyväinen saadessaan mentorikseen Kingan. Tulevaisuudessa hän voisi kuvitella työskentelevänsä myös ulkomailla.

Vaihto-opiskelun kautta trainee- ja mentorointijaksolle

Kiia palaa hetkeen, jolloin kilpailijat jännittivät voittajan julkistamista Prosecco-lasit käsissään. Lopulta juuri hän paljastui voittajaksi.

“Olin yllättynyt, sillä mielestäni kaikki olivat tosi lahjakkaita, ja oli vaikea arvata kuka voittaisi. Olin tottakai tosi iloinen, ja odotan nyt seuraavia hienoja juttuja.”

Helmikuussa Kiia suuntaakin historialliseen Roomaan osallistuakseen kilpailun globaaliin finaaliin, johon on kutsuttu voittajat 22 eri maasta.

“Odotan reissua innolla ja toki myös jännityksellä. On hauska päästä tutustumaan muihin finalisteihin ja uusiin EY:läisiin”, Kiia kertoo.

Myös Roomassa Kiia saa ratkaistavakseen asiakascasen sekä ryhmässä että itsenäisesti. Kaksi päivää kestävä kilpailu mahdollistaa jo syvemmän tapausten tarkastelun.

“Kilpailussa ei periaatteessa vaadita rahoituksen tai edes kauppatieteiden taustaa, vaan caset käsittelevät yleisemmin markkinoita ja strategiaa. Tärkeää on, että näihin lisää myös jonkin henkilökohtaisen kulman.

“Kinga on varmasti mulle sopiva mentori ja samalla hyvä esikuva, jolta voi saada suuntaa ja vinkkejä uran alkuun”

Rooman finaalin jälkeen Kiian suunnitelmissa siintää vaihto-opiskelu. Sen jälkeen on tarkoituksena aloittaa Suomen kilpailun voitosta palkinnoksi saatu trainee-jakso EY:llä. Kiia odottaa innolla myös vuoden mentorointijaksonsa aloittamista Kingan kanssa.

“Kinga on varmasti mulle sopiva mentori ja samalla hyvä esikuva, jolta voi saada suuntaa ja vinkkejä uran alkuun”, Kiia sanoo tyytyväisenä.

Hän rohkaisee kokeilemaan erilaisia asioita, eikä jäädä pelkäämään vääriä valintoja. Myöhemmin voi aina valita uudestaan tai muokata suuntaa.

“Nyt tuntuu, että olen oikeassa suunnassa. Haluan todellakin tehdä työtä, jossa pääsen haastamaan itseni, työskentelemään kansainvälisissä tiimeissä ja tekemään jotain merkityksellistä.”

Löytyisikö oma urasi juuri rahoitusalalta? Tutustu uramahdollisuuksiin!

Katso EY:n avoimet työpaikat »

Lue lisää EY Corporate Finance Woman of the Year -kilpailusta »

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Duunitorin sivuilla.