Vieraskynä: Kolme keinoa yrittäjän onnellisuuden sekä yrityksen tuloksen maksimointiin

Me suomalaiset olemme tulevaisuus-orientoitunut kansa. Sama pätee suurimpaan osaan pohjoisella pallonpuoliskolla asuvista kansoista – itse asiassa mitä pohjoisempana ihminen asuu, sitä todennäköisemmin ihminen katsoo huomiseen. Itse uskon sen johtuvan vähintään osittain säästä: edellisillä vuosisadoilla talveen on pitänyt varautua hyvissä ajoin, jotta ruoka ja polttopuut riittävät kevääseen.

Nykyään tuo tulevaisuus-orientaatio on meille talouskasvun ajuri: Valtiot tukevat innovaatiotoimintaa, yritykset tekevät investointeja ja yksilöt panostavat omaan koulutukseensa. Meille yksilöille tyypillinen arvomaailma pitää sisällään ajatuksen siitä, että jos uhraan onnellisuutta tänään, saavutan kovan työn kautta jotain huomenna ja tulen sitten onnelliseksi. Tuossa logiikassa on uusimpien tutkimusten mukaan virhe. Stanfordin yliopistossa tutkimusta tekevä psykologian tohtori Emma Seppälä on tullut toiseen johtopäätökseen: Mikäli ihminen oppii olemaan onnellinen tänään, tässä ja nyt, hänen todennäköisyytensä menestyä elämässä kasvaa. Menestys seuraa siis onnellisuutta, ei toisin päin. Sama pätee muuten organisaatioissa: lukuisat tutkimukset osoittavat, että työntekijöiden hyvinvoinnilla ja onnellisuudella on vahva positiivinen korrelaatio yrityksen pitkän aikavälin kannattavuuteen.

Onko meidän elämissämme paradoksi? En usko. Tulevaisuuteen panostaminen tosiaan kannattaa, siitä ei ole epäilystäkään. Useimpien ongelma vain on siirtyvien maalitolppien syndrooma. Tavoite, jonka saavuttamisesta lupaamme itsellemme onnellisuutta, vaihtuu aina uuteen, kun edellinen tavoite on saavutettu. Ensin haaveilemme opiskelupaikasta, sitten ensimmäisestä työpaikasta, sitten isommasta vastuusta ja palkasta, sitten johtoryhmäpaikasta ja niin edelleen. Kuvittele itsesi eläkeläiseksi, istumassa laiturin päässä mato-ongella miettimässä filosofisia: Mikä on ollut elämäsi merkityksellisintä aikaa? Opiskeluvuodet, lasten saanti ja joku tietty vaihe uralla – nämä varmaankin löytyvät monen listalta. Mutta osaammeko itse tunnistaa, jos elämme juuri nyt elämiemme merkityksellisintä aikaa? Osaammeko nauttia juuri tästä hetkestä elämässämme?

Olenko minä aina osannut olla onnellinen ja nauttia kyydistä? No en taatusti! Mutta nykyään palaan melkein päivittäin ajattelemaan sitä: Mahtaako nyt olla minun elämäni merkityksellisin vaihe? Se auttaa laittamaan ajatuksen oikeaan perspektiiviin. Merkityksellisyys ei nimittäin välttämättä tarkoita sitä, että on helppoa tai mukavaa. Minulle merkityksellisyys syntyy ponnistelusta, uuden oppimisesta, ahdistuksesta, lähellä olevista ihmisistä, opettavista epäonnistumisista sekä riemukkaista onnistumisista. Olen itse alkanut noudattaa seuraavaa nyrkkisääntöä: Kun maksimoin oman sekä koko organisaation merkityksellisyydentunteen, tulen itse onnellisemmaksi ja mahdollistan sen avulla ympärillä olevien ihmisten onnellisuutta. Se kasvattaa Frameryn kannattavuutta.

 

Listasin alle kolme vinkkiä yrittäjälle tämän aiheen ympäriltä:

Pidä aina katse tulevaisuudessa, mutta keskittyminen nykyisyydessä

Quva Oy:n toimitusjohtaja Olli Pasanen on aikoinaan Frameryn hallituksessa toimiessaan kuvannut minulle kasvuyrityksen kehityksen portaina. Kasvu vaatii aivan mielettömän määrän yksittäisiä pieniä nykäyksiä oikeaan suuntaan – ne ovat tavallaan kuin askelmia. Jokaisen yrittäjän on jaksettava ottaa ne kaikki, tässä kärsivällisyys ja kestävyys punnitaan. Useimmiten, jos yrität harpata askelmien yli, ne palaavat ennen kuin huomaatkaan taas eteen – yleensä hiukan hankalampina. Siksi on tärkeää todella keskittyä nykyhetkeen ja juuri tällä hetkellä tärkeimpään askelmaan – oli se sitten kuinka pieni tai suuri tahansa. Olen itse oppinut, että useimmiten suuren, pitkän aikavälin, tavoitteen saavuttamisen hetkellä pettyy, kun se ei tuokaan autuasta onnea. Elämä jatkuukin ihan samanlaisena kuin se siihen pisteeseen asti oli – tärkeämpää onkin yleensä ne pienet askeleet, jotka sinne isolle tavoitteelle vei. Työn sisältö on ihan oikeasti tärkeämpää kuin saavutukset. Jälleen kerran on palattava kuitenkin alkuun: Pitkän aikavälin suuret tavoitteet ovat silti elintärkeitä: ne ohjaavat tekemistä oikeaan suuntaan. Mitä useampia portaita näet kirkkaana edessäsi, sitä vähemmän turhaa työtä syntyy.

Opettele, muista ja sisäistä huonon motivaation hinta

Tässä tulee nyt paljastus: Yrittäjät ovat huonoja sisäistämään, että kiinteät kulut eivät kaikki oikeasti ole kiinteitä. Mitä eroa sitten on esimerkiksi vuokrilla ja palkoilla? Molemmat ovat kuukausittain toistuvia, helposti ennakoitavia ja luonteeltaan kiinteitä kustannuksia. Ero on siinä, että vuokran tapauksessa hinta ja suorite on yleensä linkitetty kiinteällä kertoimella. Kokonaisvuokra on neliövuokran ja pinta-alan tulo. Palkkakuluja sen sijaan ei ole sidottu suoraan työn tuloksiin. Jos oma tai henkilöstösi motivaatio heikkenee, myös yrityksen kannattavuus heikkenee! Heikko motivaatio johtaa hitaampaan työhön, hitaampaan kehitykseen ja huonompiin tuloksiin. Lopulta se johtaa vielä ikävämmin kohonneeseen henkilöstön vaihtuvuuteen. Huonolla motivaatiolla on myös tapana tarttua ihmisestä toiseen. Taistele siis motivaatiosta, taistele omasta ja henkilöstösi hyvinvoinnista äläkä koskaan osaoptimoi henkilöstön kustannuksella. Ja tiedänkin ettet tee niin, mikäli otat selvää, kuinka paljon 10 % laskenut tuottavuus maksaa yrityksellesi kuukaudessa.

Pidä ihmiset kaiken ytimessä

Aiempien vinkkien rivien välistä oletkin jo saattanut huomata, että työntekijät, ihmiset, liittyvät niihin kaikkiin. Jokaisella yrityksen työntekijällä on rooli yrityksen tekemisessä ja menestyksessä – siispä jokainen yrityksen ihminen on tärkeä. Työntekijöiden roolit saattavat olla keskenään hyvinkin erilaisia ja niiden kokonaisvaikutus menestykseen vaihdella, mutta rooli menestyksen luomisessa on olemassa. On siis erityisen tärkeää pitää huolta kaikista työntekijöistä, kaikista niistä ihmisistä, jotka ovat valmiita tekemään parhaansa yrityksen menestymisen eteen. Paras tapa pitää huolta työntekijöistä on keskittyä varmistamaan, että he ovat onnellisia työssään. Kuten Stanfordin yliopiston tutkija Emma Seppälä on todennut, menestys seuraa onnellisuutta. Mitä syntyy, jos ihmiset yrityksessä ovat onnellisia ja sitä kautta menestyvät työssään siellä? Menestyksekkään yrityksen voittava resepti, Frameryn voittava resepti. Onnellisuuteen vaikuttaa tietysti yksilöistä riippuen monet asiat, mutta perusasioiden kuntoon laittamisella päästään jo hyvin alkuun: turvallisuus, luottamus, yhteishenki ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Mitä jos aloitettaisiin näistä?


 

Samu Hällfors

Samu Hällfors on Frameryn toimitusjohtaja. Framery valmistaa ääneristettyjä puhelinkoppeja ja kokoustiloja. Samu voitti EY:n Entrepreneur of the Year -kilpailun viime vuonna 2018 ja edustaa Suomea Monacossa, World Entrepreneur of the Year -kilpailussa kesäkuussa 2019.