EY:n hackathon Jyväskylässä oli menestys

EY järjesti 28.2. hackathonin Jyväskylässä. Tarkoituksena oli tehdä EY:tä tunnetuksi myös jyväskyläläisille ja tavata potentiaalisia uusia Cyber-tiimiläisiä. Opiskelijoille ja kyberturvallisuudesta kiinnostuneille suunnattu tapahtuma herätti jo etukäteen paljon kiinnostusta – ilmoittautuneita oli lähes tuplasti enemmän kuin mukaan mahtui.

Mikä hackathon?

Nimensä mukaisesti tapahtuman tarkoituksena oli haastaa opiskelijat erilaisissa hakkerointia vaativissa tehtävissä, aina Social engineering -toiminnasta ja trivia-kysymyksistä kryptografiaan ja web-haavoittuvuuksien etsintään. Capture the Flag -tyyppisessä tapahtumassa joukkueet kilpailivat toisiaan vastaan etsimällä ”flageja” Cyber Games -portaalissa. Jokainen löydetty flag kerrytti joukkueen pistekassaa ja tapahtuman päätteeksi eniten pisteitä kerännyt joukkue julistettiin voittajaksi.

Päivän kulku

Hackathon-päivän aamuna EY:n Cyber -tiimiläiset suuntasivat neljän hengen osastolla kohti Jyväskylää. Ennen tapahtuman alkua varmistettiin vielä käytännön järjestelyt – hackathonissa nettiyhteyksien ja ruokahuollon tulee toimia.

Kuusituntinen tapahtuma alkoi EY:n Cyber -tiimiläisten esittäytymisillä ja infolla tarjoamistamme uramahdollisuuksista. Tämän jälkeen osallistujat jakautuivat kolmen hengen joukkueisiin ja kävimme läpi käytännön seikkoja aina tapahtuman säännöistä pizzojen saapumisaikaan.

Kellon lyödessä 16:30 ”Cyber Games” polkaistiin käyntiin ja kilpailijat päästettiin haasteiden pariin. Seuraavat viisi ja puoli tuntia olivatkin täynnä keskittymistä, jännitystä, onnistumisia ja kinkkisiä haasteita.

Joukkueet onnistuivat tehtävissä hyvin, vaikka monta tehtävää jäikin vielä ratkomatta – hackathoneissa harvoin ratkotaan kaikkia tehtäviä. Oleellista on se, kuka löytää flageja eniten. Jännitys säilyi aivan tapahtuman loppuminuuteille asti, sillä kolme eniten pisteitä kerännyttä joukkuetta kamppailivat voitosta rinta rinnan. Hackathonin voitto ratkesikin vasta viimeisellä minuutilla, kun yksi joukkueista onnistui ratkaisemaan erään vaikeimmista haasteista.

Voittajan ratkettua oli palkintojenjaon aika. Voittajajoukkueen jäsenet veivät mukanaan retro-fiiliksellä höystetyt, mutta tuliterät Playstation 1 -konsolit. Ilmeistä päätellen palkinto osui nappiin. Tapahtuman lopuksi jätimme osallistujille vielä pienen koukun kertomalla, mitä kaikkea kivaa EY:n uusien konsulttien onboarding-ohjelmaan kuuluu.

Onnistunut debyytti

Hackathonin huolellinen suunnittelu kannatti, sillä järjestelyt onnistuivat mainiosti. Jopa pizzat tulivat täysin ajallaan. Osallistujilta saamamme palaute oli varsin positiivista ja moni kyselikin jo seuraavan hackathonin perään.

Jyväskylässä järjestetty Cyber-tiimin hackathon oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Aiempaa kokemusta vastaavista tapahtumista löytyy mm. kollegoiltamme Norjasta. Onnistuneen debyytin jälkeen tapahtumaa on helppo lähteä viemään myös muihin kaupunkeihin – ja toki kehittää eteenpäin. Pysykää siis kuulolla!

Hyvä meininki – ja väylä rekrytointiin

Fiilikseltään rennot hackathonit ovat mainio väylä opiskelijoille näyttää osaamisensa ja toisaalta meille tavata uusia tulevaisuuden osaajia.  Aihe on tärkeä, sillä tietojenkalastelu ja muut kyberhyökkäykset yleistyvät vauhdilla. Samaan aikaan kyberturvallisuuden osaajia ei kuitenkaan tule vastaan ihan joka kulman takaa.

Mikäli olet kiinnostunut työskentelemään kyberturvallisuuden parissa, haemme uusia konsultteja EY:n Cyber-tiimiin Helsinkiin. Työ alkaa elokuussa Espanjan auringon alla onboarding-ohjelman merkeissä. Hakuaikaa on 17.3 asti. Hakea voit täältä!


Kuka?

Jouni Ali-Kovero

Jouni Ali-Kovero työskentelee EY:n Cyber-tiimissä. Jouni aloitti EY:llä elokuussa 2018 ja on itsekin opiskellut Jyväskylän yliopistossa.

jouni.ali-kovero@fi.ey.com
+358 505 673 967