Behind the numbers – tilintarkastajamme vaihdossa maailmalla

EY työllistää ympäri maailmaa tällä hetkellä noin 270 000 asiantuntijaa. Vaikka kotimaassakin pääsee työskentelemään kansainvälisten asiakkaiden ja tiimien kanssa, EY:läisiä lähtee vuosittain vaihtoon toiseen EY-maahan. Kokemuksistaan Saksasta ja Yhdysvalloista kertovat nyt tilintarkastajamme Ossi ja Ville.

Saksan maisemia

EY:llä auki monia ovia ulkomaille

Ossi (HM, Tampereen yliopisto) ja Ville (KTM, Itä-Suomen yliopisto) ovat molemmat työskennelleet EY:llä tilintarkastustehtävissä nelisen vuotta. Kumpikin oli jo opiskeluaikoina ollut vaihdossa ja kansainvälistymismahdollisuudet olivat molemmille myös tärkeä syy hakeutua EY:lle töihin.

Väyliä ulkomaille lähtemiseen on erilaisia, eripituisista vaihto-ohjelmista projektitehtäviin. Ossi lähti matkaan New Horizon -vaihto-ohjelman kautta, johon hakijoilla täytyy olla sopiva business case, eli esimerkiksi tiettyä toimialaosaamista tai iso kansainvälinen asiakas. Ossin kolmen kuukauden mittainen vaihtojakso sijoittuu Saksan Düsseldorfiin, missä hänen suomalaisella asiakkaallaan on tytäryhtiö.

New Horizon -ohjelma on erittäin helppo tapa lähteä ulkomaille, sillä ohjelman puitteissa järjestetään majoitus sekä paikallinen tukihenkilö, joka hoitaa byrokratian saavuttaessa ja poistuttaessa”, Ossi kertoo.

Ville on urallaan erikoistunut tarkastamaan rahoitusalan yrityksiä. Hän haki vaihtoon Resource Sharing Programin (RSP) kautta – ohjelmassa jaetaan resursseja EY:n toimistojen välillä erityisesti kiireaikana, samalla edistäen työntekijöiden kansainvälistymistä. Yhdysvallat valikoitui kohteeksi kuuden kuukauden mittaisen vaihdon ajaksi mielenkiintoisten rahoitusalan asiakkaiden sekä erityisen sääntely-ympäristön takia.

EY tukee matkaan lähteviä henkilöitä koko prosessin ajan. ”EY hoiti mm. viisuminhakuprosessin, järjesti asunnon sekä tarjosi kattavasti tietoa Yhdysvalloissa asumisesta ja työskentelystä. Ensimmäisellä viikolla kaikille itärannikolla vaihdossa oleville pidettiin yhteinen orientaatiopäivä pääkonttorilla New Yorkin Times Squarella, jolloin työtehtävien lisäksi ohjeistettiin käytännön asioissa, kuten vaikkapa pankkitilin ja henkilötunnuksen hankkimisessa”, Ville kertoo esimerkkinä.

Ville Bostonissa

Jotain samaa, jotain erilaista

Ville työskentelee Yhdysvalloissa Bostonissa, ja työtehtäviin kuuluu esimerkiksi nuorempien tiimiläisten ohjeistamista, työtehtävien suunnittelua ja seurantaa sekä prosesseja rahoitusinstrumenttien arvostukseen liittyen. Kaupungin metropolialueella asuu n. 8 miljoonaa asukasta, ja EY:n toimisto sijaitsee kaupungin korkeimmassa pilvenpiirtäjässä, John Hancock Towerissa. Globaalisti yhtenevät työskentelytavat, yhdenmukaiset odotukset saman tason henkilöille sekä matalahierarkiset tiimit tekivät solahtamisen niin työprojekteihin kuin vapaa-ajan tapahtumiin helpoksi.

”Yksi merkittävimpiä eroja on, että täällä tilintarkastajat erikoistuvat vahvasti tiettyyn toimialaan jo uran alusta alkaen. Myös asiakasyritysten, projektien sekä tiimien suurempi koko vaikuttaa monilla tavoin käytännön toimintatapoihin. Erona on myös, että työtä tehdään pääosin toimistolta käsin”, kertoo Ville.

Ossin työtehtävät Düsseldorfissa sisältävät erilaisia prosessien, data-analytiikan ja riskinmäärityksen tehtäviä. Pääsiassa työt tehdään asiakkaalla, missä tilintarkastajilla on oma huone ja kaikilla omat työpisteet.

”Asiakkaalla ollaan ehkä hieman pidempään kuin Suomessa, mutta toisaalta töitä ei tehdä juurikaan kotona. Yleisesti ottaen etätyökulttuuri ja työn itsenäisyys on vähäisempää kuin Suomessa. Pukeutuminen ja käyttäytyminen erityisesti asiakkaita ja esimiehiä kohtaan on myös huomattavasti formaalimpaa. Yleisellä tasolla kuitenkin ihmiset, kulttuuri ja arvot ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessa”, kertoo Ossi.

Bundesliigan matsissa riittää tunnelmaa

Uusilla opeilla varusteltuna takaisin Suomeen

Jouluksi kotiin palaava Ossi on viihtynyt Düsseldorfissa. Metropolialueella asukasluku on 11 miljoonaa, joten tapahtumia riittää Bundesliga-matseista alkaen. Lyhyiden välimatkojen takia myös matkustelu on helppoa. Suomesta Ossi on kaivannut lounasruokaa, joka on pääsääntöisesti parempaa ja terveellisempää. Asiakkaan ruokalassa on nimittäin päivittäin tarjolla Currywurst + ranskalaiset – hinta tosin on vain 3,50€. ”Olen oppinut paljon uusia tapoja organisoida omaa ja tiimin työtä, ja myös oman roolin sekä sen edellytykset ovat konkretisoituneet. Näitä pyrin tuomaan mukaan työhöni jatkossa myös Suomessa”, kertoo Ossi.

Villen vaihto Bostonissa kestää huhtikuun alkuun, jonne asti hän yrittää sinnitellä ilman Helsingin toimiston ergonomisia sähköpöytiä ja tuoretta kahvia. Onneksi Boston tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä kulttuurista että urheilusta kiinnostuneille. Ville onkin käynyt katsomassa sekä jääkiekkoa, koripalloa että baseballia ja suunnitelmissa on kierrellä itärannikon kohteita vielä lisää. Villen tavoitteet lisätä toimialaosaamista ja Yhdysvaltain sääntely-ympäristön tuntemusta ovat toteutuneet. ”Olen myös oppinut uusia toimintatapoja erityisesti projektien järjestelmällisempään suunnitteluun ja seurantaan, ja myös tiimissä kommunikointiin ja palautteenantamiseen liittyen. Pyrin hyödyntämään näitä oppeja myös Suomessa”, kertoo Ville.

 

Kiinnostaako sinua ura kansainvälisessä asiantuntijaorganisaatiossa? Seuraa urasivujamme ey.com/fi/careers ja lunasta paikkasi. Etsimme EY Experience -traineeohjelmamme kautta harjoittelijoita kaksi kertaa vuodessa – seuraava hakukierros alkaa v. 2019 alkupuolella – ja lisäksi vakipaikkoja aukeaa hakuun vuoden ympäri. Minne sinun urasi vie sinut?