Askel kohti tuntematonta, askel kohti uutta maailmaa – EY haastatteli Moonshot Challenge -pitchauskilpailun hopeajoukkuetta

Marraskuu on jo aluillaan, mutta palataan ajassa hetki taaksepäin EY:n Helsingin pääkonttorille ja Suomen suurimman opiskelijoille suunnatun yritystapahtuman, FallUPin yhteydessä järjestettyyn pitchauskilpailuun. EY halusi herätellä opiskelijoiden hoksottimia, innovatiivisuutta sekä rohkeutta heittäytyä uusiin haasteisiin järjestämällä heille Moonshot Challenge -pitchauskilpailun, jossa vain taivas oli rajana. Useamman karsintakierroksen jälkeen finaaliin sinkoutui raketin lailla tämä lukiolaiskolmikko, joka vakuutti tuomariston huimalla positiivisuudellaan ja innostuksellaan. Finaalissa näiden nuorten astronauttien nousukiito kuitenkin katkesi ja voitto jäi haaveeksi. Mutta, kuten he itsekin sanoivat kisan jälkeen – hopea ei todellakaan ole häpeä! Seuraavassa haastattelussa avaamme heidän mietteitään sekä itse kilpailusta että sen aikana opituista taidoista niin ryhmädynamiikan kuin kommunikaationkin saralla.


Team Porin Jyrät, onneksi olkoon vielä kerran hopeasijasta Moonshot Challengessa! Mitkä olivat teidän päällimmäiset mietteenne kilpailun jälkeen?

Mahtava fiilis, emme ajatelleet todellakaan pääsevämme näin pitkälle kilpailussa!

Mikä asia erotti teidät mielestänne muista karsintajoukkueista ja auttoi pääsemään finaaliin asti?

Meillä oli hyvä huutosekamelska koko kilpailun ajan eli toisin sanoen ryhmädynamiikkamme oli erinomainen. Tunsimme toisemme jo ennestään, mikä helpotti toimintaa esityksissä. Otimme heti alusta proaktiivisen otteen, jossa esitys purettiin kolmeen osaan: Ongelma, ratkaisu ja toteutus. Tätä kehystä hyväksikäyttäen oli tehokasta lähteä joka kierroksella sitten purkamaan ja jakamaan ”vuorosanoja” jokaiselle roolille. Myös ideamme olivat monella tapaa hyviä – ne eivät välttämättä olleet suoraan toteuttamiskelpoisia, mutta kuitenkin järkeviä.

Draivinne oli miltei käsin kosketeltavaa niin maanantain karsinnoissa kuin tiistain finaalissakin. Aito innostuksenne ja asenteenne olivat seikkoja, joilla erotuitte eduksenne. Miten koitte, että ikänne vaikutti suorittamiseenne – olitte selvästi muita kilpailijoita nuorempia, ja valtaosa muista kisaajista oli jo opiskelijoita eri korkeakouluissa?

Huomasimme varsin nopeasti, että olemme selvästi nuorimmat osanottajat kilpailussa. Emme kuitenkaan antaneet tämän haitata. Asenne on valinta, ja me lähdimme mielellämme haastamaan muita ilman ulkoista painetta. Meistä tuntui ennemmin siltä, että heillä oli tässä enemmän hävittävää ja meillä oikeastaan vain voitettavaa.

Ette todellakaan antaneet nuoren ikänne haitata – esityksenne olivat erinomaisia! Valmistauduitteko kilpailuun jotenkin käyttämällä esim. internetiä lähteenänne?

Emme oikeastaan mitenkään, sillä emme tienneet tarkalleen mitä odottaa. Osa meistä vitsaili, että olemme menossa todellakin kuuhun! Meillä ei myöskään ollut aiempaa pitchauskokemusta, joten meillä ei ollut suurta ennakkokäsitystä esimerkiksi esityksen kestoon tai toteutustapaan. Mutta tiistaina pidettyä finaalia varten halusimme harjoitella vielä englannin kieltämme ja juttelimmekin yli tunnin illalla alkukarsintojen jälkeen keskenämme puhelimessa!

Tässä kisassa todellakin sai heittäytyä ja luovuus oli myös ehdottoman suotavaa! Mitkä asiat olivat mielestänne suurimpia haasteita kilpailussa?

Finaalia kohti mentäessä luontevan esityksen pitäminen englanniksi osoittautui haastavaksi, mutta ehkä suurin haaste silti oli päästä irti omasta päänsisäisestä itsekritiikistä ja heittäytyä joka tilanteeseen täysillä. Kun uskalsimme heittäytyä tilanteeseen, ”tyhmältä” kuulostaneet ideat oli mahdollista kääntää eduksi!

Mitä koitte suurimpina hyötyinä Moonshot Challengessa?

Vaikka emme voittaneetkaan ja finaali ei ollut meidän paras esityksemme, poistuimme lavalta silti hymyssä suin. Oli hauskaa heittäytyä omien ajatustensa varaan ja oppia tekemään töitä paineen alla, sillä lisäaikaa tai armoa ei annettu. Myös tiimityöskentelyn merkitys korostui – olimme enemmän kuin vain osiemme summa! Koimme myös itsemme henkisiksi voittajiksi jo siinä vaiheessa, kun olimme päässeet kisaan mukaan ja aina finaaliin asti. Uskomme olevamme nyt paljon parempia ja tietoisempia esiintyjiä verrattuna aiempaan. Lisäksi huomasimme iloksemme, että palkinnoksi saatu sateenvarjo osoittautui hyödylliseksi heti Messukeskuksesta ulos astuttaessa.

Hienoa kuulla, että saitte kilpailusta paljon irti! Millaisia käytännön neuvoja antaisitte nuorille pitchaajille?

Esityksen ja idean suunnitteluun kannattaa ehdottomasti keskittyä. Suunnittelussa kannattaa myös päästää oma luova hulluutensa irti, mutta jäsentää ideaa sitten esitysmuotoon. Esityksessä on ehdottoman tärkeää eläytyä ja olla oma itsensä lavalla. Myös roolitusta on hyvä suunnitella hyvin etukäteen, jotta lavalla ei sitten pakka hajoa käsiin. Kannattaa myös varautua yllätyksiin ja ennen kaikkea suhtautua niihin oikein – mikrofonin toimimattomuus voi tuntua itsestä ikuisuudelta, mutta oikeasti kukaan yleisössä ei edes huomaa sitä!

Jos teillä olisi mahdollisuus osallistua kilpailuun uudelleen, osallistuisitteko?

Ehdottomasti, ja toisimme mukanamme vielä puoli kouluakin mukaan! Ilmapiiri kisan aikana niin EY:n porukan ja kisaajien kesken oli jotain aivan mieletöntä. Saimme rakentavaa palautetta esitysten välillä ja meitä tsempattiin jatkamaan ideoidemme kehittelyä ja esittämistä. Emme olleet aiemmin osanneet edes kuvitella, että kisaan osallistuminen ja esimerkiksi EY:n jengin kanssa hengailu olisi voinut olla näin hauskaa!

Hienoa kuulla, että saitte paljon irti Moonshot Challengesta! Me saimme myös paljon irti keskusteluista teidän kanssanne ja uusista ideoista, joita annoitte niin yritykseemme kuin Moonshot Challengeen liittyen. Toivotamme teille loistavaa syksyn jatkoa ja menestystä tulevaisuuden pitcheihin!

 


Hopeajoukkue: Team Porin Jyrät – Toni Saaresto (vas.), Elmeri Lindholm ja Leevi Vesanen puolustamassa omien NHL-suosikkijoukkueidensa paremmuutta. (Tämä keskustelu päättyi ratkaisemattomaksi.)