Muuttuva tilintarkastusala antaa mahdollisuuden muovata omaa uraa

Lappeenrannassa opiskellut Maria etsi kesätöitä, mutta päätyikin hakemaan EY:lle tilintarkastajaksi. #AuditorProud -päivän hengessä Maria kertoo, miten hän on päässyt tekemään EY:llä omannäköisensä uran omien kiinnostuksenkohteidensa parissa, aina manageriksi asti.

Keväällä 2014 olin gradua vaille valmis kauppatieteiden maisteri Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, ja vielä kesätöitä vaille. Tuolloin bongasin EY:n työpaikkailmoituksen, jossa etsittiin uusia tilintarkastajia Russia Deskiin. Tässä tiimissä työskenteleviltä henkilöiltä toivotaan kielitaitoa, taloustuntemusta sekä matkustusvalmiutta, sillä suomalaisten asiakkaiden lisäksi tarkastusmatkoja tehdään Venäjälle ja muihin IVY-maihin. Innostuin heti, koska olin toiminut logistiikan tehtävissä viitisen vuotta, pääosin juuri Venäjän kaupan parissa, ja puhun venäjää toisena äidinkielenäni. Koin, että tämä olisi se erikoisjuttu, millä halusin erottua joukosta ja päästä EY:lle töihin.

Ensimmäinen syksyni EY:llä alkoi vauhdikkaasti yhteispohjoismaisessa koulutuksessa Espanjan Toledossa, minkä jälkeen pääsinkin suoraan käsiksi varsinaisiin työtehtäviin eri asiakastiimeissä. Parasta tilintarkastuksessa onkin juuri sen monipuolisuus – pääsee näkemään paljon erilaisia toimialoja, asiakkaita ja projekteja, sekä saamaan jo aikaisessa vaiheessa uraa vastuuta. Hyvä tilintarkastaja on mielestäni analyyttinen, ymmärtää syy-seuraussuhteita ja sosiaalinen, sillä työtä tehdään pääosin asiakkailla ja tiimeissä.

Välillä tarkastuksissa on kiirettä, mutta ongelmia oppii taklaamaan yksi kerrallaan. Lisäksi meiltä löytyy aina joku, joka osaa auttaa, oli ongelma tai haaste mikä tahansa. Työkaverit toimivat tärkeänä voimavarana, joiden kanssa pyörimme yhdessä myös vapaa-ajalla.

Uralla eteenpäin senioriksi ja manageriksi

Sain ylennyksen senioriksi syksyllä 2016. Samalla pääsin ottamaan tiimeissä lisävastuuta ja coachaamaan nuorempia tarkastajia heidän työssään. Olen ollut mukana myös kouluttajana erilaisissa EY:n järjestämissä koulutuksissa, viimeksi juuri Toledossa. Lapsuuden haaveammattina oli venäjän kielen opettaja äitini jalanjäljissä, joten on hienoa, että olen päässyt EY:llä toteuttamaan myös tätä puolta itsestäni. Lisäksi olen mukana data-analytiikkaryhmässä. Mielestäni juuri tämä aihe-alue määrittää tilintarkastuksen tulevaisuutta, ja haluan olla mukana kehittämässä sen tuomia mahdollisuuksia ja tuomassa tätä puolta lisää tarkastuksiin. Tilintarkastus on muutakin kuin tilintarkastuskertomus. Data-analytiikan avulla pystymme yhä enemmän keskittymään asiakkaidemme liiketoimintaan ja tuomaan heille lisäarvoa tilintarkastuksen avulla.

Olin jo yliopistossa käynyt valmiiksi KHT-tutkintoon vaaditut kurssit, ja tentti tuli ajankohtaiseksi syksyllä 2017. Lukuprojekti oli haastava ja pitkä, mutta halusin panostaa projektiin ja pääsinkin tentin ensimmäisellä kerralla läpi. Se hetki, kun nimeni julkaistiin PRH:n nettisivuilla tentin läpäisijöiden joukossa, on jäänyt erityisesti mieleen urallani. Tänä syksynä on ollut hienoa päästä sparraamaan tämän vuoden tenttikokelaita ja jännittämään heidän puolestaan.

Toimin tällä hetkellä managerina, ja opettelen uutta, erilaista rooliani toimeksiannoissa. Tulevaisuudessa tarkoituksenani on jatkaa uraa tarkastustehtävien lisäksi juuri kouluttamisen ja data-analytiikan parissa. Ala muuttuu koko ajan vaatimusten lisääntyessä ja työkalujen kehittyessä – tämä avaa myös sellaisia mahdollisuuksia, joita on vaikea vielä edes kuvitella.

Torstaina 27.9. vietetään globaalia #AuditorProud- päivää. Päivän aikana pääset hashtagin avulla seuraamaan postauksia aiheesta eri puolilta maailmaa.


Maria Immonen

Maria on aloittanut EY:llä syksyllä 2014. Nykyään hän on KHT-tilintarkastaja, ja toimii tarkastustiimeissä managerina. Vapaa-ajallaan Maria harrastaa nuorkauppakamaritoimintaa.

maria.immonen@fi.ey.com