Ura EY:llä: Tilintarkastustrainee saa taakseen koko tiimin ja talon tuen

Urani EY:llä alkoi tammikuussa 2017 EY Experience- traineeohjelmassa tilintarkastajana. Seuraavan traineehakukierroksemme alkaessa halusin jakaa teille oman tarinani ja kokemukseni. Huipputiimeihimme etsitään taas uusia tekijöitä – oletko sinä yksi heistä?


Kurssitehtävistä käytännössä oppimiseen

Aloitin laskentatoimen pääaineopintoni Vaasan yliopistossa syksyllä 2013. Opiskeluaikana en tiennyt varmasti, minkä asioiden parissa haluaisin työskennellä valmistumisen jälkeen – niinpä suoritin opintoja johdon laskentatoimesta analytiikkaan ja myös KHT-tenttiin vaadittavat kurssit. Työkokemusta kerrytin samaan aikaan myynnistä kirjanpitoon.

Syksyllä 2016 tutustuin erääseen EY:n työntekijään opiskelijatapahtumassa Vaasassa ja puhuimme EY:n juuri alkaneesta traineehausta. Päädyin hakemaan nimenomaan tilintarkastukseen, sillä ajattelin taustastani olevan hyötyä tehtävään – ja että vastapainoisesti tilintarkastuksessa oppisin lisää ja kasvattaisin kirjanpidon/laskentatoimen osaamistani.  Kaikki hakuprosessin kautta kohtaamani ihmiset olivat myös erittäin lähestyttäviä ja ystävällisiä, mikä vahvisti käsitystäni EY:stä paikkana, jossa voisin nähdä itseni viihtyvän.

Vaasassa olin suorittanut muutaman tilintarkastuksen kurssin, mutta oikeastaan vasta käytännön kokemuksen kautta tilintarkastus heräsi minulle henkiin.

Vaihtelevat työtehtävät kasvattavat kokemusta ja ymmärrystä

Traineejaksoni alkoi tammikuussa 2017 kattavalla perehdytyksellä, eikä minkään ongelman tai tehtävän kanssa koskaan tarvinnut painia yksin tämän jälkeenkään. Aina ja keneltä vain sai kysyä, tiimin seniorilta tilintarkastuskertomuksen allekirjoittajaan asti. Työ on luonteeltaan hyvin sosiaalista: suuri osa ajasta vietetään asiakkailla isommissa tai pienemmissä tiimeissä. Suhteiden rakentaminen sekä asiakkaisiin että muihin EY:läisiin on isossa roolissa.

Muutaman kuukauden aikana pääsin tutustumaan isoihin ja pieniin asiakkaisiin eri toimialoilta. Vaihtelevuudesta on paljon hyötyä. Ymmärrän nykyään esimerkiksi paremmin syy-seuraussuhteet asioiden välillä, miten vaikkapa muutos asiakkaan liiketoimintaympäristössä tai liiketoiminnassa vaikuttaa tilinpäätöksen lukuihin ja valuvat tuloslaskelman kautta ihan sille viimeiselle riville asti.

Tilintarkastajana oppii myös aikatauluttamaan omaa työtään, priorisoimaan ja sietämään yllätyksiä, sillä asiakkaita ja tekemistä on paljon samaan aikaan. Vaikka työtä tehdään tiimeissä, minulla itselläni on myös vastuuta minulle luotetuista työtehtävistä. Työkavereilta saa kuitenkin aina tukea, neuvoja ja tsemppiä. Niin kiireistä päivää ei olekaan, etteikö siihen mahtuisi myös naurua. Uteliaisuudesta ja ennakkoluulottomuudesta on lisäksi paljon hyötyä.

Traineesta vakityöntekijäksi ja Toledoon

Kun traineejakso päättyi, minulle tarjottiin mahdollisuutta jatkaa EY:llä vakituisissa tehtävissä. Halusin myös itse jatkaa, sillä mielikuvani EY:stä juuri minulle sopivana työpaikkana oli kokemuksen kautta vain vahvistunut. Palasin vielä Vaasaan viimeistelemään graduni, minkä jälkeen aloitin kokoaikaisena Associatena tammikuussa 2018. Seuraavaksi olen suuntaamassa perehdytysjaksolle Espanjan Toledoon yhdessä kaikkien eri pohjoismaissa aloittavien uusien EY:läisten tilintarkastajien ja konsulttien kanssa.

Kannattaako traineeksi sitten hakea? Mielestäni ehdottomasti! Koulunpenkillä opitaan perusteet ja teoria, joiden päällä on hyvä rakentaa, mutta käytäntö on ihan oma maailmansa kaikkine muuttujineen. Anna tilintarkastuksen yllättää!

Peter Palmroos

Haemme EY Experience- traineeohjelmamme kautta useita tilintarkastustraineita keväälle 2019 sekä Helsinkiin että aluetoimistoihimme. Traineejakso tarjoaa mahdollisuuden tutustua asiantuntijatyöhön jo ennen valmistumista. Haku on auki 27.8—23.9. – hakemuksia käydään läpi jo hakuaikana. Oletko sinä seuraava kehittymisennälkäinen osaajamme? Lue lisää ohjelmastamme ja hae mukaan täältä.


Peter Palmroos

Peter työskenteli EY:llä tilintarkastustraineena Helsingin toimistolla keväällä 2017. Hän aloitti työt vakituisena Associatena tammikuussa 2018. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri Vaasan yliopistosta.
peter.palmroos@fi.ey.com.