Yrityskaupat ja ihmisoikeudet – mitä yritysten huomioitava?

Yrityskauppojen due diligence -prosessit keskittyvät antamaan parhaan mahdollisen kuvan ostettavasta tai myytävästä yrityksestä tai sen liiketoiminnasta sekä osto- tai myyntikohteen riskeistä. Mutta mitä tekemistä ihmisoikeuksilla on yrityskaupassa? Sakari Helminen ja Lia Heasman bloggaavat siitä, miten itseään vastuullisena yrityksenä pitävän ostajan tai myyjän tulee ottaa huomioon ihmisoikeudet ja niihin liittyvät riskit yrityskauppatilanteessa.


Ihmisoikeudet nähdään useasti ”vain” eettisinä kysymyksinä. Silti niihin liittyvät maine-, compliance ja taloudellisten sanktioiden riskit ovat seikkoja, jotka vaikuttavat yrityskauppaan. Ihmisoikeuksia koskevien pakottavien kansallisten lakien määrä on kasvanut eri puolilla maailmaa. Yhtiöiden ja niiden hallitusten on siksikin mietittävä, miten ihmisoikeudet huomioidaan due diligence -prosessissa eli käytännössä huolehdittava, että yritykset varmasti täyttävät huolellisuusvelvoitteensa.

Selvityksen kohteena ihmisoikeuksien kunnioittaminen

Human rights due diligence -prosessissa selvitetään yrityksen ihmisoikeusvaikutuksia ja sitä, miten ihmisoikeuksia on kunnioitettu yrityksen toiminnassa. Monesti vastaan tulee myös epämieluisia yllätyksiä tai vakavia haitallisia vaikutuksia, joita ei voida hyväksyä. Monimutkaiset ja globaalit toimitusketjut vaativat huolellista tarkastelua, jotta ihmisoikeuksiin liittyvät vaikutukset ja riskit pystytään toteamaan sekä arvioimaan riittävällä tavalla. Vaikutukset ja riskit vaihtelevat yrityksen toimintamaista, liikealasta tai käyttämistä raaka-aineista riippuen. Ihmisoikeuksiin perehtynyt asiantuntija kykenee parhaiten avustamaan yrityksiä liiketoimintaan liittyvien ihmisoikeusvaikutuksien analysoinnissa ja identifioimisessa.

Human rights due diligence -tarkastuksen kohteena ovat myös yrityksen sisäiseen sääntelyyn, kuten yrityksen Code of conductiin sekä toimittajia koskeviin Supplier code of conducteihin sisältyvät ohjeet ja määräykset. Jos yrityksen toimittaja on sitoutunut yrityksen eettisen toimintaohjeisiin, on ensisijaisen tärkeää tarkistaa, että ohjeet koskevat laaja-alaisesti ihmisoikeuksia ja antavat yritykselle riittävät mahdollisuudet irtisanoa sopimuksen loukkaustilanteissa. Code of conductien merkitys on vähäinen, elleivät ne anna yritykselle mahdollisuutta irtisanoa sopimussuhdetta, mikäli esimerkiksi toimintaohjeiseen sitoutunut toimittaja ei ole noudattanut code of conductiin sisältynyttä ohjetta. Vastaavasti, jos yritys on sitoutunut muiden toimijoiden toimintaohjeisiin, täytyy näihin liittyvät velvoitteet käydä due diligence -prosessissa läpi.

Mitä olisi pitänyt tietää?

Kun ihmisoikeuksista ja yrityskaupoista puhutaan samassa lauseessa, oleellista on ymmärtää tämä asia: kysymys ei ole siitä, mitä yritys tiesi toimintansa todellisista ihmisoikeusvaikutuksista, vaan mitä sen vastuullisena toimijana olisi pitänyt tietää.

Tästä syystä human rights due diligence tulee ottaa osaksi yritysten normaaleja due diligence -prosesseja. Ilman ihmisoikeuksiin keskittyvää due diligence -työtä vakavatkin negatiiviset ihmisoikeusvaikutukset saattavat jäädä huomioimatta – ja yrityskauppaan liittyvä taloudellinen hyöty vesittyä.

Lia Heasman ja Sakari Helminen

Lue myös aiempi blogi human rights due diligence -aiheesta! Koskeeko Human Rights Due Diligence myös meidän yritystämme?EY - Lia Heasman

Lia Heasmanemail

Lia Heasman työskentelee Climate Change and Sustanailibity Services -tiimissä senior konsulttina ja konsultoi yrityksiä vastuullisuus- ja ihmisoikeuskysymyksissä. Lia väittelee oikeustieteen tohtoriksi 15. päivä kesäkuuta. Hänen väitöskirjatutkimuksensa keskittyy ylikansallisten yritysten ihmisoikeusvelvoitteisiin ja human rights due diligenciin.

EY - Sakari Helminen

Sakari Helminenemail

Sakari Helminen toimii partnerina EY:llä ja johtaa Transaction Law -palveluitamme. Sakarilla on lähes 20 vuoden kokemus yrityskaupoista sekä due diligence -prosesseista. Sakari on väitellyt yhtiöoikeuden alalta.


 


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s