Valitsin, #PressForProgress

Johanna kirjoittaa naistenpäivänä EY:n blogissa kokemuksistaan ja ajatuksistaan, millaista on toimia naisena johtajana ja partnerina: ”Olet onnellisessa asemassa, kun saat tehdä työtä, josta aidosti pidät.” Näin ystäväni ovat sanoneet minulle toistuvasti reilun 15 vuoden työurani aikana. Kun olen lisäksi kuullut useasti, että läsnäoloni toimistolla tunnistaa helpoiten hersyvästä naurusta, voin varmasti todeta tekeväni työtä ympäristössä, jossa aidosti viihdyn.


Naistenpäivän tienoilla nostetaan usein esille, miksi naisia on johtoasemissa tai vaikkapa partnereina edelleen miehiä vähemmän. Ainakin omalla kohdallani haaste etenemiselle on usein ollut uskon puute omaan tekemiseen. Onneksi EY:n kaltaisessa organisaatiossa tukijoita ja uskon valajia on löytynyt pitkin matkaa mitä erilaisimmissa tilanteissa.

Olen useaan otteeseen urani aikana asettanut riman niin korkealle, että sen ylittäminen on tuntunut täysin mahdottomalta. Kun olen uskaltanut avata näissä tilanteissa rohkeasti suuni ja myöntää, että osaamiseni, aikani tai uskallukseni eivät riitä, työkaverini – täysin sukupuolesta riippumatta – ovat aina olleet valmiita tukemaan ja auttamaan. Kun tilanteesta sitten selviää muiden tuella, kyky ottaa vastaan seuraava haaste onkin jo toisella tasolla. Ja kun joku toinen kollega tulee kysymään samaa asiaa tai painii samanlaisten asioiden kanssa, on upeaa huomata, että yhtäkkiä onkin itse se, joka osaa auttaa ja tukea muita samankaltaisissa tilanteissa.

Rajojen hakemista ja niiden asettamista

Vaikka teenkin työtä, josta todella pidän, urani varrelta löytyy myös monia kohtia, joissa olen joutunut punnitsemaan, mitä aidosti haluan. Tästä käyvät esimerkkinä tilanteet, jolloin joudun kieltäytymään lapseni leikkiseurana toimimisesta tai ystävän tapaamisesta tai kun puolisoni kertoo minulle kuluneen päivän tapahtumista. En aina kuuntele, vaan saatan helposti pohtia vaikka sitä, miten yritysjärjestely vaikuttaa asiakkaan tulevaan raportointiin. Tällöin on aika ottaa asioihin etäisyyttä ja pitää jälleen kerran työt työnä.

Innostava työ vie helposti mukanaan, mutta ainakin minulle elämä on opettanut, että myös rajoja on pakko osata ja oppia asettamaan. Muutoin myös työn mielekkyys katoaa. Onneksi ympäriltäni on löytynyt aina erittäin vahva tukiverkko, joka toisaalta auttaa sairaan lapsen hoitamisessa, mutta asettaa myös rajat sille, kuinka paljon työ minusta saa ja mikä osuus kuuluu perheelle, ystäville ja läheisille.

Mikä sitten on ollut minulle tärkeintä ja miksi olen edennyt urallani tähän asti? Entä mikä tekee tästä työstä juuri minulle niin ainutlaatuisen? Tässä muutamia ajatuksia itselleni tärkeistä asioista:

1. TIIMILÄISET: Innostunut tiimi saa aikaan ihmeitä. Kun tiimi onnistuu ja saamme asiakkaan tai toisen tiimiläisen oivalluksen partaalle, tiedämme onnistuneemme ja sen voimalla jaksamme lähteä siirtämään taas seuraavaa vuorta.
2. PARTNER-YHTEISÖ: Jos et tiedä vastausta, työkaverilta voi aina kysyä. Oman osaamattomuuden tunnustaminen kasvattaa usein tukiverkkoja kaikkein parhaiten, sillä kukaan ei ole täydellinen eikä sellaista kannata myöskään esittää.
3. ASIAKAS: Asiakkaat ovat aidosti se, mikä tekee tästä työstä ainutlaatuisen. Jokaisen yhtiön tilanteet, ihmiset ja ongelmat ovat omanlaisensa ja niiden ratkominen ja ihmisten auttaminen erilaisissa tilanteissa saavat välillä tekemään ihmeitä. Partnerin työ on paljon muutakin kuin asiantuntijana toimimista. Se sisältää mm. uusien ratkaisujen kehittämistä, johtamista, asiakashankintaa ja vastuun kantamista. Erilaiset asiakkaat ovat kasvattaneet minusta juuri tällaisen kuin olen, ja matka on onneksi vasta alussa.
4. INTO KEHITTYÄ: Jotta välillä raskasta työtä jaksaa, horisontissa pitää aina olla jotain, jota kohti tavoitella. Asioita voi aina tehdä paremmin, tiimille voi aina toimia parempana esimerkkinä, mutta tärkeintä on kuitenkin pitää mielessä visio, jota tavoittelee. EY:n kansainväliset kouluttautumismahdollisuudet ovat antaneet minulle mahdollisuuden verrata omaa kehitystäni ja osaamistani muihin koulutusohjelman osallistujiin. Tämä on luonut monessa kohtaa uskoa omaan osaamiseen ja tekemiseen ja antanut toisaalta kipinän pyrkiä vielä vähän korkeammalle.
5. LÄHEISET: Perhe, ystävät ja läheiset ovat tärkeintä, mitä elämässä on. Tukiverkko on pelastus ja työ asettuu oikeisiin mittasuhteisiin läheisten tuella.

Näiden avulla minä viihdyn töissäni ja jaksan kurotella aina vähän korkeammalle. Entä sinä?

Johanna Grönroos


EY - Johanna Grönroos

Johanna Grönroosemail

Partner Johanna Grönroos johtaa Suomen Financial Accounting Advisory Services -yksikköä. Johannasta tuli EY:n partner 1.7.2017. Hänellä on yli 15 vuoden laaja-alainen kokemus käytännönläheisestä IFRS-neuvonnasta, avustamisesta taloushallinnon raportoinnissa sekä tilintarkastuksesta. Johanna kirjoittaa naistenpäivänä EY:n blogissa kokemuksistaan ja ajatuksistaan, millaista on toimia naisena johtajana ja partnerina. johanna.gronroos@fi.ey.com.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s