Ensiaskeleet sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseksi

Miten valmistautua sukupolvenvaihdokseen? Mitä asioita siirtymävaiheessa on käytävä läpi? EY:n veroasiantuntija Iina Kuvaja käsittelee blogissaan usein tunteikastakin prosessia. Blogi muodostaa ensimmäisen osan sukupolvenvaihdosaiheiseen kirjoitussarjaamme.


Sukupolvenvaihdos on suuri muutos yrittäjän elämässä ja yrityksen toiminnassa. Sukupolvenvaihdokseen liittyy useita juridisia ja verotuksellisia kysymyksiä, mutta kyse on myös henkisesti isosta asiasta. Usein henkinen valmistautuminen onkin sukupolvenvaihdoksessa se eniten aikaa vaativa vaihe. Jatkajan tarpeet ja suunnitelmat yritystoiminnassa voivat olla erilaiset kuin luopujalla. Myös luopujalla voi olla toiveena jatkaa yritystoiminnassa, vaikka luopuukin osakkuudesta. Sen vuoksi onkin hyvä istua alas ja käydä läpi kummankin osapuolen tarpeita ja tavoitteita järjestelyn suhteen.

Kun yrittäjä on valmis siirtämään yritystoiminnan seuraavalle sukupolvelle ja sopiva jatkaja on löytynyt, on sukupolvenvaihdosprosessi valmis aloitettavaksi.

Valmistuminen on puoli voittoa

Hyvällä valmistautumisella omistajanvaihdos saadaan toteutettua mahdollisimman tehokkaasti. Tärkeintä lienee omistajan oma valmius ja tahto siirtää yrityksen vetovastuu seuraavalle sukupolvelle. Kun aika on niin sanotusti kypsä, voidaan lähteä laatimaan suunnitelmaa järjestelyn toteuttamistavasta ja ajankohdasta.

Valmistautuminen sisältää:
– henkisen valmistautumisen
– suunnitelman laatimisen
– osapuolien kesken käydyt neuvottelut
– verotuksellisten ja juridisten seikkojen selvittämisen etukäteen (jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä)

Suunnitelmallisuus pitää sisällään sen, että myös muiden kuin toimintaa jatkavan perillisen oikeudet ja asemat otetaan huomioon. Vaihdokseen on valmistauduttava hyvin, jotta seuraavalle sukupolvelle siirrettävä yritys on liiketoiminnallisesti järkevä kokonaisuus. Näin varmistetaan yrityksen tehokas siirtäminen murrostilanteessa yritystoimintaa vaarantamatta. Suunnitelma täytyy ulottaa myös luovutuksen jälkeiseen aikaan, jotta yritystoiminnan jatkuvuus varmistetaan. Tulo- ja lahjaverohuojennuksen saaminen edellyttää, että jatkaja sitoutuu jatkamaan yritystoimintaa viideksi vuodeksi tai muuten huojennus menetetään.

Täydellinen ajoitus

Yrittäjän tulisi ensin päättää, kuinka nopeasti hän haluaa siirtää vetovastuun jatkajalle. Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa vaiheittain pitkän ajan kuluessa. Näin jatkaja on mahdollista ajaa sisään yrityksen toimintaan rauhallisemmalla tahdilla. Pidemmän aikavälin järjestely mahdollistaa sen, että jatkaja ehditään perehdyttää tarpeeksi hyvin yritystoimintaan. Samalla yrityksen toimintaan liittyvä tietotaito saadaan säilytettyä yrityksessä.

Tarvittaessa sukupolvenvaihdos on mahdollista toteuttaa nopeallakin aikataululla siten, että omistus siirretään heti kokonaisuudessaan seuraavalle sukupolvelle. Usein jatkaja on ollut yritystoiminnassa mukana jossain muussa kuin osakkaan roolissa, mikä helpottaa siirtymistä yrityksen vetovastuuseen.

Yhtenä kokonaisuutena

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistavan valintaan vaikuttavat muun muassa järjestelystä aiheutuvat veroseuraamukset, osapuolien intressit sekä siirrettävän omaisuuden luonne ja koko. Vaihdokseen on valmistauduttava perusteellisesti, jotta seuraavalle sukupolvelle siirrettävä yritys muodostaa liiketoiminnallisesti järkevän ja tehokkaasti siirrettävissä olevan kokonaisuuden. Liiketoimintaan kuulumaton omaisuus on yleensä ennen vaihdosta järkevää siirtää toiseen yritykseen. Tätä varallisuutta voidaan tarvita myös muiden perillisten kuin jatkajan perintöosuuksien täyttämiseen. Tällainen varallisuuden hajauttaminen myös helpottaa vaihdoksen toteuttamista taloudellisesti. Veroseuraamuksien määrää voidaan hallita ja ennakoida sekä luopujan että jatkajan verotuksessa hyvällä valmistautumisella.

Iina Kuvaja

Sukupolvenvaihdosteemainen kirjoitussarjamme jatkuu. Seuraavana aiheena ovat sukupolvenvaihdokseen liittyvät verohuojennukset.

EY on ollut mukana useissa onnistuneissa sukupolvenvaihdoksissa, joissa on varmistettu vetovastuun siirtyminen seuraavalle sukupolvelle ja yritystoiminnan jatkuminen. Olemme mielellämme avuksi myös yrityksenne sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä verotuksellisten ja juridisten seikkojen selvittämisessä. Ota yhteyttä alueesi asiantuntijaan.


EY - Iina Kuvaja

Iina Kuvajaemail

Iina Kuvaja on aloittanut EY:n veropalveluissa joulukuussa 2014. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri. Kysy Iinalta lisää sukupolvenvaihdokseen liittyen: iina.kuvaja@fi.ey.com.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s