Ruuhkavuosien pyörteisiin voimaa ja tasapainoa!

Pienten lasten äitinä minulle on ensisijaisen tärkeää, että pystyn tekemään innostavaa työtä haastavassa työympäristössä ja luomaan kunnianhimoisesta urapolusta omannäköiseni, jossa perheelle on aina aikaa. Työskentelen Senior Managerina EY:n Helsingin tilintarkastuspalveluissa, jossa työn hektisyys ja dynaamisuus vaativat voimakasta tahtoa ja kykyä järjestää perhe-elämä ja työelämä tasapainoon.


Palasin syyskuun alussa perhevapaalta ja jo ennen paluutani mietin paljon sitä, miten perhe-elämä ja työ on mahdollista yhdistää toimivasti ja tehokkaasti – itse ajattelen onnistuneeni silloin, kun olen läsnä kussakin hetkessä ja keskityn oikeiden asioiden tekemiseen niin töissä kuin vapaa-ajalla. Onnistuminen vaatii omien toimintatapojen analysointia ja jatkuvaa kehittämistä sekä tietysti myös työnantajan tuen. Oikean tasapainon löytyminen on keskeinen tekijä työntekijän motivaation, työhön sitoutumisen ja työssä viihtymisen kannalta ja siksi se on tärkeää myös työnantajan näkökulmasta.

En epäröinyt, kun minulle tarjoutui mahdollisuus osallistua Fambition Consultingin järjestämään FAM Back –paluuohjelmaan, jonka tarkoituksena on yhdessä työnantajan kanssa tehdä töihin paluusta perhevapaan jälkeen mahdollisimman mielekästä sekä tukea työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Me töihinpaalajat olimme kaikki hyvin samanlaisten pohdintojen äärellä, joissa toistuivat arjen kiire ja tasapainottelu haastavan työn ja vanhemmuuden välillä – kuinka kohdentaa voimavarat siten, että työ ja vanhemmuus tukevat toisiaan, lisäävät energiaa ja tekevät meistä vahvempia niin vanhempina, työntekijöinä kuin roolimalleina omissa organisaatioissamme.

Ohjelman aikana kartoitimme henkilökohtaisia vahvuuksia, motiiveja ja tavoitteitamme, jotka auttoivat orientoitumaan töihin paluuseen. Jaoimme myös konkreettisia ideoita ja ratkaisuja omien toimintatapojen kehittämiseksi. Itse koin tärkeäksi henkilökohtaisen motivaatiokartoituksen, jossa tunnistettiin yksilöllisiä jokaisen persoonallisuudesta riippuvia tekijöitä, jotka joko lisäävät arjen positiivista energiaa tai vievät sitä – keskittymällä voimaannuttaviin asioihin ja karsimalla kuormittavia, perhe-elämän ja työn tasapaino kehittyy. Tämän ymmärtämällä olen pystynyt jäsentämään omaa tekemistäni uudesta näkökulmasta, priorisoimaan ajankäyttöä ja luomaan itselleni parempia toimintatapoja arjen hallintaan niin kotona kuin työelämässä.

Oman panostuksen lisäksi työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen edellyttää työnantajan tukea ja aktiivista vuorovaikutusta esimiehen kanssa. EY:n tarjoamat etätyömahdollisuudet sopivat omaan työskentelytapaani ja joustavat työajat mahdollistavat sen, että pystyn hallitsemaan kalenteriani, välttämään palavereiden sopimista aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään ja tekemään töitä kotoa tai muualta työpaikan ulkopuolelta silloin kun se tehostaa aikataulujani. Syksyn kokemus on auttanut ymmärtämään, että joustavassa työyhteisössä on paljon mahdollisuuksia, kun niitä pysähtyy miettimään omien rutiinien ulkopuolelta. Konkreettisia ratkaisuehdotuksia arjen hallintaan voi saada myös vertaistuelta työpaikalla ja vapaa-ajalla.

Syksyn aikana olen ymmärtänyt kolme keskeistä asiaa. Pysähdyn säännöllisesti miettimään miten haluan, että oma ja perheeni arki toimii ja mitkä asiat tuovat minulle päivittäistä voimaa kotona ja töissä. Suunnittelen päivän rutiinit ja aikataulut siten, että olennaiset ja kriittiset asiat ovat etusijalla, jolloin voin kohdentaa tekemiseni oikein. Tartun arjen epäkohtiin yksi kerrallaan, sillä jo pieni yksinkertainen muutos parempaan vähentää kiireen ja kaaoksen tuntua – ja lisää tasapainoa! Nämä asiat mielessä rakennan tasapainoista arkea, jossa perhe voi hyvin ja minulla itselläni on energiaa kehittyä haastavalla uralla!

Maria Onniselkä


EY - Maria OnniselkäMaria Onniselkä

email

KHT Maria Onniselkä työskentelee EY:n tilintarkastuspalveluissa Senior Managerina ja hänellä on 12-vuoden kokemus suurten ja keskisuurten yritysten tilintarkastuksesta. Maria on palannut perhevapaalta syyskuussa 2017 ja kirjoittaa EY:n blogissa kokemuksistaan ja ajatuksistaan työn ja perhe-elämän tasapainosta.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s