Kansainvälistymisen nälkä – aamupala, lounas ja päivällinen kohdilleen

Kansainvälistyminen on hyvin keskeisessä roolissa suomalaisia kasvuyritystarinoita rakennettaessa. Presidentti Niinistö jakoi 2. marraskuuta vuoden 2017 kansainvälistymispalkinnot. Suomi 100 -juhlavuoden erikoispalkinnon sai metsäkonevalmistaja Ponsse Oyj.  Kasvuyrityksenä palkittiin oululainen digitaalisia lukitusjärjestelmiä kehittävä iLOQ Oy. Tulokasyrityksen palkinnon sai äänieristettyjä puhelu- ja neuvottelutiloja valmistava tamperelainen Framery Oy. Kaikkia edellä mainittuja palkittuja yhdistää paitsi se, että ne ovat olleet mukana finalisteina vuoden 2016 EY Entrepreneur of the Year -kisassa (Ponssen Juha Vidgren voitti kilpailun), myös niiden voimakas kasvuhalu.


EY julkisti keväällä 2017 globaalin kasvubarometrin, EY Growth Barometerin, joka tutki keskisuurten yritysten kasvutavoitteita, -strategioita ja -haasteita sekä näiden yritysten johdon näkemyksiä maailmanlaajuisista mahdollisuuksista, riskeistä ja epävarmuustekijöistä. Ponsse, iLOQ ja Framery ovat kaikki loistavia esimerkkejä pienistä tai keskisuurista yrityksistä, jotka kattavat 99 prosenttia kaikista yrityksistä ja tuottavat miltei puolet maailman BKT:stä. Suomessa, kuten muissakin maissa, keskisuuret yritykset ovat taloudellisen menestyksen, menestyksellisen yrittäjyyden ja innovaatioiden vetureita.

EY:n kasvubarometrin ehkä mielenkiintoisin havainto on keskisuurten yritysten kasvun ja teknologisen murroksen hyödyntämisen haaste. Globaalissa datassa vastaajat kokivat teknologisen disruption merkittävimmäksi yritysten kohtaamaksi haasteeksi kasvulle. Suomalaisille vastaajille teknologia näyttää kuitenkin olevan pikemminkin mahdollisuus kuin uhka. Suomalaisten vastaajien osalta yritysten suurimmaksi sisäiseksi kasvuhaasteeksi nähdään ammattitaitoisten työntekijöiden puute. Yli neljännes suomalaisista vastaajista aikoo palkata lisää työntekijöitä, joilla on erityisosaamista esimerkiksi ohjelmistorobotiikassa, keinoälyssä tai analytiikassa.

Kysyttäessä mistä tulevaisuuden osaajat rekrytoidaan, keskisuurten yritysten johdosta yli kolmannes suunnittelee edelleen palkkaavansa kokopäiväistä henkilöstöä. Yksi viidestä aikoo myös palkata enemmän väliaikaista työvoimaa tai freelance-henkilöstöä (gig economy). Se, että yritykset ovat nopeasti omaksumassa entistä mobiilimman keikkatalouden hyödyntämisen, kuvastaa kasvavaa joustavan työskentelyn trendiä, halutun ammattitaitoisen henkilöstön kykyä määrätä ehdot ja työnantajien joustavasta henkilöstöstä saamia hyötyjä.

Kansainvälistyminen edellyttää pitkäjänteistä, kovaa työtä ja herkkyyttä ajan trendeille ja muutoksille – ja sitä kautta uusille mahdollisuuksille. Juuri sellaista terävyyttä ja kasvun nälkää, jota myös tämän vuoden Suomen EY Entrepreneur of the Year 2017 -kilpailijoilta löytyy.

Matti Copeland

 


 

EY - Matti CopelandMatti Copeland

email

EY:n Business Development Executive Director Matti Copeland auttaa asiakkaita kiihtyvän kasvun strategioissa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s