Nämä 7 asiaa yrittäjien tulisi oppia teknologiayritysten johtajilta

Digitalisaation myötä maailma ja ostajien käyttäytyminen muuttuvat koko ajan yhä nopeampaa vauhtia. 3D-tulostus, nanoteknologia ja ohjelmistorobotiikka ovat jo täällä. Järjestelmät ja laitteet yhdistyvät toisiinsa IoT:n myötä. Muutoksen nopeus ei ole hallittavissa, mutta onneksi yrittäjillä on usein parhaat mahdollisuudet pysyä muutoksessa mukana – ja valjastaa muutos kasvun moottoriksi. Juuri yrittäjät ovat ketteriä vaihtamaan suuntaa ja muokkaamaan liiketoimintaansa vastaamaan paremmin kehityksen tuuliin.


Notkeus muuttaa suuntaa ei kuitenkaan takaa menestystä. Yrittäjän tulee myös ymmärtää, miten teknologian suomat mahdollisuudet valjastetaan menestyksen ja kasvun avaimiksi. Oppia voi tässä kohtaa ottaa teknologiaosaajilta. Alla 7 vinkkiä:

1. Määrittele selkeä tarkoitus liiketoiminnallesi – ja pysy sille uskollisena
Menestyneimpiä, johtavia IT-yrityksiä luotsaavat visionäärit, jotka ymmärtävät yrityksen olemassa olon tarkoituksen. Nämä johtajat eivät juokse villitysten perässä, vaan päätökset pohjautuvat edellä mainittuun (purpose). Esimerkiksi yksi halpalehtoyhtiöistä on kokeillut erilaisia teknologiaratkaisuja 3D-tulostetuista koneenosista koneiden tarkastuksiin drone-lennokkien avulla – kaikki kokeilut kuitenkin liittyvät yrityksen perustaan eli asiakkaille turvallisten ja edullisten lentojen mahdollistamiseen.

2. Hyödynnä näkemystäsi tuloksekkaasti
Älä pelkästään kuuntele, mitä asiakkaat sanovat tai tarvitsevat. Hyödynnä näkemystäsi, mieti mikä heidän haasteensa on. Mieti, minkä ongelman voisit ratkoa. Kansainvälinen lääkeyritys vaihtoi suuntaa lääkkeiden myynnistä terveyden edistämiseen, mikä johti yhteistyöhön teknologiayhtiön kanssa. Lopputuloksena lääkeyhtiön astmalääke ja teknologiayhtiön inhalaattori ”yhdistettiin” ja molemmat löysivät paremman tavan auttaa asiakasta: uusi laite kertoo tarkalleen, paljonko asiakas on ottanut lääkettä.

3. Edistä ketterää kehitystä
Älä pelkää tuoda yhteen erilaisia ihmisiä, tuotteita tai palveluita. Salli epäonnistumiset ja kokeilukulttuuri. Opi virheistä ja siirry seuraavaan kokeiluun edellisestä viisastuneena.

4. Älä keskity ainoastaan digitalisoimaan nykyliiketoimintaasi
Mieti jatkuvasti, miten uudet teknologiat tulevat vaikuttamaan liiketoimintamalliisi tulevaisuudessa. Lääkeyhtiö ei jäänyt paikoilleen ja esimerkiksi pelkästään automatisoimaan tuotanto- ja logistiikkaprosessia, vaan haki lupa 3D-tulostaa lääkkeitä.

5. Valjasta yhteisöt hyödyksesi
Yhteistyötä vaikkapa start upin kanssa kannattaa harkita. Liity mukaan jo olemassa oleviin yhteisöihin, joissa voit oppia – ja parhaassa tapauksessa löytää uutta osaamista ideasi kehittämiseksi.

6. Varustaudu entistä moninaisempaan työvoimaan
Tulevaisuudessa moninaisuus ei tarkoita vain sukupuolta tai eri kulttuureista tulevia ihmisiä. Työntekijät ovat eri puolilla maailmaa, eri aikavyöhykkeillä. Vakituiset ja freelancerit yhdistävät voimansa, mutta työvoimana käytetään lisäksi robotteja. Tarvitaan siis moninaista osaamista ja osaamisen yhdistämistä. Menestyminen tämän päivän digitalisoituneessa maailmassa vaatii luovuutta – ja usein myös kyberturvallisuusosaajia mukaan riveihin.

7. Tiedosta informaation ja datan arvo
Järjestelmistä saatava tieto voi tarjota korvaamattoman arvokaan näkökulman asiakaskokemukseen, joka saattaa vaikuttaa yrityksen koko toimintaan ja tuotantoketjuun. Parhaimmillaan se saa sinut miettimään koko liiketoimintamalliasi A:sta Ö:hön.

Tämän päivän yrittäjät onnistuvat kasvussa valjastamalla teknologisen muutoksen voiman hyödykseen. Parhaimmillaan ne jopa disruptoivat uutta toimialaa ja kasvavat näin itsekin ulos vanhoista saappaistaan kokeakseen menestyksekkään uuden vaiheen yrityksensä historiassa.

Tällaisia toimialoja disruptoivia yrittäjiä, jotka ovat jo moneen kertaan kasvaneet ulos vanhoista saappaistaan ja hypänneet uusin, on jälleen mukana Suomen EY Entrepreneur Of The Year -kilpailussa useita kymmeniä. Vuoden 2017 kilpailun finalistit julkistetaan ja palkitaan tiistaina 10.10.2017. He kilpailevat valtakunnallisessa finaalissa perjantaina 3. marraskuuta kilpailun voitosta.

Juha Hilmola


EY-Jannica-Boucht-150x179Juha Hilmola

email

Tilintarkastuksen partner Juha Hilmola on työskennellyt yli 20 vuotta mm. perhe- ja kasvuyritysten sekä eri toimialojen kotimaisten ja kansainvälisten yritysten tilintarkastuksen ja neuvonannon parissa. Hilmola on EY Entrepreneur of the Year –kilpailun Pohjoismaiden johtaja ja hänellä on useiden vuosien kokemus yrittäjävetoisten yritysten kasvun eri vaiheista.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s