Murroksessa oleva terveystoimiala – kuka selviää voittajana maaliin?

Jokaista suomalaista koskettaa lähitulevaisuudessa kaksi merkittävää terveyssektorin trendiä: kasvavat terveydenhuollon kustannukset sekä terveysteknologia. Terveysteknologiayritykset kehittävät esimerkiksi helppokäyttöisiä tekoälypohjaisia kuluttajatuotteita, joilla pystyt ennaltaehkäisevästi edistämään hyvinvointiasi ja toisaalta yhteiskunnan näkökulmasta hillitsemään entisestään kasvavia terveydenhuollon kustannuksia. On ilmeistä, että mobiiliteknologiaa, biosignaali- ja sensoriteknologiaa sekä data-analytiikkaa ja tekoälyosaamista tullaan hyödyntämään yhä laajemmin ja monipuolisemmin.


Suomen korkealaatuiseen ja kattavaan terveydenhuoltojärjestelmään pohjautuva kansallinen terveystietovarantomme on potentiaalinen vahva kilpailuvaltti terveyttä edistävien innovaatioiden kehittämisessä. Kohdennetuilla kansallisesti koordinoiduilla toimenpiteillä tämä voi houkutella Suomeen lisää merkittäviä tutkimusinvestointeja. Tämä kilpailuvaltti oli yksi niistä vahvuuksista, jotka kirkastuivat, kun EY tuotti Finpron Team Finland Healthille laaditun selvityksen. Työn aikana kartoitettiin yli sadan terveystoimialaa Suomessa edustavan yrityksen ja toimijan näkemyksiä. Lopputuloksena hahmottuivat neljä toisiinsa linkittyvää kasvumahdollisuutta terveystoimialalla: lääketieteellinen huippututkimus, terveysteknologian ratkaisut ja vahva insinööriosaaminen, terveysdata sekä kliininen tuotekehitysyhteistyö.

Terveystoimialalle toimiva ekosysteemi

Kansainvälisessä kilpajuoksussa keskeistä on oikeiden allianssien, yhteistyöhanke- ja liiketoimintamallien luominen. Kysymys kuluu, miten vaikkapa vakuutusyhtiöt vastaavat ennaltaehkäisevän hyvinvoinnin trendiin ja riittääkö julkisella puolella rohkeutta tehdä pitkäjänteistä politiikkaa terveyskustannusten nousun hillitsemiseksi. Toisaalta, ovatko toimijat selvillä lainsäädännön asettamista uusista kiristyvistä vaatimuksista, joiden ymmärtäminen on elinehto tuotteen tai palvelun kaupallisen potentiaalin ja arvon muuttamiselle rahaksi.

Terveystoimialaan sijoittaminen on nähty riskinä suhteessa moneen muuhun toimialaan. On kuitenkin nähtävissä, että sijoittajat yhä innokkaammin seuraavat terveystoimialaa ja toivovat löytävänsä siitä seuraavan kultakaivoksen. Voittajia terveystoimialan kisassa tulevat olemaan lopulta ne, jotka pystyvät tarjoamaan yhä parempia ja kustannustehokkaampia hoitomuotoja sekä toisaalta ne, jotka ehkäisevät henkilön päätymistä potilaaksi ylipäänsä.

Sakari Helminen


EY - Sakari HelminenSakari Helminen

email

Partner, Head of Transaction Law Sakari Helminen toimii EY:llä Life Science ja Health -toimialan kontaktihenkilönä.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s