Data – rautaa vai roskaa?

Olen viimeisen vuoden aikana saanut käyttää työtuntini uppoutuneena äärimmäisen mielenkiintoiseen aiheeseen; esineiden internetiin, eli IoT:hen (Internet of Things). Keskusteluja on käyty IoT-alustojen teknisistä ominaisuuksista, eri yhteysvaihtoehdoista, uusista bisnesmalleista, tietosuojasta, kyberturvallisuudesta, kiehtovista teollisuuden ja älykkäiden kaupunkien käyttötapauksista, ja monesta muusta. Mitä enemmän opin, sitä enemmän minulle valkenee kuinka suuri, monimutkainen ja kytköksiä täynnä IoT-universumi onkaan.


Paitsi esineet, IoT liittää yhteen myös ihmiset tuotantoinsinööreistä hallituksen jäseniin, ohjelmoijista juristeihin ja kyberturvallisuusasiantuntijoista innovaattoreihin. Perinteisesti tyystin eri tehtävien parissa puuhanneiden funktioiden on löydettävä yhteinen sävel ja työskenneltävä yhdessä. Kilpailevat yritykset saattavat solmia keskenään kumppanuuden ja jopa toimialat lähestyvät toisiaan ja samankaltaistuvat.

Mielestäni IoT on kuin uusi työkalupakki, jonka työkaluja yhtiöt voivat hyödyntää loputtomin eri tavoin. Jotkut käyttötapaukset ovat erittäin viihdyttäviä. Kukapa ei haluaisi internetiin kytkettyä, älykästä munakennoa tai housuja, jotka lukitsevat jääkaapin oven, kun vyösi alkaa liiaksi kiristää? Niinpä niin, IoT ratkaisee monta ”ensimmäisen maailman ongelmaa”, mutta parhaimmillaan se voi parantaa kaikkien tällä planeetalla asuvien elämänlaatua. IoT mahdollistaa muun muassa sen, että terveydenhuolto, lääkitys ja puhdas vesi ovat paremmin kaikkien saatavilla. Niin kaupunkien kuin maaseutujenkin turvallisuus paranee arjessa ja katastrofien aikana.

Kaikki IoT-keskustelut johtavat dataan

Yksi tärkeä elementti IoT-maailmassa on data. Sen merkitys on valtaisa, ja niin on myös siihen liittyvä monimutkaisuus. Kaikki tiet vievät ehkä Roomaan, mutta kaikki IoT-keskustelut johtavat dataan.

Tarkastellaan asiaa kahdesta vinkkelistä. Aloitetaan ihmisten henkilökohtaisesta datasta, joka on kovaa vauhtia muuttumassa valuutaksi. Ei ole uusi asia, että kuluttajat saavat alennuksia vaihdossa henkilökohtaiseen dataan kuten demografisiin tietoihin, mielipiteisiin ja kuluttajakäyttäytymiseen. Kanta-asiakasohjelmat perustuvat juuri tähän. Maksuksi applikaation tuomista palveluista, uusista ominaisuuksista ja viihteestä annat valtavan määrän henkilökohtaista informaatiota hyväksymällä latausvaiheessa sinulle vilautettavat käyttöehdot. Mutta tietojasi kerätään muualtakin kuin applikaatioista ja kanta-asiakkuuksista. Kun sensorit keräävät tietoa sykkeestäsi, unirytmistäsi ja elintavoistasi, puhutaan jo huomattavasti henkilökohtaisemmista asioista. Kuinka halukas olet luovuttamaan tämän tiedon saadaksesi alennusta vakuutusmaksuista? Haluatko että lääkärisi voi seurata kuinka tarkasti oikeasti seuraat kuntoutusohjelmaasi? Ja mikä on mahdollisuutesi kontrolloida tätä, jos sensori on tulevaisuudessa jatkuvasti ihosi alla?

Ihmisistä kerättävän tiedon lisäksi dataa kerätään myös esineistä. Tätä arvokasta aineetonta raaka-ainetta piilee kaikkialla; teollisissa prosesseissa, kaupungeissa, pitkin toimitusketjuja, palveluissa – kaikkialla. Kallisarvoista dataa voi olla aivan silmiesi alla, on vain katsottavat tarkasti.

Saattaa olla jokseenkin helppoa tarkastella yhtiön ydindataa ja miettiä sille käyttötarkoituksia omaksi hyödyksi. Mutta entä sivutuotteet? Vietettyäsi raporttien parissa vähän laatuaikaa, saatat huomata, että sensoreista määrättyyn tarkoitukseen kerätystä datasta löytyykin yllättävää lisäarvoa. Esimerkiksi tuotantokoneita huoltava yhtiö voi kyetä ennakoimaan ja vertailemaan tuotantotasoja ympäri maailman. Miehittämätön lennokki saattaa tarkkailla aluetta tunnistaakseen metsäpaloja, mutta se kerää samalla laajasti tietoa alla olevan maa-alueen tilasta.

Mikä on datan arvo ja miten hyödyntää sitä?

Datan arvoa voi arvioida monella samankaltaisella kriteerillä kuin minkä tahansa muunkin raaka-aineen; kysyntä ja tarjonta, kuinka vaikeaa dataa on saada, kuinka paljon eri toimijat sitä haluavat, miten sitä voi jalostaa ja mikä on lopputuotteen arvo? Mikä on datan arvo nyt ja mikä se voisi olla tulevaisuudessa? Voisiko se mahdollistaa uusia liiketoimintoja, tai jopa uusia liiketoimintamalleja? Onko data relevanttia vain kun se on reaali-aikaista, vai säilyykö sen arvo ikuisesti? Mitkä eri tahot ja sidosryhmät saattaisivat olla datasta kiinnostuneita, keitä he mahdollisesti ovat, paljonko he datasta hyötyisivät ja saavatko he vastaavan datan mahdollisesti jostain muualta?

Aivan oma kysymyksensä on toki, miten dataa saa hyödyntää. Ja entä kyberturvallisuus! Miten käsittelet tätä raaka-ainetta ja pidät sen turvassa? Jätän suosiolla tämän aiheen kollegoilleni, jotka tietävät paremmin: kyberturvallisuusasiantuntijoillemme ja digitalisaatioon erikoistuneille juristeillemme.

Tämä oli bisnesmaailmassa elävän insinöörin tekemä pintaraapaisu siitä, miten dataa voi muuttaa rahaksi. Jos tämä ei vielä kuulostanut riittävän monimutkaiselta, liittyy IoT:hen ja datan hyödyntämiseen myös veroseuraamuksia, ja lisäksi on huomioitava eri alueiden muuttuvat regulaatiot.

Valitettavasti IoT-ratkaisu ei siis ole valmis vielä siinä vaiheessa, kun vihreä valo syttyy ja bitti liikkuu. Mutta onneksi tälle vuorelle ei tarvitse kiivetä yksin. Jotta IoT-ratkaisu saadaan toimimaan teknisin osin, tarvitaan monenlaisia asiantuntijoita, mutta todellisten bisneshyötyjen saavuttamiseen tarvitaan hyviä neuvoja ja tukea esimerkiksi business casen rakentamiseen, transformaation läpiviemiseen, ja muutosjohtamiseen. Ja tämä aihe vasta vaatiikin oman artikkelinsa.

Olethan yhteydessä, jos IoT-maailma askarruttaa, tai jos haluat jutella siitä, mitä IoT voisi sinun liiketoiminnallesi mahdollistaa.


EY - Outi MaattaOuti Määttä

email

Business Development Manager Outi Määttä on työskennellyt EY:llä vuodesta 2011. Tällä hetkellä hän tuo EY:n kansainvälistä IoT-asiantuntemusta ja -palveluita asiakkaittemme hyödynnettäväksi. Lisäksi Outi rakentaa strategista kumppanuutta merkittävän teknologiayrityksen kanssa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s