Bisnesympäristö muuttuu – miten resursoit taloushallinnon?

Pienessä yrityksessä on vielä suhteellisen helppoa pysyä kärryillä siitä miten yrityksen talous voi. Yrityksen kasvaessa lisääntyy myös sisäisen laskennan ja raportoinnin merkitys, ja samalla taloushallinnon työmäärä, kun yrityksen numeroita täytyy raportoida, seurata ja valvoa enemmän kuin ennen. Nyt sanot: ”Niin, niin, kyllä, kyllä, mutta mistä ihmeestä minä sen ajan löydän, kun täytyisi tehdä bisnestäkin. Ei tuollaiseen ole aikaa.”


Yksi ratkaisu on palkata enemmän ihmisiä taloushallintoon, mutta aina sekään ei ole mahdollista. Kirjanpitoa ja ulkoista raportointia kuitenkin säätelee lainsäädäntö, joten se on joka tapauksessa hoidettava kunnolla ja tällöin sisäinen laskenta voi jäädä lapsipuolen asemaan. Eteen voi myös tulla tilanne, jossa talouspäällikkösi on saanut mahtavan tarjouksen headhunterilta ja päättää sanoutua irti lyhyellä irtisanoutumisajalla, tai kun 30 vuotta talossa ollut talousjohtajasi jää hyvin ansaitsemalleen eläkkeelle ja huomaatkin, että lähdön mukana meni myös paljon osaamista ja numeroiden tuntemusta: yht’äkkiä ei enää ollakaan ”on top of the numbers”.

”Go global” eli kansainvälistyminen on päivän sana, ja valtaosa kasvuyrityksistä ainakin harkitsee sitä. Maailmalle voidaan lähteä asiakkaan mukana ns. orgaanisen kasvun myötä tai yritysostojen kautta. Uusi tilanne saattaa tuoda organisaatioosi mukanaan epävarmuutta, mutta todennäköisesti ainakin uusia haasteita. Esimerkiksi yritysostotilanteessa eteen tulee monta huolehdittavaa asiaa, kuten kuinka saada yritysten IT-järjestelmät keskustelemaan keskenään tai pitääkö lähettää omaa henkilöstöä ulkomaankomennukselle uuteen paikkaan jne. Mietittävää siis riittää ja samalla bisneksen pitäisi pyöriä kuten ennenkin. Kuulostaa kiireiseltä!

Väliaikaiset resurssit helpottamaan ruuhkahuippuja
Tuntuvatko mainitut tilanteet tutuilta? Voin rehellisesti sanoa, että tunnen tuskasi, sillä olen monta vuotta tehnyt töitä sekä taloushallinnon piirissä että IT-järjestelmäprojektien koordinoinnissa. Olen ollut mukana niin yritysoston kohteena kuin myös ostajan puolella pöytää. Näiden kokemusteni perusteella ei ole ollenkaan huono idea ottaa kiirehuippujen tasoittajaksi väliaikaista asiantuntevaa resurssia auttamaan taloushallinnon töissä tai vaikkapa johdon raportoinnissa. Kokenut väliaikainen resurssi tuottaa myös lisäarvoa tuomalla yritykseen ulkopuolista näkemystä taloushallinnon parhaista käytännöistä.

Vuosien saatossa olen myös huomannut, että tilanteissa, joissa olen mennyt uutena johonkin työpaikkaan (josta ehkä edeltäjä on jo lähtenyt), olisin ollut erittäin kiitollinen jos minulla olisi ollut mentorina asiantuntija kenen kanssa keskustella asioista luottamuksellisesti. Se olisi antanut minulle varmuutta ja olisin nopeammin ollut täydessä tikissä. Olisipa joskus ehkä ollut hyvä sekin, että se vanhempi ja viisaampi olisi ollut siinä muistuttamassa uutta ja innokasta controlleria, että maltti on valttia…

Yritysostossa tarvitaan monipuolista asiantuntemusta
Yritysostot ovat oma lukunsa. Ne ovat järjestään kaikki jännittäviä tapahtumia, heti siitä lähtien, kun ostokohteita aletaan etsiä, aina siihen pisteeseen, kun ostettu yritys on täysin integroitu konserniin. Näissä hankkeissa vaaditaan yleensä todella monipuolista osaamista, alkaen vaikkapa oikean kielitaidon omaavista ihmisistä – joita muuten saattaakin olla vaikea löytää omasta organisaatiosta. Kaikkihan toimii englanniksi, mutta jos riveissäsi on asiantuntija, joka pystyy puhumaan sekä ostajan että myyjän kanssa heidän omaa kieltään, huomaat pian, että asiat sujuvat paljon sutjakammin ja samalla säästyy aikaa. Tämä oli vain yksi esimerkki, mutta ylipäätään harvassa organisaatiossa löytyy osaamista kaikkeen siihen mitä yritysostossa tarvitaan.

Lopuksi haluaisin vielä sanoa, että nykypäivän kansainvälistyvässä ja yhdentyvässä yritysmaailmassa tulee väistämättä vastaan tilanteita, joissa punnittavana on kannattaako tämä tehdä itse – ja mahdollisesti hakata päätä seinään – vai kannattaisiko kuitenkin hakea apuja. Omien kokemusteni mukaan apuja kannattaa rohkeasti hakea, mitä todennäköisimmin se säästää kustannuksia ja voit nukkua yösikin paremmin.

Ota yhteyttä ja sovitaan tapaaminen, jossa kartoitamme yrityksesi yleistilanteen yksissä tuumin.


EY - Christoffer HanssonChristoffer Hansson

email

Manager Christoffer Hansson toimi asiantuntijana EY:n perhe- ja kasvuyrityspalveluiden tiimissä tammikuuhun 2017 saakka.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s