Slush luo uskoa tulevaisuuteen − startupeille oppina luottamuksen muistilista

En voi kuin nöyrästi kiittää ja kumartaa kaikille meille, jotka osallistuimme Slushiin. Reiluun kahteen vuorokauteen mahtui enemmän kasvuenergiaa, kuin ehkä osaamme kuvitellakaan − puhumattakaan, että sen voisi jotenkin mitata. Paitsi asenteesta, on Slush kiinni myös uskosta.


Etsin kuumeisesti, kuinka kääntäisin sanan trust suomen kielelle; luottamus, usko, jopa toivo kuvaavat sitä fiilistä, jota yritän hakea. Tsekkaa internetistä video Finnairin Slush-lennolta, niin pääset jyvälle tunnelmista. Ja mieti: jos tämä oli tulolento Slushiin, mitähän paluulennolla mahtoi tapahtua?

Jokainen Slushissa käynyt tunsi varmasti huikean energiatason tapahtumassa ja suuntasi katseensa optimistisesti tulevaisuuteen. Slush on osa ekosysteemiä, jossa muutos on pysyvää; se nähdään kuitenkin mahdollisuutena, eikä epävarmuuden anneta häiritä. Parhaimmillaan startupit, isot yritykset ja kaikki muutkin organisaatiot uskaltavat kokeilla uusia asioita. Avoin innovointi synnyttää uutta, mutta varmistaa myös, että nykyinen tekeminen kehittyy.

Luottamus on henkilökohtaista ja syntyy kohtaamisissa. Luottamuksen synnyttäminen on kaiken yritystoiminnan perusta. Asiakkuudet, sijoittaminen, tiimissä työskentely, riskin ottaminen ja uskallus teknologioiden kokeiluun perustuu luottamukseen. Startupin näkökulmasta Slush oli loistava tilaisuus luottamuksen luomiseen − useita asiakkuuksia, rahoituskierroksia, yrityskauppoja ja rekrytointeja tehtiinkin varmasti osallistujien keskuudessa.

Miten rakentaa luottamusta vieläkin paremmin ja nopeammin? Alla Slushissa (ja muuallakin) tekemiäni havaintoja yksinkertaisista ja toimivista keinoista erityisesti startupien näkökulmasta.

 1. Ole rehellinen. Älä liioittele, mutta älä myöskään vähättele saavutuksiasi. Älä ryntää tapaamaan ihmisiä ennen kuin olet valmis.
 2. Opettele ja valmistele monta hissipuhetta eri tilanteisiin. Laita itsesi peliin, näytä sielukkuutesi. Aloita tarinalla, jonka kerrot omalla persoonallisella tavalla ja sitten tehostat numeroilla. Kaikki ovat kiinnostuneita isosta kuvasta. Vastaa kysymykseen ”miksi?”.
 3. Kysy ja käytä saamiasi vastauksia eduksesi. Jos sopiva sauma tarjoutuu, pyydä apua.
 4. Varmista ja sovi aina jatkopalaveri tai -yhteydenotto.
 5. Valmistaudu sovittuihin palavereihin huolella, ja kehitä hissipuhetta ja materiaaleja jatkuvasti. Aseta joka palaverille tavoite. Yllätä olemalla valmis.
 6. Älä ahnehdi. Laatu on määrää tärkeämpi palavereissa. Varaa riittävästi aikaa.
 7. Ole ajoissa sovitussa paikassa. Valitse paikka, joka helppo löytää. Jos kohtaat verkossa, varmista aikavyöhykkeet ja yhteydet. Video luo luottamusta paljon tehokkaammin kuin pelkkä puhelinyhteys.
 8. Muista kiittää.
 9. Laita kontakteillesi henkilökohtaisia päivityksiä edistymisestä.
 10. Onnittele itseäsi ja tiimiä hyvästä työstä.
 11. Hyödynnä asiantuntijoita.

Ajoituksen roolia ei voi olla korostamatta myöskään luottamuksen synnyttämisen näkökulmasta. Slushissa tuhlattiin eniten aikaa ja rahaa todennäköisesti väärän tai vähintäänkin huonon ajoituksen takia. Sijoittajia kannattaa toki kontaktoida aikaisessa vaiheessa, mutta näissä kohtaamisissa on osattava ennen kaikkea ruokkia heidän uteliaisuuttaan ja päästä sille kuuluisalle ”tutkalle”. Jatkossa on sitten helpompi jakaa systemaattisesti tärkeät virstanpylväät ja markkinauutiset heidän kanssaan, ja edetä näin kohti ajoituksellista ”oikeaa” hetkeä, jona puhua sijoituksesta konkreettisesti. On myös muistettava, että sijoittajat osaavat kyllä kerätä nykyteknologioilla kaiken viestintäsi sosiaalisessa mediassa käyttäen apunaan merkittävissä määrin analytiikkaa.

Slush 2016 oli suuri menestystarina. Arki näyttää paljon innostavammalta Slushin jälkeen. Luottamus, usko ja toivo suomalaiseen yrittämiseen eivät ole koskaan olleet tärkeämpiä kuin nyt. Edes ”iso D”, olkoonpa se sitten digitalisaatio tai disruptio, ei voi kuin kiihdyttää tätä vahvaa asenteen muutosta. Meiltä kaikilta vaaditaan sekä malttia että rohkeutta rynnistää kohti tulevaisuuden mahdollisuuksia. Vauhti kiihtyy, ja Slush 2017 ansaitsee jo nyt paikkansa henkisissä kalentereissamme.


EY - Matti CopelandMatti Copeland

email

EY:n Business Development Executive Director Matti Copeland auttaa asiakkaita kiihtyvän kasvun strategioissa, ja hänen mukaansa suuryrityksien ja startupien intressien yhdistäminen vaatii pitkäjännitteisyyttä ja hyvää ajoitusta. Matti on ehtinyt olla monessa mukana mm. pankkiirina, pääomasijoittajana, neuvonantajana, hallitustyöskentelijänä ja yritysjohtajana.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s