Lunta tulee tupaan – mutta nämä yrittäjätarinat eivät jätä ketään kylmäksi

Kun viime perjantain EY Entrepreneur Of The Year 2016 -kilpailun gaalassa katselin ympärilläni olevia iloisia kasvoja, riemukkaita keskusteluja ja toisiaan sparraavia yrittäjiä, tuntui hyvältä. Jenkit saivat Trumpin, meille kävi paremmin: saimme jälleen upeat voittajat yrittäjäkisallemme – inspiroivia, vastuullisia yrittäjiä, joita nostamme ylpeinä esikuviksi tulevaisuuden tekijöille. He rakentavat kukin panoksellaan parempaa työ- ja liike-elämää sekä toimivampaa maailmaa ja ansaitsevat suuret aplodit. Mitä voimme heiltä oppia?

Tämän vuoden kisan voittajia yhdistää kasvuhakuisuus, palava yrittämisen halu ja vankka usko oman yrityksensä tulevaisuuteen. Liikevaihtoaan he kasvattavat vuosittain kaksinumeroisin, osa jopa kolminumeroisin luvuin. Jokainen heistä osaa kääntää vastoinkäymiset voitoksi, eikä lannistu turhasta. Yrittäjämme tulevat eri puolilta Suomea, mitä erilaisimmilta toimialoilta, ja jokainen toimii hienona esikuvana tuleville yrittäjille.

Otetaan esimerkkinä Kauppa-sarjan voittajien Heidi ja Juha Jaaran Balmuirin tarina siitä, miten omia unelmiaan kannattaa seurata. Heidän rohkea hyppynsä tuntemattomaan johti upeaan kansainväliseen menestykseen. Koko kisan voiton vienyt Ponssen Juha Vidgrén on puolestaan vaalinut upeasti isänsä perustamaa yhtiötä ja väkevää savolaista Ponsse-henkeä sekä jättänyt vahvan kädenjäljen yrityksen historiaan.

Kun puhutaan nuoresta sinnikkyydestä, kukapa olisi parempi roolimalli kuin Vuoden Nuori Yrittäjä -palkinnon pokannut Frameryn Samu Hällfors. Samun entinen pomo puhui avokonttorissa liian kovaa puhelimeen; Samu näki mahdollisuuden, otti loparit ja alkoi suunnittelemaan äänieristettyjä puhelinkoppeja. Hän kollegoineen ymmärsi oikea-aikaisesti, että puhelinkopit eivät todellakaan ole muisto menneisyydestä.

Vastuullisuuden suhteen mallia näyttää Palvelut-sarjan parhaaksi valitun Studentwork Sharper Oy:n riemukas yrittäjäkolmikko Heikki Karimaa, Lucas Geisler ja Tomas Valkama, jotka auttavat vuosittain 6000 nuorta työllistymään. Heistä huokuva yrittämisen ilo ja kasvunnälkäisyys tarttuu toivottavasti vielä moneen tulevaisuuden lupaukseen. Kilpailussamme onkin mukana aiempaa enemmän yrittäjäkaksikkoja ja -kolmikkoja − yrittämisen ei nykypäivänä tarvitse olla yksin puurtamista.

Entrepreneur Of The Year -kilpailuun osallistuu vuosittain niin nuoria born global -yrityksiä kuin pitkään vastuullista liiketoimintaa harjoittaneita perheyrityksiä. Perheyrittäjät, jotka hektisessä ja nopeasti muuttuvassa maailmassa ovat jo sukupolvelta toiselle kyenneet kasvattamaan liiketoimintaansa, ansaitsevat päästä framille. Tämän vuoden Perheyrittäjä-palkinnon voittaneet Tammer-Tukun serkukset Zachary ja Vesa Mäenpää johtavat 100-prosenttista perheyritystä tekemisen meiningillä jo kolmannessa sukupolvessa. Heillä on palo jatkaa suvun yritystä ja jättää yritys jälkipolville entistä paremmassa kunnossa.

Tämän vuoden kisassa riittikin positiivista fiilistä vaikka muille jaettavaksi. Voittajien lisäksi kisassa oli tänäkin vuonna mukana arvostettava joukko muita yrittäjiä, paremman huomisen rakentajia. Jokainen heistä on tehnyt aplodien arvoisen suorituksen.

Lähden ulos, vedän pipon syvälle päähän. Tuiskusta huolimatta mieli on kepeän aurinkoinen.

Tutustu Vuoden 2016 voittajiin:
EY Entrepreneur Of The Year 2016 ja Tuotanto-sarjan voittaja: Juha Vidgrén, Ponsse Oyj
Kauppa-sarjan voittaja: Heidi ja Juha Jaara, Wheslyn Group Oy/ Balmuir
Palvelut-sarjan voittaja: Heikki Karimaa, Lucas Geisler, Tomas Valkama, Studentwork Sharper Oy
Vuoden Nuori Yrittäjä: Samu Hällfors, Framery Oy
Vuoden Perheyrittäjä: Zachary ja Vesa Mäenpää, Tammer-Tukku Oy


sz2a0177_photo_pasisalminen_com

Laura Uuttu-Deschryvere toimii EY Entrepreneur Of The Year -kilpailun projektipäällikkönä. Lisätietoa kilpailusta löydät osoitteesta http://www.eoy.fi.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s