Numeromurskaus tuli ja mullisti tilintarkastuksen

Analytiikka uudistaa tilintarkastajan työkalupakin, tukee tarkastajan ja asiakkaan välistä vuorovaikutusta ja mahdollistaa kohdennetumman tarkastuksen. Digiaika edellyttää vanhentuneiden mielikuvien ja toimintatapojen heittämistä romukoppaan, peräänkuuluttaa EY:n tilintarkastuspalveluiden Timo Eerola.

Aikoina, jolloin muutos on ennemminkin sääntö kuin poikkeus, kuulee moni verkostoissaan vanhentuneita käsityksiä sekä vääristymiseen asti stereotyyppisiä mielipiteitä koskien omaa työarkea − minä mukaan lukien. Olen työskennellyt reilut neljä vuotta EY:llä tilintarkastuksen parissa, ja vuosikausia pidempään alalla toimineiden kollegoiden kanssa vuorovaikutettuani olen käsittänyt, että alamme on läpikäymässä hurjaa muodonmuutosta.

Jo yksinomaan viimeiset muutamat vuodet ovat muuttaneet tarkastajan arkea pysyvästi. Tällä hetkellä keskeinen muutos kohdistuu etenkin tilintarkastuksen työskentelytapoihin. Vaikka tilintarkastajan merkitys sääntelyn soveltamisen asiantuntijana säilyy ja vahvistuu, on taskulaskimen ja mappien parissa ahertaminen väistymässä. Niiden tilalle on vauhdilla tulossa numeroiden murskaus.

Numeroiden murskauksella tarkoitan asiakkaiden toiminnanohjausjärjestelmien tuottamien suurten tietomassojen analysoimista tätä tarkoitusta varten kehitettyjen analyysityökalujen ja -ohjelmistojen avulla. Analyysit mahdollistavat aivan uudella tavalla esimerkiksi pääkirja-aineiston lähestymisen eri tulokulmista. Tällä tavoin tuotetut data-analyysit tukevat tarkastajan ja asiakkaan välistä vuorovaikutusta ja sallivat tarkastuksen fokusoinnin erityisiin riskialueisiin aiempaa tarkemmin.

Analyysityökaluilla toteutettavan data-analytiikan tuominen osaksi tarkastusta edellyttää tilintarkastajalta paitsi analyyttisiä taitoja, myös entistä kattavampia tietoteknisiä valmiuksia sekä kykyä sosiaaliseen vuorovaikutukseen sidosryhmien kanssa. Pelkkä standardien ja muun sääntelyn asiantuntemus ei enää tulevaisuudessa yksin riitä, sillä asiakkaiden liiketoiminnan digitalisoituminen muuttaa myös riskien luonnetta.

Olisikin paradoksaalista ajatella, että vanhanaikaisilla toimintatavoilla ja työkaluilla voitaisiin riittävissä määrin vastata niihin haasteisiin ja riskeihin, joita tarkastettavat yritykset nykyään liiketoiminnassaan kantavat. Siksi etenkin nyt, kun vuosien saatossa vakiintuneet mielikuvat tilintarkastuksesta alkavat armotta vanhentua, täytyy alan asiantuntijoiden pyrkiä aktiivisesti päivittämään vanhentuneita näkemyksiä ja oikaisemaan ajatusvirheitä.

Ilokseni voin todeta, että kansainvälisenä ja keskeisenä toimialan vaikuttajana EY on eturintamassa etsimässä entistä parempia tilintarkastuksen työskentelytapoja ja luomassa uutta toimintakulttuuria. Vain näin toimien voimme rakentaa paremmin toimivaa maailmaa.


timo
Manager, KHT Timo Eerola on työskennellyt EY:n tilintarkastuspalveluissa vuodesta 2012. Timo työskentelee pörssiyhtiöiden ja kotimaisten pk-yritysten tilintarkastustoimeksiannoissa, ja hän on lisäksi mukana EY:n yhteispohjoismaisessa asiantuntijaryhmässä, joka edistää analyysityökalujen hyödyntämistä osana käytännön tilintarkastusta ja kouluttaa niiden käyttäjiä.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s