Ketterä analytiikka parantaa inhimillisen pääoman tuottavuutta ja tasa-arvoa yrityksissä, tabuista viis

Analytiikan käyttäminen HR:ssä parantaa henkilöstöjohtamisen päätöksentekoa, työntekijöiden sitoutuneisuutta, asiakastyytyväisyyttä ja yhdenvertaisuutta työpaikalla. Miksi tilastotieteen menetelmien soveltaminen henkilöstöhallinnossa on usein silti tabu? Henkilöstöön kannattaa käyttää samoja tuotannon kehittämisen keinoja kuin muihinkin tuotannontekijöihin − onhan jokaisen tuotantovälineen takana ihminen, bloggaavat EY:n asiantuntijat Kim Hacklin ja Hannu Tyyskä.

Huiman teknologisen kehityksen aikanakin on syytä muistaa, että jokaista tuotantovälinettä käyttää − ainakin toistaiseksi − ihminen, ja sen on myös suunnitellut ihminen. Inhimillinen pääoma, eli työntekijät ja heidän henkinen pääomansa, on yrityksen tärkein, ja joidenkin ajattelijoiden mukaan ainoa, arvoa tuottava osa.

Toisaalta myös datan ja analytiikan käyttö etenee nykypäivänä vauhdikkaasti. Tutkimuksen mukaan yritykset, jotka käyttävät dataa ja analytiikkaa päätöksentekoon, tekevät 5−6 % parempaa liiketulosta kuin vertailuryhmänsä (Brynjolffson, Hitt ja Kim, 2011). Tällaisten löydösten valossa ei ole ihme, että yritykset ja organisaatiot tekevät paljon työtä hyödyntääkseen tietoa paremmin.

Isojen tietomäärien käsittely ja mallintaminen uuden ymmärryksen luomiseksi on melko tavallista projekteissamme, joita toteutamme konsultteina. Asiakkaamme käyttävät analyyttistä lähestymistapaa tuotekehityksen, tuotannon, myynnin ja asiakaspalvelun kehittämiseksi.

Kuitenkin vasta viime aikoina henkilöstöhallinto on hypännyt mukaan kehitykseen. Miksi yrityksen arvokkaimman tuotannontekijän kehittämisessä analyyttisten menetelmien avulla otetaan nyt vasta ensiaskeleita? Onko tilastotieteen menetelmien soveltaminen työssäkäyvään kansanosaan ja heidän toimintaansa tabu? Nähdäänkö inhimillinen pääoma, työntekijät, liian monimutkaisena analysoitavaksi? Vai ovatko esteinä arkaluontoiset henkilötiedot ja epäselvyys niiden käytön mahdollisuuksista?

HR-toiminto on paljon luontevampi kohde analytiikan hyödyntämiselle, kuin miltä aluksi saattaa vaikuttaa. Työntekijöihin ja inhimilliseen pääomaan kannattaa käyttää samoja tuotannon kehittämisen keinoja kuin muihinkin tuotannontekijöihin. Henkilöstön kehittämisen tuominen liiketoiminnan keskiöön on suomalaisten henkilöstöalan ammattilaisten velvollisuus, joten käytössä tulee olla samat työkalut kuin liiketoiminnallakin. Analyyttisten menetelmien käyttäminen parantaa henkilöstön kehittämiseen, johtamiseen ja hallintoon liittyvää päätöksentekoa siinä missä muitakin liiketoiminnan keskeisiä linjanvetoja.

Analytiikan käyttö HR:ssä tarjoaa lisäksi monia etuja. Se parantaa tasa-arvoa, koska datasta voidaan poistaa kaikki henkilöivä tieto, ja päätökset tehdään näin ainoastaan faktojen pohjalta. Ns. naamakerroin jää siis kokonaan pois. Analytiikan käyttö lisää tutkitusti sitoutuneisuutta ja asiakastyytyväisyyttä. Analyyttisten menetelmien avulla voidaan myös kokeilla nopeasti erilaisia lähestymistapoja ja jo aikaisessa vaiheessa karsia pois ne, jotka eivät toimi. Tämä kokeellinen ja ketterä tapa toimia onkin muodostumassa tärkeämmäksi tekijäksi datan ja analytiikan menestyksekkäässä käytössä kuin työkalut tai teknologia.

Analyyttisen ajattelun hyödyntäminen vaatii siis uudenlaisen toimintakulttuurin. Tämä, jos mikä, kuuluu HR:n agendalle. Meidän henkilöstöalan ammattilaisten velvollisuus on näyttää suuntaa muulle organisaatiolle ja toimia samalla muutoksen mahdollistajina.

EY on mukana 27.10. järjestettävässä HRx-tapahtumassa, jossa pohdimme case-esimerkkien kautta, onko HR-analytiikka digiajan kotkotuksia vai saadaanko sen avulla ytyä yritystoimintaan. Tutustu tilaisuuden ohjelmaan täällä − tervetuloa!


kimppa
Senior Manager Kim Hacklin on työskennellyt EY:n konsultointipalveluissa vuodesta 2015. Hän vastaa liiketoiminnan kehittämisestä datan ja analytiikan avulla. Kysy Kimiltä aiheesta lisää: kim.hacklin@fi.ey.com.

 

 

hantsa
Senior Manager Hannu Tyyskä on työskennellyt EY:llä vuodesta 2015. Hän vastaa henkilöstöön ja palkitsemiseen liittyvistä konsultointipalveluista osana People Advisory Services -kokonaisuutta. Kysy Hannulta aiheesta lisää: hannu.tyyska@fi.ey.com.

 


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s