Aggressiivinen verosuunnittelu muutoksien kourissa

Aggressiivinen verosuunnittelu on ollut verokeskustelun kuuma termi viimeisten vuosien aikana. Termin sisällöstäkin on erimielisyytensä.


G20-valtiot, OECD ja EU:n komissio ovat touhukkaasti häärineet asian ympärillä. Tulostakin on syntynyt:

  • OECD on julkaissut 15 ehdotusta oikeudenmukaisen kansainvälisen verotuksen aikaansaamiseksi BEPS-hankkeessa.
  • EU:n komissio laati ja sai hyväksytyksi pikavauhtia veronkiertämisdirektiivin, jolla pyritään saamaan jäsenvaltiot suhtautumaan yhdenmukaisesti tiettyihin BEPS-ehdotuksiin ja pariin muuhunkin komission ikuisuusprojektiin.
  • Komissio on lisäksi ollut aktiivinen monikansallisten yhtiöiden verokohtelun kanssa (Apple, Starbucks jne.) ja määrännyt suuria veroja maksettavaksi kiellettyinä valtiontukina.

Verotus kiristyy ja muutoksiin on syytä reagoida ennalta

Verolainsäädäntöämme on muokattava direktiivin yleistä veron kiertämistä, korkojen vähennysoikeutta ja väliyhteisöjä koskevien säännösten osalta. Lakiimme on lisäksi lisättävä maastapoistumista (exit tax) ja hybriditilanteita koskevat sääntelyt.

Direktiivimääräykset kiristävät verotustamme, joten jokaisen on syytä tietää, mitä muutoksia on tulossa. Muutokset voivat olla varsin merkittäviä ja laajoja, ja jokaisen on osattava reagoida niihin.

Aggressiivinen verosuunnittelu laitetaan kuriin

Direktiivi sekä siirtohinnoittelusäännösten ja verosopimusmääräysten muutokset pyrkivät muokkaamaan kansainvälistä verotusta nykyiseen globaaliin liiketoimintaan sopivaksi.

Kun muutetaan paljon nopealla aikataululla, on aina riski, että siirrytään eri valtioiden veroeroja hyödyntävän verosuunnittelun mahdollisesti tuottamasta verottomuudesta (double non-taxation) monenkertaiseen verotukseen. Verovelvollinen toivoo tällöin, että valtioiden väliset riidat hoidettaisiin nopeasti ja tehokkaasti. Lisäksi riitaan olisi pakko saada ratkaisu, jotta kärsijänä ei olisi liiketoimintaa harjoittava verovelvollinen.

Markku Järvenoja

Markku Järvenoja toimii luennoitsijana ST-Akatemian Veronkiertodirektiivi – loppu verokeinottelulle? -koulutuksessa 25.10. Helsingissä. Koulutus järjestetään myös etäkoulutuksena.


EY - Markku JärvenojaMarkku Järvenoja

email

 

Veropalveluiden executive director Markku Järvenoja toimii monipuolisesti verokonsultoinnin ja -koulutuksen parissa. Markku suunnittelee ja toteuttaa yritys- ja omistusrakenteiden muutoksia sekä sukupolvenvaihdoksia; hän on myös kirjoittanut laajasti yritysjärjestelyistä, osinkoverotuksesta ja perheyhtiöiden verosuunnittelusta. Markku toimii myös KHT-yhdistyksen verotyöryhmän puheenjohtajana.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s