Kriittinen aukko organisaatiossa? Ei huolta, insourcing-konsultti astuu kehiin

Kansainvälisissä organisaatioissa on viime vuosina yleistynyt väliaikaisten resurssien käyttö, myös pyramidin huipulla. Outsourcing-trendi on saanut vierelleen Insourcing Services -konseptin, jossa ulkoinen resurssi otetaan yritykseen auttamaan kriittisissä toiminnoissa. Pohdin tässä kirjoituksessa insourcing-ilmiötä omakohtaisten kokemusteni pohjalta konsultin arjesta EY:n Insourcing Services -tiimissä.


Esittely lienee näin alkuun paikallaan. Aloitin varsinaisen työurani taloushallinnon tehtävissä vuonna 2007 ulkomailla, ja palasin Suomeen 7 opettavaisen ja kokemusrikkaan vuoden jälkeen. Käteen matkalta jäi kokemus 5 eri yrityksestä 2 eri maassa, osaaminen monipuolisista sisäisen ja ulkoisen laskennan tehtävistä, MBA-tutkinto Finance and Accounting -linjalla, kymmeniä ruoanlaittoon liittyviä opuksia, monia ystäviä ja vielä enemmän muistoja. Ennen EY:lle siirtymistä toimin Finance Controllerina nopeasti kasvavassa IT-alan yrityksessä.

Aloitin konsulttina EY:n Insourcing Services -tiimissä alkuvuonna 2016. Meitä on Pohjoismaissa 150 kokenutta sisäisen laskennan, laskentatoimen, konsernikirjanpidon ja monen muun taloushallinnon toimen asiantuntijaa.

Kansainvälisissä organisaatioissa on viime vuosina yleistynyt vahvasti väliaikaisten resurssien käyttö, myös pyramidin huipulla. Jo pidempään kestänyt outsourcing-trendi onkin saanut vierelleen Insourcing Services -konseptin, jossa ulkoinen resurssi otetaan yritykseen toteuttamaan tiettyä funktiota, auttamaan prosessien kehityksessä tai väliaikaiseksi resurssiksi paikkaamaan normaalivahvuudesta lähteneen avainhenkilön jättämää aukkoa.

Insourcing-konsultti tuuraa kriittisellä hetkellä
Kriittinen ero outsourcingin ja insourcingin välillä on, että jälkimmäisessä ulkoinen resurssi tulee yritykseen sisälle, osaksi jo olemassa olevaa tiimiä tai funktiota. Karrikoiden insourcingin tarkoitus ei ole ”siirtää” kenenkään töitä muualle, vaan avustaa yritystä pitämään tietotaito talon sisällä kriittisissä funktioissa sekä kehittää avainasemassa olevia käytäntöjä.

Minkälaisissa tilanteissa yritys voi sitten hyötyä insourcingista, ja mitä lisäarvoa järjestely voi tuottaa yritykselle? Yleensä insourcing-tarpeen luo tapahtuma tai muutos, joka laukaisee tarpeen parille osaavia käsiä. Adam Smithin Kansojen varallisuuden aloittava työnjaon käsite näkyy vielä vahvemmin nykymaailmassa kuin esi-teollisessa Britanniassa; insourcingin avulla yritys saa käyttöönsä resurssin, joka on kivenkova taloushallinnon osaaja kyseisessä funktiossa.

Nykyisessä kustannustehokkuutta korostavassa toimintamallissa yrityksillä on lisäksi harvoin vapaita käsiä omasta takaa aloittamaan uusia projekteja käytäntöjen kehittämiseksi. Ulkoinen näkökulma auttaa ajattelemaan hiekkalaatikon laitojen yli ja luo yritykselle lisäarvoa tuomalla sille objektiivisen näkemyksen.

Suomessa on kansainvälisessä mittakaavassa hyvin lyhyet irtisanomisajat, jolloin avainhenkilön lähtiessä tiedon pitäminen yrityksessä on yleensä varsin haastavaa. Rekrytointiprosessin loppuunsaattaminen ja oikean henkilön löytäminen tehtävään kuukauden sisään herättää lähinnä mielikuvia Tom Cruisesta roikkumasta pää alaspäin katossa Mission Impossiblen tunnussävelen soidessa taustalla. Tässä ajassa pitäisi kriittinen tieto saada myös siirrettyä uudelle työntekijälle. Osaava insourcing-konsultti ottaa pallon haltuun nopeasti ja pitää narut käsissään, kunnes tilanne tasaantuu.

Uskon Insourcing Services -konseptin yleistyvän tulevaisuuden Suomessa yritysten halutessa pitää taloushallinnon ydinfunktiot sekä tietotaidon talon sisällä ja niiden hakiessa lisäarvoa toimintaansa taloushallinnon käytäntöjen kehittämisen ja tehostamisen kautta.

Miksi Insourcing-konsultin urapolulle?
Mikä sai minut tuntemaan vetoa konsulttina toimimista kohtaan? Tähän ei tietenkään ole yhtä selkeää vastausta; kuten kaikki tässä maailmassa, on uravalintakin monen eri tekijän summa. Insourcing-konsultointi sopinee kaltaiselleni henkilölle; olen sosiaalinen, seikkailunhaluinen, haluan kokea ja oppia uusia asioita sekä kehittää itseäni jatkuvasti. Työni on projektiluontoista, nopeatempoista ja haastavaa, ja siinä pitää pysyä yrityselämän hermolla, niin kirjanpidon säännöksien kuin taloushallinnon parhaiden käytäntöjenkin suhteen.

Insourcing-konsulttina saan käyttää vahvuuksiani osana ammattitaitoista tiimiä. Avaimia onnistumiseen konsultin työssä ovat kyky toimia alati muuttuvassa ympäristössä sekä halu kehittää itseään. Kahta täysin samanlaista toimeksiantoa tuskin koskaan tulee, joten nämä tehtävät ovat kaukana kaavamaisesta suorittamisesta. Asiakasprojektin saattamiseen loppuun tarvitaan järjestelmällisyyttä, nopeaa sopeutumiskykyä uusissa tilanteissa, asioiden omaksumista lennossa sekä mahdollisimman objektiivista näkökulmaa. Myös vuorovaikutus ja asiakkaan haasteiden ymmärtäminen sekä kyky keskittyä olennaiseen ovat tärkeitä.

Työpaikkani tarjoaa loistavat koulutusmahdollisuudet oman osaamisen kasvattamiselle ja verkostoitumiselle – sikäli mikäli aikaa asiakasprojektien väliin jää… Tukenani on myös kattava tukiverkosto huippuluokan asiantuntijoita, joilta voin pyytää apua, jos oma sormi hakeutuu suuta kohden.

Yhteenvetona: EY:n insourcing-konsulttina pääsen tekemään mielekästä ja vaihtelevaa työtä sekä kehittämään ja kouluttamaan itseäni asiakastoimeksiantojen lomassa. Kuulostaako houkuttelevalta? Tervetuloa kasvavaan tiimiimme.


EY - Jani WahlroosJani Wahlroos

email

 

Senior Consultant Jani Wahlroos aloitti EY:llä alkuvuonna 2016. Hän työskentelee pohjoismaisessa Insourcing Services -tiimissä konsulttina monipuolisten taloushallinnon tehtävien parissa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s