Kuuluuko kunnan ääni sote-uudistuksessa?

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö lähettivät sote- ja maakuntauudistusta koskevan hallituksen esitysluonnoksen lausunnolle 31. elokuuta. Kyseessä on mittava lakipaketti, jonka sisäistäminen sekä merkityksellisten asioiden esiin nostaminen on haaste kenelle tahansa. Sinänsä esityksen laajuus ei yllätä. Onhan kyseessä epäilemättä Suomen historian suurin kuntia ja niiden hallintoa koskeva uudistus.


Esitysluonnokseen sisältyvät keskeiset lait ovat maakuntalaki, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki, voimaanpanolaki, maakuntien rahoituslaki ja kuntien peruspalvelujen valtionosuuslaki. Lausuntoaikaa on kymmenen viikkoa eli 9. marraskuuta 2016 saakka.

Hallituksen esityksen tarkoituksena on perustaa uudet maakunnat 1.7.2017 alkaen ja säätää niiden hallinnosta ja taloudesta. Lisäksi tarkoituksena on siirtää sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu kunnilta maakunnille 1.1.2019 sekä säätää maakuntien rahoituksesta, rahoituksen keräämisen veroperusteista, uudesta kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmästä, uudistuksen voimaanpanosta, henkilöstön asemasta ja omaisuusjärjestelyistä. Esitysluonnos pitää sisällään myös alustavat kuntakohtaiset laskelmat uudistusten kuntatalousvaikutuksista.

Mielestäni on selvää, että kunnat tuntevat parhaiten ne tehtävät, joita ollaan nyt siirtämässä maakunnille. Tätä tietoa on nyt syytä välittää myös eteenpäin ja tärkeää on, että jokainen kunta antaa lausunnon muodossa oman panoksensa tähän lakipakettiin. Esitys sisältää monia rajapintoja, joita on syytä vielä pohtia kussakin kunnassa erillisesti. Mitä sinun kuntasi toimintoja, sopimuksia ja omaisuutta on siirtymässä maakunnalle? Ja miten esimerkiksi sinun kunnassasi ICT-tukipalvelut tai taloushallinto on järjestetty tällä hetkellä ja miten nämä tukipalvelut on tarkoitus järjestää sote-uudistuksen jälkeen? Ovatko esitysluonnoksessa uudistukselle kaavaillut siirtymäajat riittäviä? Tuntuu siltä, että kysymyksiä on ilmassa enemmän kuin vastauksia.

Erityisesti kuntien sote-kiinteistöjen siirto on herättänyt paljon kysymyksiä ja riskinä on pidetty sitä, että käyttöä vaille jäävät sote-kiinteistöt jäisivät kunnille. Virkamiehet ovat tähän mennessä hahmotelleet kuusi eri vaihtoehtoa, joilla käyttämättä jäävät sote-kiinteistöt hoidetaan. Hallitus tullee linjaamaan syksyn aikana, mikä tai mitkä ratkaisuista valitaan. Kuntien ääntä olisi hyvä kuulla myös näiden valintojen suhteen riittävällä tavalla.

Pääkaupunkiseudun oma esitys tuli juuri ennen lausuntokierrosta. Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat esittivät, että pääkaupunkiseudulle luotaisiin erityislainsäädännöllä julkisyhteisö, jonka muodostaisivat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Kuntien muodostamalla alueella olisi maakunnalliseen itsehallintoon rinnastettava toimivalta järjestää ja tuottaa perusterveydenhuollon palveluja. Erikoissairaanhoito olisi maakunnalla. Esityksessä otettiin kantaa myös siihen, että kaupungit voisivat tuottaa palveluja itse, yhteistoiminnassa tai hankkia palveluja ostopalveluna ulkopuolisilta tuottajilta. Myös yhteinen sote-alue voisi tuottaa palveluja. On selvää, että pääkaupunkiseutuun liittyy monia erityispiirteitä ja sillä on varmasti oma merkityksensä. Yhtä selvää on kuitenkin, että myös muilla alueilla on omia erityispiirteitään – esimerkiksi pohjoisessa ja myös idässä pitkät välimatkat asettavat omat haasteensa. Miten nämä erityispiirteet tullaan huomioimaan?

Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset ovat pitkälle ja laajalle ulottuvia. On tärkeää, että kuntien ääni kuuluu sote-uudistuksessa.

EY:n kunta-alan asiantuntijaverkosto kattaa koko Suomen, tutustu Tulevaisuuden kunta -verkkosivuihimme.


EY - Kirsi PutkonenKirsi Putkonen

email

 

Partner, varatuomari Kirsi Putkonen toimii EY:llä julkisen sektorin lakipalveluista vastaavana jäsenenä. Kirsillä on laaja kokemus eri julkishallinnon toimeksiannoista, kuten erityyppisistä rakennejärjestelyistä ja yhtiöittämisprosesseista, sopimusneuvotteluista ja sopimusten laatimisesta, kiinteistöoikeudellisista sekä rakentamiseen liittyvistä toimeksiannoista. Lisäksi hän toimii säännöllisesti julkisyhteisöjen neuvonantajana mm. julkisiin hankintoihin liittyvissä asioissa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s