Koulusta konsultiksi – ura alulle EY:llä

Diplomi-insinööriksi valmistuva Matti Haapamäki aloitti työt EY:llä liikkeenjohdon konsultoinnin parissa keväällä 2016. Blogikirjoituksissaan Matti valottaa uransa alkutaipaletta ja EY-maailmaa uuden työntekijän näkökulmasta. Mitä konsultti oikeastaan tekee, ja mikä mahdollistaa onnistuneen alun työelämässä?


Olen Matti, ja aloitin EY:llä maaliskuun loppupuolella IT Risk Assurance (ITRA) -tiimissä uutena konsulttina. Valmistun piakkoin diplomi-insinööriksi Oulun yliopiston tuotantotalouden koulutusohjelmasta. Aikaisempi työkokemukseni liittyy startup-yrityksiin, kurssiassistentin tehtäviin ja diplomityön kirjoittamiseen − ei siis konsultointiin tai tietoturvakysymyksiin. Tässä blogikirjoitusten sarjassa kerron, miten työt EY:llä sujuvat keltanokan näkökulmasta. Tarkoitukseni ei ole luoda ylikiillotettua kuvaa työyhteisöstämme, vaan kertoa läpinäkyvästi, kuinka uusi työntekijä aloittelee meillä uraansa.

Aloituksessa tukena oma buddy

Alkuani EY:llä helpotti se, että tunsin ennalta tiimistämme kollegani Antin, josta sain käytännön asioita ja talon tapoja opettavan buddyn. Buddy on tavallisesti toinen konsultti, joka on työskennellyt meillä jo kauemmin. Hänellä on kuitenkin vielä tuoreessa muistissa, miltä tuntui aloittaa työt, ja miten uusi työntekijä kannattaa ottaa vastaan. Buddy esitteli minut muille tiimiläisille, auttoi hankkimaan työvälineet ja tunnukset palveluihin, opasti niiden käytössä sekä vastasi kaikenkirjaviin kysymyksiin.

Yksin ei toki jää, vaikkei buddy aina istuisikaan vieressä. Keneltä tahansa voi kysyä neuvoa, ja erityistä tukea antaa henkilökohtainen counselor: manager- tai senior manager -tasoinen ohjaaja, joka luotsaa tulokkaan urakehitystä. Counselorista on ollut paljon hyötyä alun hässäköissä ja varmasti myös jatkossa.

Lisäksi uusi ey:läinen osallistuu Pohjoismaiden yhteiseen, 1,5v. kestävään SPOT ON -koulutusohjelmaan. Ohjelma yhtenäistää konsulttien työkalupakkia ja vahvistaa perustaidot, joita täydennetään oman kiinnostuksen mukaan. SPOT ON sisältää muutaman pakollisen kurssin, joilla perehdytään mm. Office-työkaluihin; ei siis haittaa, jos ne eivät ole vielä täysin hallussa.

Ohjelmaan kuuluu myös erimittaisia tehtäviä, joita saattaa tulla mistä tahansa Pohjoismaasta. Niihin vaaditaan sujuvaa kielitaitoa ja joskus läsnäoloa paikan päällä. Osana SPOT ONia käydään myös 5-5-5-keskustelut (5 päivän, 5 viikon ja 5 kuukauden kuluttua aloituksesta) maakohtaisen koordinaattorin kanssa. Ensimmäisessä tapaamisessa keskustelin esimerkiksi taustastani, toiveistani ja odotuksistani työn suhteen sekä työn vaatimuksista.

Syksyllä odottaa ohjelman kohokohta, reissu Espanjan Toledoon yhdessä kaikkien uusien pohjoismaisten konsulttien kanssa. Matkalla ”vuosikurssi” oppii tuntemaan toisensa paremmin erilaisten koulutusten ja tiimiytymisharjoitusten myötä.

Työhön tutustumista

Ensimmäinen työviikko meni uusia asioita opetellessa: nimien yhdistämistä kasvoihin, uusiin välineisiin ja järjestelmiin tutustumista, perehdytyssessioita… Ensimmäisenä aamunani istuimme alas ITRA-tiimin johtajan, counselorini ja buddyni kanssa. Juttelimme siitä mitä tuleman pitää töiden osalta sekä niitä näitä mm. Helsinkiin muuttamisesta. Tämän jälkeen otin käyttöön työkoneen ja -puhelimen, istahdin low focus -alueelle muiden itra:laisten joukkoon (tiiraillen varmuuden vuoksi nimiä henkilökorteista, jos jotain kysyttävää tulisi) ja aloin käymään läpi koneen sisältöä. Pian koitti lounasaika, ja lähdimme porukalla alakertaan.

Alussa en hahmottanut, millaista käytännön työskentely on, ja eritoten uudet termit ja lyhenteet kummastuttivat. Sähköpostilaatikko tulvi kutsuja erilaisiin perehdytyksiin, joissa käsitellään mm. tiettyjä tukitoimintoja, järjestelmiä, projekteja tai palvelutarjontaa. Niitä järjestetään yhteisesti kaikille taloon tulleille tai osaamisalueittain (Assurance, Tax, Transactions Advisory, Advisory, Law). Kaikkiin ei kuitenkaan tarvitse eikä voi osallistua samana päivänä, vaan perehdytykset on jaksotettu usealle viikolle.

Uuden oppiminen on varsinkin alussa tärkeää. Sain buddyltani vinkkejä siitä, mitä kannattaa lueskella. Suoritin myös pakollisia verkkokursseja koskien mm. työntekijöiden riippumattomuussääntöjä, yhteisiä käyttäytymismalleja (code of conduct) ja erilaisia työkaluja. Lisäksi kävin heti alkuun pari ITRA:n peruskurssia, joissa esiteltiin EY:n auditointimetodologia ja kyberturvallisuuskäytännöt.

Olen päässyt mukavasti tiimiini mukaan ja saanut tehdä monenlaisia töitä. Oma aktiivisuus on plussaa, mutta joskus töitä tulee pyytämättäkin. Välillä ilmaantuu kiireisiä projekteja, kuten tarjouspyyntöjä. Osallistuinkin pian ns. ”tositoimiin”; teimme merkittävää tarjousta, missä vierähti viiden hengen tiimiltä yli 50 tuntia. Epätavallisen tarjouksesta teki se, että sitä työstettiin osin myös viikonloppuna.

Normaalisti töitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä sen enempää kuin missään muussakaan työpaikassa. Mielekkäällä tarjoustyöllä sain luettua hyväksi yhden SPOT ON -tehtävän, ja kerrytin pari kesälomapäivää lisää. Muihin toimeksiantoihin ovat lukeutuneet esimerkiksi taustatietojen hakeminen erilaisiin tapaamisiin, asiakasesitysten valmistelu, Excel-pohjien testaus ja valmistautuminen tuleviin IT-tarkastuksiin.

Ovista sisään ja talo tutuksi

Olin ennen töiden aloittamista käynyt EY-talossa Alvar Aallon kadulla työhaastattelussa, mutta ulkopuolisena näin tuolloin vain aulan ja erään asiakasneuvotteluhuoneista. EY asuttaa talon neljää ensimmäistä kerrosta, ja töitä saa tehdä missä parhaaksi kokee työtehtävien mukaan. Yhteiskäyttöiset avotoimistotilat on jaettu neljään vyöhykkeeseen:

  • Highly interactive -alueiden sydän on kerroskeittiö, josta kuuluu usein iloista puheensorinaa (varsinkin silloin, kun iltapäivän hedelmäkorit tai muut välipalat saapuvat). Keittiöstä saa kahvia, ja omaksi helpotuksekseni myös teetä, ja sieltä löytyy myös astioita. Siellä törmää monesti tuttuihin, joiden kanssa voi vaihtaa päivän kuulumiset. Keittiön sohvilla (ja muilla alueen erikoistyöpisteillä) voi pitää rennompia palavereita.
  • Low focus -alueella voi työskennellä moderniin tapaan vapaasti ajatuksia vaihtaen muiden häiriintymättä (melutessa maalaisjärki toki käteen). Itse olen työskennellyt toistaiseksi vain täällä.
  • Medium focus -alueella lyhyet keskustelut sallittuja, mutta työ on pääasiassa hiljaista keskittymistä. (Tälle mystiselle välimuotoalueelle en ole vielä löytänyt erityistä käyttötarkoitusta.)
  • High focus -alueella työskentelevät vaativat täysin hiljaisen työrauhan. Täällä voi esimerkiksi käydä läpi tai työstää tärkeitä materiaaleja.

Lisäksi käytössämme on erilaisia neuvottelu- ja projektihuoneita 2-10 henkilölle sisäisiin tapaamisiin sekä puhelinkoppeja pidempiä puheluita varten. Neukkareita on mahdollista varata verkossa. Joka kerroksessa on myös pieni kirjasto, postihuone ja kolme tulostushuonetta.

Alakerta on aivan oma maailmansa. Siellä sijaitsevat asiakasneuvotteluhuoneet, joissa voidaan pitää myös sisäisiä tapaamisia. (Oma tiimimme on esimerkiksi sen verran iso, että tiimipalaverimme mahtuvat tänne paremmin.) Aulassa on myös auditorio, jossa järjestetään monipuolisia tapahtumia, esimerkkinä EY:n Entrepreneur Of The Year -kilpailun tämän vuoden avajaiset. Kilpailussa etsitään Suomen kovinta kasvuyrittäjää kansainväliseen kilpailuun, jossa Suomea edusti viimeksi Supercellin Ilkka Paananen.

Lounasaikaan suuntaamme aulan Ernie’s kitchen -henkilöstöravintolaan, jossa saa nauttia hyvästä ruoasta rennossa ilmapiirissä. Tarjolla on päivittäin liha- tai kala- sekä kasvisvaihtoehtoja, ja annoksiin kuuluu salaatti, leivät, juoma ja jälkiruoka. Ruokaa otetaan buffet-tyyppisesti, eli eri vaihtoehtoja saa yhdistellä ja hakea lisää. Tarjolla on vaihtoehtoisesti myös keittolounas ja kovempaan nälkään grilliannokset. Ravintolan tiloissa pidetään sisäisiä kokoontumisia, kuten henkilöstön Perjantai Pubit, joista viimeisimmässä tarjoiltiin pitsaa ja kisailtiin työviikon päätteeksi Amazing Race -hengessä.

EY-taloon voi saapua julkisilla, polkupyörällä tai autolla. Jos polkemismatka on pidempi ja alkaa hikoiluttaa, kellarikerroksen pukuhuoneista on mahdollista saada oma kaappi, jossa voi pitää vaihtovaatteita. Läheltä löytyvät myös kuivatus- ja lepohuoneet.
Meillä on kevään mittaan puhuttu paljon Workplace of the Future 2.0 -toimitilahankkeesta, jolla pyritään kehittämään EY:n työtiloja entisestään ympäri Suomen. Myös Helsingin-toimistollamme on siis odotettavissa henkilöstön palautteeseen pohjautuvia muutoksia.

Monipuolisia mahdollisuuksia

EY:lle on mahdollista päästä töihin monenlaisilta taustoilta. Minun tapaani voi tulla suoraan koulunpenkiltä, esimerkiksi kauppatieteiden tai tekniikan alalta. Kuulin, että meillä työskentelee myös fysiikan tohtoreita, jotka tekevät matemaattista mallintamista sekä tietysti teollisuusyrityksistä tai kilpailijoilta tulleita työntekijöitä. Ey:läisten kokemus eri toimialoilta ympäri maailman takaa sen, että pystymme tarjoamaan monipuolisia ja käytännöllisiä ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin.

Kuten jo alussa mainitsin, työhöni kuuluu (omasta halusta riippuen enemmän tai vähemmän) matkustelua. EY:llä on asiakkaita ympäri maailman, mikä tarkoittaa mahdollisuutta päästä mukaan kansainvälisiin toimeksiantoihin. Minulle ei ole vielä ehtinyt karttua tästä kokemusta, mutta olen vieraillut asiakkailla pk-seudun sisällä.

Työaika meillä on liukuva, joten tunteja on mahdollista tehdä oman maun mukaan, minimissään viikoittaiset 37,5 tuntia. Tykkään aloittaa työt aikaisin aamulla, jotta illalle jää enemmän vapaa-aikaa. Töitä voi tehdä myös etänä esimerkiksi matkalla asiakkaalle tai omalta kotisohvalta. Varsinkin alussa kannattaa kuitenkin tulla toimistolle asti ja tutustua ihmisiin. Mukavahan täällä on istua, pallotella ideoita ja kysymyksiinkin saa vastauksen heti.

Konsultin työssä vaikuttaa ainakin näin alkuun pärjäävän, kunhan pitää mielen avoimena ja ruokkii oppimisennälkää. Hyödyksi ovat tietysti myös hyvät vuorovaikutustaidot, mutta niitä ehtii (ja pääsee) kehittämäänkin, jos onnistuu vakuuttamaan rekrytoijat ja tulevat kollegat. Loppu on kiinni omasta tahdosta.


EY - Matti HaapamäkiMatti Haapamäki

email

 

Matti on työskennellyt EY:n IT Risk & Assurance -tiimissä maaliskuusta 2016 lähtien. Työssään hän keskittyy yritysten tietoturvakysymyksiin ja -tarkastuksiin. Matti on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja kertoo Yrityselämän 360° -blogissa uran aloittamisesta liikkeenjohdon konsultoinnin parissa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s