Lääketieteelliselle tutkimukselle kasvupotentiaalia yritysyhteistyöstä

EY Yrityselämän 360° - Venäjä, New Reality

Nykyinen hallitusohjelma peräänkuuluttaa tiiviimpää yhteistyötä korkeakoulujen ja yrityselämän välillä. Yritysten tuki voidaan valjastaa ajuriksi myös suomalaisen lääketieteellisen tutkimuksen tuottavuudelle. EY:n terveydenhuoltoalan asiantuntijat kartoittivat yhdessä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa lääkeyritysten ja lääketieteellisten tiedekuntien yhteistyöpotentiaalia tulevaisuudessa.


Olin mukana monialaisessa tiimissä, joka tutki Sitran pyynnöstä lääkeyritysten ja lääketieteellisten tiedekuntien yhteistyötä Suomessa. Haastattelimme yhteensä 24 lääketeollisuuden, yliopistojen ja yliopistollisten keskussairaalojen edustajaa. Kohderyhmään kuuluivat kaikki suomalaiset lääketieteelliset tiedekunnat ja noin 75 % suomalaisesta lääketeollisuudesta, mukaan lukien joukko merkittäviä globaaleja lääkealan toimijoita. Haastatteluja täydennettiin verkkokyselyllä, johon vastasi 16 lääkeyritystä ja 5 yliopistoa.

Kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen tutkimuksen pohjalta syntyi Medical Research Map for Finland -raportti, joka julkaistiin maaliskuussa 2016. Voit lukea löydöksemme tiivistettyinä täältä.

Toteuttamamme tutkimuksen avulla Sitra pyrkii ensisijaisesti tukemaan kansallisen terveysalan tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian soveltamista. Käytännössä tavoitteena oli löytää uusia yhteistyön mahdollisuuksia yliopistollisen tutkimuksen ja lääketeollisuuden välillä. Löydösten pohjalta pystyttiin tunnistamaan tärkeimmät lääketutkimuksen painopistealueet yliopistoissa ja lääketeollisuudessa nyt ja viiden vuoden päästä.

”Digitaalisuus, biopankit ja tietovarannot suomalaisen terveysalan keihäänkärjet” (Sitra, 22.3.)

Havaintojemme mukaan kotimaisesta tutkimuskentästä puuttuu yhteinen selkeä visio ja osin vahvat lääketutkimuskeskittymät. Koska lääketeollisuus toimii globaalisti, Suomella ei nykyisellään ole varaa tai resursseja useaan (tai välttämättä yhteenkään) päällekkäiseen kansalliseen tutkimushankkeeseen, mikä heikentää kilpailukykyämme kansainvälisillä markkinoilla.

Suomalainen lääketutkimus on kuitenkin haasteista huolimatta erittäin korkeatasoista − erityisesti syöpä-, neurologia- sekä sydän- ja verisuonitautitutkimus on meillä huippuluokkaa. Nämä tutkimusalat tarjoavatkin otollisia yhteistyömahdollisuuksia kotimaisille lääketieteellisille tutkimusryhmille ja kansainvälisille lääkeyrityksille.

Myös suomalainen biopankkilainsäädäntö on edistyksellinen: käymissämme keskusteluissa nostettiin esiin, että Suomen kannattaisi yhdistää kliininen data laajaan geenidataan ja toimia yksilöllisen terveydenhoidon (personalized medicine) tutkimuksen kärkimaana. Suomen ainutlaatuinen geneettinen perimä ja kattavat potilastiedot mahdollistavat laadukkaan kliinisen tutkimuksen ja luotettavat tutkimustulokset.

Suomessa on lisäksi vahva teknologinen osaaminen, joka yhdistettynä lääketutkimukseen ja innovatiivisiin hoitomuotoihin − joissa hyödynnetään enenevissä määrin digitaalisia ratkaisuja − luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille.

Epävarmuus julkisen rahoituksen saatavuudesta ja riittävyydestä jatkossa kannustanee osaltaan lääketieteellisiä tutkimusryhmittymiä hakemaan mahdollisia rahoituksen lähteitä yksityisen sektorin puolelta, ja kääntämään katseensa eritoten kansainvälisten lääkeyritysten puoleen. Yritysyhteistyön merkitys uusien tutkimushankkeiden suunnittelussa ja läpiviennissä korostunee tulevaisuudessa.

EY:n globaali Life Sciences -verkosto tuo yhteen yli 7000 terveydenhuoltoalaan erikoistunutta tilintarkastuksen, verotuksen, juridiikan, yritysjärjestelyjen ja liikkeenjohdon konsultoinnin huippuosaajaa ympäri maailman. Ennakoimme alan trendit ja niiden seuraukset, ja julkaisemme monipuolista tietoa ja näkemyksiä vastauksena alan kriittisimpiin kysymyksiin. Lisätietoja meistä löydät täältä.

Lisätietoja Sitran ja EY:n Medical Research Map for Finland -hankkeesta löydät Sitran verkkosivuilta.


EY - Sakari HelminenSakari Helminen

email

Partner, Head of Transaction Law Sakari Helminen toimii EY:llä Life Science -toimialan kontaktihenkilönä.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s