Kolme ämmää ratkaisevat digitalisaation haasteet

EY Yrityselämän 360° - Venäjä, New Reality

Kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut hämmästyttävän nopeasti. Uudet liiketoimintamallit verkkokaupasta Uberiin haastavat perinteiset liiketoimintamallit joka puolella maailmaa. Samalla työ ja työnteko ovat muuttuneet enemmän kuin ehkä tulemme ajatelleeksi. Moni työ on kadonnut, jäljelle jäänyt muuttunut. Digitalisaatio asettaa uusia vaatimuksia yhteistyölle, johtamiselle ja yrityskulttuurille. Se vaatii nopean tilannekuvan muodostamista lähellä asiakasta ja kykyä nopeaan päätöksentekoon. Se vaatii erilaisia ihmisiä oikeissa rooleissa vastaamaan erilaisten asiakkaiden tarpeisiin ja odotuksiin niin asiakaspalvelussa kuin tuotekehityksessäkin. Haasteet ovat tuttuja, mutta mitä niiden kampittaminen edellyttää? Vastaus on simppeli: kolmea ämmää.


Ensimmäinen ämmä: Merkityksellisyys

Tulevaisuuden yrityksessä työn merkityksellisyys vaikuttaa entistä enemmän työntekijöiden sitoutumiseen – siihen miten vahvasti he päämääriin pyrkivät ja siihen, miten hyvin yritys lopulta menestyy. Onko yrityksen tavoitteena tukea vanhusten ihmisarvoista elämää sekä kotona selviämistä ja ansaita rahaa siinä sivussa vai toisinpäin? Työn merkityksellisyys korostuu, kun ihmiset työskentelevät siellä, missä se heidän työnsä ja muun elämänsä kannalta on järkevintä. Ja tiimit koostuvat eri maissa asuvista ja eri yritysten palveluksessa olevista työntekijöistä.

Koska työntekijää ei käytännössä enää pystytä valvomaan, tarvitaan luottamusta ja selvästi määriteltyjä tavoitteita. Tulevaisuudessa parhaiten menestyvät yritykset seuraavat tavoitteiden toteutumista ja palkitsevat työntekijöitä niiden saavuttamisesta. Huomio siirtyy vaivannäön sijaan aikaansaannokseen.

Toinen ämmä: Monimuotoisuus

Koska yritysten toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja kilpailu on monella toimialalla globaalia, yritykset, jotka osaavat räätälöidä ja paketoida tuotteensa tai palvelunsa asiakkailleen sopivaksi voittavat. Kilpailu osaajista kovenee työikäisen väestön kutistuessa ja rekrytointi muuttuu haastavammaksi.

Tulevaisuuden menestyneimpien yritysten työvoima on kilpailijayrityksiä monimuotoisempaa, sillä mitä monimuotoisempaa yrityksen työvoima on, sitä paremmin se pystyy erilaisten asiakkaidensa tarpeet ennakoimaan ja niihin vastaamaan, ja sitä suuremmasta joukosta osaajansa rekrytoimaan. Kukapa osaisi suunnitella reumaatikolle paremmat sakset kuin reumaatikko itse?

Kolmas ämmä: Mukautuvaisuus

Digitalisaation ansiosta, tai sen vuoksi, kaikilla organisaatiotasoilla on tehtäviä, jotka voidaan tehdä tulevaisuudessa paremmin ja tehokkaammin automatisaation, robotiikan tai keinoälyn avulla. Rutiinityön tarve vähenee, luovuuden ja sosiaalisten taitojen, ongelmanratkaisukyvyn ja yhteistyökyvyn tarve sen sijaan kasvaa. Minkälaisia resursseja tulevaisuudessa tarvitaan ja missä niiden tulisi sijaita? Mitkä tehtävät tahdotaan pitää omilla työntekijöillä, mitä voidaan tehdä kumppaneiden tai aliurakoitsijoiden kautta, mitä automatisoida ja mitä hoitaa verkkopohjaisten työnvälityspalveluiden (Gigwalk, TaskRabbit, jne.) tai crowdsourcing-palveluiden (Amazon MechanicalTurk, NASA:n SETI-hanke, jne) avulla?

Tulevaisuuden menestyvä yritys hyödyntää omaa asiantuntemustaan, tutkimustietoa ja data-analytiikkaa luodakseen ennusteita erilaisen osaamisen tarpeesta ja saatavuudesta lyhyelle, keskipitkälle ja pitkälle aikavälille. Näin tulevaisuuden tarpeisiin voidaan varautua hyvissä ajoin muuttamalla työn organisointia, kehittämällä työntekijöiden osaamista ja muuttamalla rekrytoinnin painopisteitä. Lopputuloksena on yritys, joka mukautuu ympäristönsä muutoksiin ennakoiden ja suunnitelmallisesti.

EY auttaa parhaillaan asiakkaitaan merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja mukautuvaisuuden haasteissa. Sopivat avaimet löytyvät tulevaisuuden yrityksen muotoilusta – Desiging The Future Company – tulevaisuuden yrityksen muotoilu. Hyödyntäen muotoiluajattelua, asiakkaan tuomista keskiöön, Leaniä, prosessiajattelua ja osaamistarpeiden ennakointia.


EY - Anne NahkalaAnne Nahkala

email

Partner Anne Nahkala vastaa EY Advisoryn digitaalisista konsultointipalveluista Pohjoismaissa. Annella on yli 15 vuoden kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista digitaalisuuden, analytiikan ja asiakaslähtöisyyden alueilla.


EY - Hannu TyyskäHannu Tyyskä

email

Senior Manager Hannu Tyyskä vastaa EY People Advisoryn henkilöstöön ja palkitsemiseen liittyvistä konsultointipalveluista Suomessa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s