Nettikaupan ALV − usein kysyttyjä kysymyksiä

EY - Safe harbor no longer safe

Nettikaupan suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina. Sen myötä monelle suomalaisellekin pk-yritykselle on tullut yllätyksenä nettikaupan aloittamiseen liittyvät kaukomyynnin arvonlisäveron raportointivelvollisuudet, jotka koskevat myös verkkokauppaa. Usein saammekin EY:n välillisen verotuksen tiimiin kysymyksiä arvonlisäveroon liittyen nettikauppaa vasta aloittelevilta tai kauppaansa ulkomaille laajentavilta yrityksiltä, seuraavassa vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.


Yrityksemme nettikauppa on laajentumassa nopeasti, ja myymme tuotteita jo lähes kaikkialle Eurooppaan. Millaisia arvonlisäveroseuraamuksia tällä voi olla yrityksellemme?
Nettikaupassa tavaroita myydään tyypillisesti Suomesta yksityishenkilöille tai muille ei-verovelvollisille toisiin EU-maihin myyjän huolehtiessa tavaroiden kuljettamisesta määränpäämaahan. Tällaista myyntiä koskee kaukomyynnin arvonlisäverosäännös: myynti verotetaan kuljetuksen määränpäämaassa, jos myynti kuluttajille ylittää kyseisen maan asettaman alarajan. Kuljetus voi tapahtua joko postitse tai muuta kautta.

Alarajan ylityttyä myyntien verotus siirtyy siis Suomesta kuljetuksen määränpäämaahan. Tällöin yrityksen tulee rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi määränpäämaassa sekä suorittaa arvonlisävero Suomen sijaan määränpäämaahan kyseisen maan paikallisen lainsäädännön asettamien vaatimusten ja paikallisen verokannan mukaisesti. Myynnin verotus siirtyy määränpäämaahan heti alarajan ylityttyä, joten yrityksen tulee seurata alarajojen ylittymistä jatkuvasti. Jos alaraja ylittyy kesken toimituksen, myyjän on suoritettava vero koko toimituksesta määränpäämaassa. On myös tärkeää huomata, että alarajat vaihtelevat maittain, joten yrityksen täytyy seurata rajojen ylittymistä maakohtaisesti.

Mitä ovat kaukomyyntirajat?
Kukin EU-maa asettaa itse kaukomyyntirajansa. Rajat voidaan kuitenkin jakaa karkeasti kahteen ryhmään:

EUR 35 000 (tai suurin piirtein vastaava summa paikallisessa valuutassa)

  • Belgia, Bulgaria (BGN 70 000), Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia (HRK 270 000), Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Portugali, Puola (PLN 160 000), Romania (RON 118 000), Ruotsi (SEK 320 000), Slovakia, Slovenia, Suomi, Tšekki (CZK 1 140 000), Tanska (DKK 280 000), Unkari, Viro

EUR 100 000 (tai suurin piirtein vastaava summa paikallisessa valuutassa)

  • Alankomaat, Iso-Britannia (GBP 70 000), Luxemburg, Ranska, Saksa

Koska kaukomyynnissä on kyse EU:n alueella tapahtuvasta tavarakaupasta, säännöstä ei sovelleta tavarakauppaan EU:n ulkopuolelle.

Millaisia raportointivelvollisuuksia kaukomyyntirajan ylittymisestä voi syntyä yrityksellemme? Millaisia seurauksia näiden velvoitteiden laiminlyönnillä voi olla?
Kokemuksemme perusteella verorekisteröitymis- ja raportointiprosessit vaihtelevat maittain ja saattavat vaatia paljonkin aikaa sekä paikallisen lainsäädännön tuntemusta. Lähes kaikissa maissa paikallisen veroviranomaisen kanssa tulee asioida paikallisella kielellä, joka asettaa myös omat haasteensa raportointivelvoitteiden noudattamiselle. Mikäli yritys käy nettikauppaa kaikkiin EU-maihin, kaukomyyntirajojen ylittyessä näissä maissa yrityksen tulee noudattaa jopa 28 eri maan paikallisia säännöksiä.

Käytännössä raportointivelvollisuudet voivat pitää sisällään arvonlisäverorekisteröinnin, paikallisten arvonlisäveroilmoitusten antamisen ja paikallisen arvonlisäveron maksamisen lisäksi myös muita velvoitteita kuten paikallisen lainsäädännön mukaisesti tehtävää arvonlisäverokirjanpitoa tai esimerkiksi Intrastat -tilastoilmoitusten antamista.

Kokemuksemme mukaan nettikauppaa harjoittavat yritykset eivät ole aina tietoisia kaukomyyntisäännösten olemassaolosta. Tämä voi pahimmillaan johtaa tilanteeseen, jossa kaukomyyntirajojen ylittyminen huomataan vasta jälkeenpäin, jolloin seurauksena voi aiheutua rangaistusmaksuja rekisteröinnin viivästymisestä ja arvonlisäveroilmoitusten ja -maksujen myöhästymisestä. Viivästysseuraamukset saattavat olla hyvinkin tuntuvia maasta riippuen.

Onko alv-rekisteröityminen ulkomailla pakollista? Mitä vaihtoehtoja yrityksellämme on?
Kyllä, alv-rekisteröityminen määränpäämaassa on kaukomyyntirajan ylityttyä pakollista. Kaukomyynti voidaan kuitenkin yrityksen halutessa verottaa kuljetuksen päättymisvaltiossa, vaikka myynnit jäisivät alle kyseisessä EU-maassa sovellettavan alarajan. Yritys voi siis alv-rekisteröityä määränpäämaassa ennakoivasti jo ennen kaukomyyntirajan ylittymistä ja soveltaa myyntiin alusta asti paikallista verokantaa ja paikallisia verolakeja. Tämä voi olla yritykselle varteenotettava vaihtoehto erityisesti tilanteissa, joissa määränpäämaan arvonlisäverokanta on matalampi kuin lähtömaassa. Hallinnollisesti tämä voi olla myös yritykselle kevyempi prosessi, sillä tällöin kaukomyyntirajan ylittymistä ei tarvitse seurata eikä myynnin arvonlisäverokantaa tarvitse vaihtaa rajan ylittyessä.

Voiko EY auttaa yritystämme ulkomaan alv-rekisteröinneissä ja -raportoinnissa?
Kyllä. Aina yrityksen ei ole järkevää tai edes mahdollista yrittää suoriutua ulkomaan alv-velvoitteista itse − tässä me voimme auttaa. Globaalin verkostomme toimipisteet eri puolilla Eurooppaa huolehtivat suomalaisten asiakkaidemme puolesta, että paikallisia vaatimuksia noudatetaan ja vaadittavat raportit jätetään oikeaan aikaan sekä oikean sisältöisinä paikallisille veroviranomaisille. Yhteydenpidon asiakas voi hoitaa suoraan paikallisten toimistojemme kanssa tai käyttää Suomen tiimiämme keskitettynä kontaktipisteenä.

Riikka Mäkinen


Riikka MäkinenRiikka Mäkinen

email

Tax Advisor Riikka Mäkinen on työskennellyt EY:n arvonlisäverotiimissä vuodesta 2012 lähtien. Riikka työskentelee monipuolisten, arvonlisäverotusta koskevien toimeksiantojen parissa. Hänen erityisosaamiseensa kuuluvat kansainväliset Global Compliance & Reporting -palvelut sekä kotimaisille että ulkomaisille asiakkaille.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s