Hiilen hinnoittelusta avain ilmastokestävään liiketoimintaan?

EY - Safe harbor no longer safe

Presidentti Barack Obama totesi Pariisin ilmastokokouksen lehdistötilaisuudessaan, että ”elegantein tapa edistää innovaatioita ja vähentää päästöjä olisi laittaa hiilipäästöille hinta”. Myös EY:n tuoreessa raportissa ”Shifting the carbon pricing debate” 48% kyselyyn vastanneista yrityspäättäjistä kertoo kannattavansa hiilen hinnoittelua osana oman maansa ilmastopolitiikkaa, lähes yhtä moni suhtautuu asiaan neutraalisti. Mitä hiilen hinnoittelu tarkoittaa käytännössä? 


Hiilen hinnoitteluun on kaksi tapaa. Yksinkertaisin on asettaa hiilivero, jolloin päästöt raportoidaan ja niistä maksetaan vero. Veromallia on menestyksekkäästi toteutettu mm. Brittiläisen Kolumbian osavaltiossa Kanadassa. Toinen malli on luoda päästökauppajärjestelmä, jolloin päästöille täytyy ostaa päästölupa jonka hinta määräytyy markkinoilla, poliitikkojen päättäessä lupien kokonaismäärän. Tämä on EU:n valitsema malli. Verolla tai päästöluvilla kerätyt tulot on mahdollista palauttaa talouteen alentamalla muita veroja, jolloin talouden kokonaisverorasitus ei kasva.

Miksi hiilen hinnoittelua pidetään niin erinomaisena ilmastopolitiikan välineenä?

Hiilen hinnoittelu on halvin ja joustavin tapa toteuttaa tavoitellut suuret päästövähennykset. Hinta- ja markkinamekanismin kautta saadaan hyödynnettyä kaikkien yritysten ja kuluttajien tieto siitä, missä ja miten päästövähennykset on helpointa toteuttaa. Ehdottomat päästörajat tai määräykset käytettävästä tekniikasta perustuvat väistämättä suppeampaan hallinnolliseen tietoon ja johtavat kalliimpiin ratkaisuihin.

Pariisissa ei kuitenkaan vielä sovittu globaalista hiiliverosta, ja EU:n päästökaupassakin hinnat ovat viime vuosina mataneet. Onko yrityksillä siis syytä tarttua asiaan nyt?

Kyllä, mikäli korkeampi hiilen hinta näkyisi yrityksen kannattavuudessa. EU:n päästökauppahinnat ovat alle sen mitä niiden ympäristötaloustieteilijöiden mukaan tulisi olla jo nyt. Lisäksi USA:n ympäristöhallinnon EPA:n julkaisemista hiilipäästöjen aiheuttamia kustannuksia kuvaavista käyristä näkyy tarve edelleen kaksinkertaistaa hiilen hinta ajanjaksolla 2015-2050 .

EY:n kyselyyn vastanneista yrityksistä 15% käyttääkin jo nyt sisäistä hiilen hintaa osana omaa liiketoiminnan suunnitteluaan. Lisäksi 78% yrityspäättäjistä näki Obaman lailla, että hiilen hinnoitteluun perustuva sääntely edistäisi innovaatioita.

Hiilen hinnoittelu voi olla osa yrityksen kokonaisvaltaista riskienhallintaa. Esimerkiksi kaivosyhtiö BHP Billiton kertoi syksyllä 2015 liiketoimintansa ilmastoarvioinnista, jonka perusskenaariossa hiilen hintana oli $24/tCO2 vuonna 2030, mutta shokkiskenaariossa vallitsevan erittäin kunnianhimoisen ilmastopolitiikan oloissa hiilipäästöt maksaisivat samana ajankohtana peräti $80/tCO2*.

Antti Pulkkinen

*) Lähde: BHP Billiton. Climate Change: Portfolio Analysis. 2015.


Antti PulkkinenAntti Pulkkinen

email

Senior Manager Antti Pulkkinen vetää EY:n aktuaariryhmää. Laajan kotimaisen ja kansainvälisen kokemuksen omaava Antti toimii monipuolisesti vakuutusalan neuvonta- ja tilintarkastuspalveluiden parissa. Lisäksi hän toimii asiantuntijana EY:n yritys- ja ympäristövastuupalveluissa, erityisalueenaan ilmastonmuutoksen ja finanssialan yhteiskuntavastuu.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s