Pidä puhti yllä ja mittaa tulokset − asiantuntijan vinkit onnistuneeseen lean-hankkeeseen

EY - Venäjä – ollako vai eikö olla?

Järjestimme yhteistyössä Professio Oy:n kanssa Vuoden 2015 Lean-teko terveydenhuollossa -kilpailun, jonka tulokset julkaistiin 22.9.2015 pidetyssä ”Lean terveydenhuollossa” -tapahtumassa. Kilpailuun osallistui yli 120 erillistä ehdotusta palkittavasta lean-teosta. Jo tästä voi vetää johtopäätöksen, että lean-ajattelun ympärillä on hyvää pöhinää suomalaisessa terveydenhuollossa, ja että monet toimijat kehittävät toimintaansa ainakin osittain lean-henkisillä menetelmillä. Huomattava enemmistö ehdotuksista tuli julkiselta sektorilta − liekö yksityisellä sektorilla arasteltu omien kehityshankkeiden ilmoittamista mukaan.


Itse kilpailussa voittajan valitsi arvovaltainen raati, johon kuuluivat Tuomas Kahri Terveystalosta, Marjo Uusitalo Coxasta, Tatu Tulokas Diacorista, Artti Aurasmaa Stellasta ja Tuula Tiihonen sekä Juha Vapaavuori Sitrasta. Ehdotuksia tarkasteltiin ennen kaikkea asiakaslähtöisyyden, muutoksen johtamisen ja henkilöstön sitouttamisen, toiminnallisten ja taloudellisten tulosten sekä innovatiivisuuden osalta.

Voittajaksi valikoitui Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri päivystysuudistuksellaan, jossa asiakkaan kannalta merkittävä uudistus toteutettiin lean-periaatteiden mukaisesti. Kunniamaininnan sai Joensuun kaupunki ikäihmisten jonoihin liittyvästä kehitystyöstä, jossa erityisen ansiokasta oli muutoksen tavoitteiden ja vaikutusten kuvaaminen ja mittaaminen. Viiden kärkeen ylsivät myös Huslab näytteenottopiikkien tasaamisellaan, Lahden Kaupunki lean-periaatteillaan ja Järvenpään kaupunki hammashoidon uudistuksellaan.

Ehdotuksissa korostuivat selvästi hyvä meininki ja yhteisön sitouttaminen muutostyöhön, mihin organisaatioissa olikin selvästi keskitytty. Alkuvaikeuksien jälkeen useimmat organisaatiot olivat saaneet innostuneen kehityshengen päälle, jonka ansiosta työntekijöiltä saatiin myös hankkeiden ulkopuolisia kehitysideoita. Käytetyistä lean-menetelmistä suosituimmat olivat Kaizen sekä 5S, mutta varsinaisissa toimintatavoissa ja kehitysmenetelmissä oli todella suurta hajontaa.

Valtaosa organisaatioista pyrki tekemään muutokset ja kehitystyön itse. Ulkopuolisia oli hyödynnetty korkeintaan kouluttajina tai valmentajina − sen sijaan sisäisiä lean-valmentajia ja sparraajia hyödynsivät miltei kaikki organisaatiot.

Halu lisätä tehokkuutta ja vapauttaa resursseja sysäsi liikkeelle monet hankkeista. Henkilöstö koki kuitenkin olennaisimmaksi ja motivoivimmaksi tekijäksi toiminnan järkevöittämisen ja hukan eliminoimisen. Tyypillisimpiä tavoitteita olivat parempi kysynnän ja tarjonnan kohdentaminen, asiakasvirran tasaaminen, turhan työn eliminoiminen ja prosessien yksinkertaistaminen. Pääsääntöisesti projektit olivat edenneet kohti tavoitteitaan, mutta hankkeiden ja kehityksen varsinaisista tuloksista oli raportoitu vaihtelevasti.

Lean-kehityksen parissa työskentelevät toimijat voisivatkin kilpailuehdotusten perusteella hyötyä huomattavasti tavoitteiden ja varsinkin tulosten konkretisoinnista ja mittaamisesta. Tärkeänä kysymyksenä on myös jatkuvan parantamisen periaatteen ylläpitäminen, sillä monessa hankkeessa kehitysvauhti ja into olivat merkittävästi laskeneet hitaan alun jälkeen saatujen ensimmäisten nopeampien kehitysaskeleiden jälkeen, ja myöhemmät onnistumiset olivat jääneet odotuttamaan itseään.

Terveydenhuollossa tapahtuu lean-henkisen kehittämisen saralla nyt paljon. Hankkeiden tavoitteiden ja tulosten selkeämmällä määrittelemisellä ja mittaamisella sekä kehityksen jatkuvuuteen ja kehityshengen ylläpitämiseen keskittymällä saadaan varmasti aikaan merkittäviä ja vakuuttavia tuloksia.

Tommi Kemppainen


Tommi KemppainenTommi Kemppainen

email


Manager Tommi Kemppainen työskentelee EY:ssä julkisen sektorin kysymysten parissa ja vastaa julkisen sektorin myynnin koordinoinnista. Hän on viime aikoina keskittynyt erityisesti digitalisaatioon ja suuriin transformaatioihin. Hänellä on noin kymmenen vuoden kokemus erilaisista organisaatioiden muutoshankkeista.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s