Haastava ja motivoiva projektiluontoinen työ – taloushallinnon Insourcing-konsultin näkökulma

EY - Taloushallinnon Insourcing-konsultin näkökulma

Vuosi 2015 merkitsee minulle uutta askelta työurallani, sillä aloitin vuoden alussa taloushallinnon Insourcing-konsulttina EY:llä. Sain lisäksi kesällä opintoni Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa päätökseen, minkä myötä siirryin täysipainoisesti työelämään. Opintojeni ohella olin kerryttänyt kokemusta taloushallinnon alalta jo muun muassa controllerin ja kirjanpitäjän tehtävissä, mutta nykyinen työni tarjoaa minulle uutta näkökulmaa ja haastetta taloushallinnon tehtäviin erityisesti projektiluontoisuutensa vuoksi.


Taloushallinnon Insourcing-konsulttina toimin pääasiassa linjarooleissa, tilapäisenä taloushallinnon lisäresurssina ja asiantuntijana yrityksissä. Työnimike Insourcing-konsultti juontuu siten siitä, että menen väliaikaiseksi vahvistukseksi yrityksessä usein jo olemassa olevaan roolin, toimintoon tai tiimiin. Työnkuvaani kuuluu asiakkaan taloushallinnon toimintojen tukeminen ja kehittäminen esimerkiksi tilinpäätöksen, budjetoinnin ja vuosikertomusten laadinnan osalta. Itse olen tähän mennessä ollut mukana sisäisen tarkastuksen tehtävissä ja tilinpäätösprojekteissa eri yrityksissä. Tehtävät riippuvat aina kulloinkin asiakasyrityksen senhetkisestä resurssitarpeesta, ja toimeksiannolle voi syntyä tarve esimerkiksi vanhempainvapaan tai organisaatiomuutoksen johdosta. Siten toimeksiannon kesto saattaa vaihdella kuukaudesta puoleen vuoteen, tai mahdollisesti jopa vuoteen.

Työssäni minua motivoi erityisesti se, että pääsen tekemään asiakasvastuullista työtä tiiviissä yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa. Pääsen myös tutustumaan monipuolisesti eri alan yrityksiin. Työ tarjoaa myös runsaasti haasteita, sillä vaihtuvat projektit edellyttävät kykyä hahmottaa sujuvasti uusia kokonaisuuksia sekä omaksua nopeasti asiakkaan käytännöt. Työskentelen projektin aikana päivittäin asiakkaan luona, joten minun tulee hitsautua osaksi heidän toimintaansa. Toisaalta, säännöllisen asiakkaan luona työskentelyn etuna on mielestäni se, että oppiminen ja asioiden omaksuminen tehostuvat. Työni edellyttääkin hyvin itsenäistä työotetta, sillä saatan työskennellä asiakasyrityksessä projektin ainoana ulkopuolelta tulevana resurssina. Minulla on kuitenkin taustalla tukenani oma EY:n Insourcing Services -tiimini ja koko EY:n asiantuntijaverkosto, joten tarvitessani apua jossakin erityiskysymyksessä, saan nopeasti apua kollegoiltani. Myös tiimini pitää huolen siitä, että minulla on tarvittavat valmiudet projektia varten.

Ymmärrettävästi projektit eivät aina seuraa toisiaan saumattomasti, vaan toisinaan projektien väliin jää aikaa. Tauko asiakasprojektista ei tarkoita luppoaikaa, vaan konsultin tulee jatkuvasti pitää yllä osaamistaan ja asiantuntemustaan. Projektien välillä ehdin myös tutustumaan paremmin kollegoihini EY:llä. Mielekäs ja hyödyllinen tekeminen projektien välillä edellyttää minulta itseltäni aktiivisuutta myös EY-talon sisällä sekä vahvaa vastuunottamista oman osaamiseni kehittämisestä. Projektien välillä olen osallistunut muihin projekteihin EY:n eri palveluyksiköissä, kuten tilintarkastuksessa sekä tilinpäätöksen ja kirjanpidon neuvontapalveluissa. Olen myös syventänyt osaamistani osallistumalla aktiivisesti eri laskentatoimen aihealueita käsitteleville asiantuntijakursseille ja ottanut aikaa itseopiskeluun. Opiskelumahdollisuudet EY:llä ovat hyvin laajat, ja työnantajani tukee ja kannustaa vahvasti työntekijöiden opiskelua ja oman osaamisen kehittämistä.

Tiivistäen, menestyminen Insourcing-konsultin työssä edellyttää minulta sekä valmiutta hyvinkin itsenäiseen työotteeseen asiakkaan luona että kykyä aktiiviseen verkostoitumiseen myös EY:n asiantuntijoiden kanssa. Työni projektiluontoisuus ja vaihtelevuus sekä sen tuomat mahdollisuudet opettavat paljon. Työni on haastavaa ja motivoivaa, ja sen vuoksi odotan innolla, mitä seuraava toimeksianto tuo tullessaan.

Saana Eskelinen


Saana EskelinenSaana Eskelinen

email


EY:n Insourcing-palvelun konsultti Saana Eskelinen tukee asiakkaita tilapäisissä taloushallinnon resurssitarpeissa. Saanalla on usean vuoden kokemus erilaisista taloushallinnon tehtävistä, kuten kirjanpidosta, tilinpäätöksistä sekä sisäisestä ja ulkoisesta raportoinnista


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s