Arvonmääritys osana yrityksen kehittämistä

EY - Tilaajavastuulakimuutos 2015

Kun kysyt yrittäjältä mitä kaikkea hän omistaa ja minkä arvoisia omistukset ovat, hän luultavasti tietää asuntonsa, mökkinsä, autonsa, sijoituskiinteistönsä ja veneensä arvon aika tarkasti. Jopa rahastosijoituksiensa arvoa hän seuraa, jos ei päivittäin, niin kuukausittain ainakin. Kun kysyt yrittäjältä, mikä hänen suurimman omistuksensa arvo on, sitä hän ei välttämättä tiedä. Sen suurimman omaisuuserän, nimittäin oman yrityksen, arvon kehitystä ei yleensä niin tarkasti enää seuratakaan. Miksi ei?


Yritysvarallisuuden arvonmääritystavat

Yrityksen arvon määrittäminen ei erityisesti poikkea muun omaisuuden arvioimisesta. Yrityksen arvioija tarkastelee yritystä yleensä seuraavien menetelmien kautta:

  1. Tulevaisuuden diskontatut kassavirrat
  2. Pörssilistattujen vertailuyhtiöiden arvostustasot
  3. Toteutuneet vertailukelpoiset yrityskaupat
  4. Yrityksen nettovarallisuus
  5. Verohallinnon julkaisema arvostusohje

Pienille ja keskisuurille yrityksille on tavanomaista, että pörssilistattuja vertailuyhtiöitä ei ole tai vastaavia yrityskauppoja ei alueella juurikaan ole tehty ja jos onkin, niistä ei saa julkista tietoa. Niinpä arvonmääritystekniikoiden valinta käytännössä rajoittuu yleensä kassavirtojen mallinnukseen ja tasearvon tarkasteluun sekä varsinkin sukupolvenvaihdoksissa verohallinnon arvostusohjeen käyttöön. Näistä tekniikoista yrityksen suunnitteluprosessia ja erilaisia neuvottelutilanteita parhaiten tukee tarkasti tehty ja raportoitu kassavirtojen mallinnus noin 3-5 vuodelle.

Samoja arvonmääritysmenetelmiä sovelletaan muunkin omaisuuden ja varallisuuden arvon määrittämiseen. Auton arvo määräytyy toteutuneiden vertailukauppojen avulla, samoin veneen, mökin tai asunnon. Kassavirtaa kartuttava omaisuus kuten sijoituskiinteistöt ja noteeratut arvopaperit määritellään tulevaisuuden odotettujen kassavirtojen kautta, jokainen omanlaisensa mallinnuksen avulla.

 Arvonmäärityksen hyödyt

Ulkopuolisen asiantuntijan tekemästä arvonmäärityksestä on yrittäjälle erinomaisen paljon hyötyä. Tässä muutama esimerkki:

  • Voit kehittää tietoisesti yrityksesi arvoa, kun tiedät mitkä arvon ajurit ovat ja mitä niille kuuluu: mikä osatekijä sitoo kassavirtaa, mitä toimintoja tehostamalla voit vapauttaa kassavirtoja, mistä toiminnasta kannattaa luopua, mitä säilyttää ja minne kasvuponnistelut tulisi suunnata.
  • Yrityskauppojen ja rakennemuutosten suunnittelu on helpompaa, kun yrityksen lähtöarvo on selvillä. Mallinnusta tehtäessä voidaan ottaa huomioon mihin tarkoitukseen raporttia tullaan käyttämään ja kenen kanssa yrityksen tulevaisuudesta keskustellaan. Mahdollisia osakekannan tai liiketoiminnan ostajia voivat olla sijoittajat, teollinen toimija tai ulkomainen strateginen partneri tai jopa yrityksen työntekijä.
  • Arvioitsijan laatima tuloslaskelman ja tase-erien mallinnus antaa yrittäjälle sivutuotteena hyvän budjettityökalun, jonka avulla saavutuksia ja odotuksia on mukava seurata. Kaikki poikkeamat vaikuttavat suoraan arvoon.

Yrityksen kokonaisarvon hahmottaminen vaatii ymmärrystä kaikista kassavirtaan vaikuttavista osatekijöistä. Kun yrittäjä käy tuloslaskelman ja taseen sisällön yhdessä asiantuntijan kanssa tarkasti läpi, antaa se hyvän lähtökohdan mihin arvonmääritystilanteeseen tahansa.

 Mitä arvonmääritys käytännössä tarkoittaa

Arvonmääritykseen ryhtyäkseen yrittäjän ei tarvitse muuta kuin ottaa luotettavaan arvioitsijaan yhteyttä ja sopia toimeksiannosta. Siitä eteenpäin asiat etenevät jouhevasti aina kokonaisvaltaiseen loppuraporttiin saakka. Prosessin aikana pidetään aloitus- ja loppupalaveri ja niiden välissä lisäksi yksi tai kaksi tarkentavaa neuvottelua. Arvonmääritysraportti voidaan myös helposti päivittää vaikka vuosittain tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen.

Olisiko juuri nyt sopiva hetki miettiä yrityksesi arvoa? Syksyn aikana tarjoamme mahdollisuutta maksuttomaan yrityksesi nykytilanteen kartoitukseen. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä minuun janne.hakala@fi.ey.com tai jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.
Perhe- ja kasvuyrityksille suunnatuista palveluistamme löydät lisää tietoa verkkosivuiltamme.

Kehittämisterveisin
Janne Hakala


EY - Janne HakalaJanne Hakala

email

EY:n perhe- ja kasvuyrityspalveluita pienille ja keskisuurille yrityksille koordinoi ja kehittää Janne Hakala, CFA. Vahvan konsulttitaustan lisäksi hänellä on pitkä kokemus myös pankkimaailmasta yritysrahoituksen parista.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s