Me integroimme yritysvastuun palveluihimme

EY  - Säätiölakiuudistus 2015

EY on kuluneena keväänä laajentanut globaalien yritys- ja ympäristövastuupalveluidensa tarjontaa Suomessa. Olen tullut EY:lle paluumuuttajana ja saanut tehtäväkseni rakentaa tätä palvelualuetta. Tässä tehtävässä olen huomannut samaistuvani tilanteeseen, jossa olen aikaisemmin auttanut useita asiakkaitani: yritysvastuulle on asetettu selkeä tahtotila, mutta se pitäisi vielä jalkauttaa tekemisen tasolle läpi organisaation. Nyt on siis aika toimia omien neuvojeni mukaisesti.


Kuten varmasti kaikki yritysvastuun asiantuntijat, olen sitä mieltä, ettei vastuullisuutta voi toteuttaa omassa siilossaan, vaan sen täytyy olla vahvasti integroitu yrityksen ydinliiketoimintaan. Tämä edellyttää sitä, että vastuullisuus saadaan yhdistettyä jokaisen työntekijän toimintaan. Tästä lähtökohdasta on lähdetty myös EY:llä, sillä emme halua tehdä ”päälle liimattua” vastuullisuutta sen enempää kuin asiakkaammekaan. Olemme integroineet yritysvastuupalvelumme omiin ydinpalveluihimme tilintarkastuksen sekä vero-, laki-, yritysjärjestely- ja konsultointipalveluiden saralla ja pystymme sen ansiosta palvelemaan asiakkaidemme kokonaisvaltaisesti.

Miten tämä integrointi toteutettiin? Lähdimme siitä, että istuimme alas kaikkien palvelualueidemme edustajien kanssa ja kartoitimme, miten yritysvastuu näkyy heidän tontillaan ja kuinka voimme tehdä yhteistyötä. Tämä on johtanut mielenkiintoisiin keskusteluihin, sillä monia asioita on totuttu arvioimaan numeroiden kautta, kun taas vastuullisuuden merkityksen perusteleminen ja kvantifioiminen ei ole yksiselitteistä.

Tämä on varmasti tilanne, johon monet yrityksissä vastuullisuutta johtavat tahot voivat samaistua. Koen onnistuneeni siinä vaiheessa, kun näen kollegojeni silmien avautuvan heidän huomatessaan, että juuri datalähtöisyydessä piilee vahvuutemme: me voimme auttaa asiakkaitamme kvantifioimaan, todistamaan ja johtamaan vastuullisuustyötään.

Yritysvastuu on kasvamassa kypsään ikään siinä mielessä, että yritykset eivät enää saa pisteitä pelkästään siitä, että heillä on hieno strategia, tavoitteet ja markkinointiviesti vastuullisuudestaan. Heitä arvioidaan yhä enemmän siitä, miten näiden tavoitteiden tuloksia seurataan ja todistetaan – eli minkälainen koneisto väittämien takana on. Tämä on se alue, jossa haluamme tukea asiakkaitamme.

Itse olen taustaltani tilintarkastaja ja erikoistuin jo opiskeluaikana ei-taloudellisten tietojen varmentamiseen. Siitä juontuu eräänlainen ammatillinen skeptisyys. Kun esimerkiksi näen väitteen, että kaikki yrityksen käyttämät raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja, jäljitettäviä tai ympäristöystävällisiä, haluan kaivautua väittämän taakse ja selvittää, mistä tieto tämän väittämän todistamiseksi saadaan, miten se kerätään ja kuka siitä vastaa.

Olen huomannut, että yritysvastuukeskustelu tuppaa pyörimään vuosittain julkaistavien yritysvastuuraporttien ja niitä ohjaavien, monimutkaisuudellaan kilpailevien raportointiviitekehysten ympärillä. Tämä johtuu toki siitä, että yrityksiltä odotetaan yhä enemmän läpinäkyvyyttä. Täytyy kuitenkin muistaa, että vastuullisuus ei ole pelkästään raportointia, vaan raportointi on työkalu läpinäkyvyyden edistämiselle. Ennen kuin siihen ryhtyy, on varmistettava, että läpinäkyvyys paljastaa oikeita tekoja.

Kaikki yritykset haluavat varmasti mieluummin keskittyä tekemään asioita tuloksien eteen sen sijaan, että vain seurataan tavoitteita ja raportoidaan niistä. Tulemme jatkamaan tätä blogisarjaa esittelemällä tarinoita kentältä, eli miten EY on eri puolilla maailmaa auttanut asiakkaitamme edistämään vastuullista tuloksentekoa. Jatketaan siis keskustelua!

Mikäli toivot tietyn toimialan tai aiheen tarinoita, ota yhteyttä ja voimme valjastaa globaalin verkostomme hyödyksesi.

Jani Alenius


Jani AleniusJani Alenius

email


Jani Alenius johtaa EY:llä yritysvastuun palveluita (Climate Change and Sustainability Services) ja auttaa asiakkaita kestävän kehityksen mukaisen liiketoiminnan johtamisessa. Jani on yli 10 vuoden ajan osallistunut toimialan kehittämiseen yhteistyössä asiakkaidemme kanssa ja mm. kouluttanut kestävän kehityksen viitekehyksistä sekä varmentanut yritysvastuuraportteja.

 


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s