Ammattikorkeakoulu-uudistus haastaa koulut tarkastelemaan koulutuspalveluitaan

EY Yrityselämän 360° - Venäjä, New Reality

Arvonlisäverotustiimimme pääsi ainutlaatuiselle näköalapaikalle viimeisimmän ammattikorkeakoululain uudistuksessa. Kokemamme perusteella järjestimme EY-talolla sarjan round table -keskustelutilaisuuksia, joissa keskustelimme muutosten jälkimainingeista alan vaikuttajien kanssa ensisijaisesti arvonlisäverotuksen näkökulmasta.


Tammi- ja syyskuussa 2014 sekä maaliskuussa 2015 pidetyt tilaisuudet toivat yhteen EY:n asiantuntijoiden kanssa saman pöydän ympärille opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia sekä ammattikorkeakoulujen johtajia ja taloushallinnon henkilöstöä, jotka toimivat keskeisessä roolissa ammattikorkeakoululain uudistuksen käyttöönotossa. Viimeisen kokoontumisemme kruunasi vierailu Suomen Kansallisoopperaan, jossa pääsimme osallistumaan kiinnostavalle talokierrokselle sekä katsomaan visuaalisesti upeaa Ovela Kettu -oopperaa.

Uusi ammattikorkeakoululaki tuli voimaan vuoden 2015 alussa, jolloin ammattikorkeakoulut muuttuivat ammattikorkeakouluosakeyhtiöiksi. Ammattikorkeakouluosakeyhtiöt ovat arvonlisäverolain mukaan arvonlisäverovelvollisia kaikesta liiketoiminnastaan (AVL 5 a §) ja tuloverolain mukaan tuloverovelvollisia saamastaan elinkeinotulosta (TVL 21 b §). Jo vuoden 2014 alusta lukien vuokranantajilla on lisäksi ollut mahdollisuus hakeutua verovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta siinä tapauksessa, että vuokralainen on ollut ammattikorkeakoulu (AVL 30 §). Mainitut muutokset ja niiden vaikutukset ammattikorkeakoulujen toimintaan synnyttivät kaikissa round tableissa vilkasta keskustelua.

Ammattikorkeakoulujen yleishyödyllisen yhteisön status poistui lisäksi vuoden 2015 alusta lukien, millä on oma vaikutuksensa ammattikorkeakoulujen asemaan verotuksen näkökulmasta. Muutos aiheuttaa pohdittavaa erityisesti liiketoiminnan ja elinkeinotoiminnan termien määrittelyssä. Keskusteluissamme nousikin esiin se, että ammattikorkeakoulujen pitää tietää nyt entistä tarkemmin, mitkä sen toiminnoista on vapautettu arvonlisäverosta koulutuspalveluina.

Viimeisessä round table -tilaisuudessamme osallistujat esittivät myös toiveen saada Verohallinnolta alv-ohjeistusta korkeakoulujen eri toimintojen alv-käsittelyn osalta mahdollisimman pian, jotta kaikki ammattikorkeakoulut olisivat samalla viivalla palveluiden alv-kohtelua määriteltäessä. Pyöreän pöydän keskustelujen perusteella on selvää, että ammattikorkeakouluilla todella riittää käytännön haasteita määrittää erityisesti sitä, mitkä niiden tarjoamista palveluista ovat arvonlisäverolain perusteella verosta vapautettuja koulutuspalveluiden luovutuksia.

Järjestämme jatkossakin vastaavia round table -tilaisuuksia eri alojen asiantuntijoille mielenkiintoisten ja päivänpolttavien verokysymysten tiimoilta. Blogimme lukijat ovat kaikkiin näihin erittäin tervetulleita. Kuulemme mielellämme myös toiveita mahdollisista tulevaisuudessa käsiteltävistä aiheista.

Kirsti Auranen
Laura Kuusisto


EY - Kirsti AuranenKirsti Auranen

email

Veropalveluiden partnerimme Kirsti Aurasen työkenttään kuuluvat arvonlisäverotukseen liittyvät kiinteistökysymykset, alv-selvitykset sekä niiden hallinnointi myös kansainvälisellä tasolla. Kirsti on julkaissut useita erikoisalaansa käsitteleviä kirjoja ja artikkeleita, ja toimii kouluttajana aihepiirin eri tilaisuuksissa.


EY - Laura KuusistoLaura Kuusisto

Senior advisor Laura Kuusisto työskenteli EY:n välillisen verotuksen ryhmässä arvonlisäveroasiantuntijana.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s