Venäjä – New Reality

EY Yrityselämän 360° - Venäjä, New Reality

Poliittinen maariski on toteutunut Venäjällä. Se iskee kovimmin suoraan pakotteiden alaisilla toimialoilla toimivia yrityksiä, mutta koskettaa kaikkia Venäjän kaupan toimijoita tavalla tai toisella. Vielä on epäselvää, kuinka syvälle poliittisen kriisin johdosta tullaan sukeltamaan vai onko pohjakosketus jo koettu?


Talouden taantuma on poliittisen kriisin rinnalla myös täyttä totta ja se tulee sanelemaan liiketoiminnan puitteet seuraaviksi vuosiksi. Talouden ennustetaan supistuvan useita prosentteja, mikä on uusi tilanne Venäjällä, missä taloutta on totuttu ohjaamaan kasvusuhdanteen myötäaallokossa. Taantuman myötä myös keskiluokan ostovoima heikkenee – ansiot eivät tule nousemaan inflaation kanssa samaa rytmiä.

Yritysten huolehdittava compliance-riskin hallinnasta

En kuitenkaan jaksa uskoa, että IFRS-standarditekstejä hyperinflaatiolaskennasta joudutaan kaivamaan esille Venäjän liiketoiminnan johdosta. Arvostuskysymykset ja kurssierojen oikea esittäminen kylläkin tulevat olemaan ajankohtaisia. Ruplan raju devalvaatio on tehnyt selvää säästöistä ja lisännyt ulkomaan valuuttamääräistä velkataakkaa yrityksissä. Korkotaso on karannut käsistä ja rahoituksen saanti on todella vaikeaa. Kuluvan vuoden aikana nähtäneen, seuraako investointien jäädyttämistä luottotappioriskien toteutuminen lumipalloefektin lailla.

Viimeaikaiset tapahtumat muistuttavat kokeneitakin Venäjän kaupan toimijoita, kuinka arvaamaton ja vaikea toimintaympäristö Venäjä yrityksille on. Huomioiden maan lainsäätäjien protektionistisen otteen, ulkomaalaisomisteiset yritykset tuskin ovat viimeisiä kohteita viranomaistarkastuksille. Oma-aloitteinen liiketoiminnan kriittisten toimintojen tilan tarkastaminen ja korjaaminen tarvittaessa on huomattavasti edullisempaa ja tehokkaampaa. Nyt kannattaa kiinnittää erityistä huomioita compliance-riskin hallintaan ja liiketoiminnan lainmukaisuuden varmentamiseen.

Ruplan kolikon kääntöpuoli

Kolikon kääntöpuolena ruplan arvon lasku suhteessa euroon on tehnyt hyvää ruplasidonnaisille kuluerille: palkat ja useat muut liiketoiminnan kuluerät ovat useimmiten ruplasidonnaisia. Useat toimijat ovat myös saaneet kovalla työllä neuvoteltua myyntihinnat eurosidonnaisiksi, mikä on tasannut taseen velkapuolen ja ostojen eurohankintojen kurssitappioita.

Öljyn hinta on myös tasaantunut, alhaiselle tasolle kylläkin, mutta antaa jo ymmärryksen Venäjä talouden viitekehyksestä ekonomisteille. Ruplan arvo näyttää toistaiseksi myös vakiintuneen antaen tiettyä ennustettavuutta maassa toimimiselle. Osa toimijoista on vetäytynyt tai supistanut toimintojaan maassa, joko taloudellisista tai riskienhallinnan syistä, antaen näin tilaa uusille toimijoille myös kilpailluilla toimialoilla ja maantieteellisillä alueilla. Markkinoiden uusjakoa tultaneen näkemään.

Samanaikaisesti kehittymättömät toimialat, kuten esimerkiksi cleantech, odottavat edelleen toimialaa tukevia lakeja ja kansainvälisiä toimijoita markkinoille. Yritysostot ovat oma lukunsa – Venäjällä on yhä enemmän yrityksiä, jotka ovat ulkoisen rahoituksen saamiseksi hylänneet harmaan talouden ja panostaneet pitkäjänteisempään liiketoimintaan. Nyt voisi siis olla oikea hetki uida vastavirtaan ja kaivaa esille aikanaan liian kalliiksi todettujen yrityskaupan potentiaalisten kohteiden yhteystiedot ja katsastella uusia.

Kaikki tässä kirjoituksessa käsittelemäni asiat muotoilevat uusia raameja Venäjän liiketoiminnan johtamiselle, jota toteutetaan maan nykyisen tavan mukaan ”käsiohjauksella”. Samanaikaisesti Venäjä on kuitenkin edelleen se mahdollisuuksien laaja maa ja kehittyvä talous, joka ei miljoonakaupunkeineen ole kadonnut mihinkään. Kenen kärsivällisyys, talous ja riskinottokyky riittävät ja kuinka se lopussa palkitaan? Aika näyttää sen niille, jotka pitävät kiinni markkinasta.

Heli Pellikka


EY - Heli PellikkaHeli Pellikka

email

Director Heli Pellikka vastaa EY:n Russia Deskin toiminnasta ja toimii tilintarkastuksen Venäjän asiantuntijana. Venäjällä opiskelleella ja työskennelleellä Helillä on vankka tausta maan liiketoiminnan, lainsäädännön ja taloushallinnon neuvonnan saralla; hän puhuu myös sujuvaa venäjää. Heli toteuttaa eri toimialojen tilintarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen toimeksiantoja Venäjällä.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s