EY:n Energiaverotus round table 2015 toi yhteen kotimaiset kaivosalan osaajat

EY - Aktiivinen omistajaohjaus kuntasektorilla 2014 selvitys

Helmikuun alussa EY järjesti Energiaverotus 2015 round table -tilaisuuden, jossa puitiin vuoden 2015 alusta voimaan tulleet muutokset kotimaisessa energiaverotuksessa. Vuodenvaihde toi näet mukanaan lukuisia energiaverouudistuksia, joilla on erityisen suuri vaikutus kaivos- ja kaivannaisteollisuudelle ja tämän vuoksi tilaisuus oli suunnattu erityisesti näiden alojen toimijoille. Tilaisuuteen osallistui kaivosyhtiöiden henkilöstön ja ey:läisten lisäksi myös uuden lainsäädännön valmistelusta pitkälti vastannut edustaja Valtiovarainministeriöstä.


EY:llä säännöllisesti järjestettävät, eri aihepiirejä käsittelevät round table -tilaisuudet keräävät saman pöydän ääreen joukon monialaisia asiantuntijoita keskustelemaan etukäteen päätetystä ajankohtaisesta aiheesta. Ideana on, että käsiteltävä aihe koskettaa kaikkia osallistujia jollain tapaa, jolloin asiasta syntyy luonnostaan keskustelua. Tilaisuudessa jokainen osallistuja pääsee tuomaan käsiteltävän aiheen esiin omasta näkökulmastaan sekä kysymään muiden näkemyksiä mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Ajatustenvaihto eri osapuolten kesken antaa parhaimmillaan vastauksia haastaviin kysymyksiin ja tuo esiin täysin uudenlaisia lähestymistapoja.

Helmikuinen energiaverotilaisuutemme antoi erinomaisen mahdollisuuden keskustella eri osapuolten kesken lainsäädännön aiheuttamista uusista vaatimuksista alan toimijoille sekä niistä käytännön haasteista, joita uusi lainsäädäntö on asettanut yrityksille.

Vuoden alussa voimaan tulleilla säädöksillä kaivostoiminta ja louhinta pudotettiin pois energiaverotuen piiristä. Jatkossa tämä toiminta ei ole enää alemman sähköverokannan piirissä, eikä sitä luokitella myöskään energiaveroleikkuritukeen oikeutetuksi teollisuudeksi. Näillä muutoksella on joillekin toimijoille merkittävä lisäkustannuksia aiheuttava vaikutus. Uudet säädökset aiheuttivat kaivosyhtiöille myös tarpeen uudistaa sähkönkulutuksen mittarointiin ja ilmoittamiseen liittyviä käytäntöjään.

Keskusteluissa kävi ilmi, että käytännön haasteita ja tulkintavaikeuksia uusissa säädöksissä riittää! Kaivosalan yrityksien prosessit eroavat usein toisistaan vähintään jossain määrin, mikä tarkoittaa, ettei rajanveto tai tulkintojen teko pelkän lainsäädännön perusteella ole useinkaan helppoa. Tästä syystä olikin hienoa, että erilaisia tapauksia pohtimassa oli laaja joukko erilaisia osaajia. Yrityksien edustajilla on luonnollisesti paras tieto alan käytännön prosesseista, ja kun tähän yhdistetään lainvalmistelijan ja asiantuntijoiden näkökulmat lakimuutosten soveltamisesta, pystyivät osallistujat sparraamaan toisiaan hyvinkin tehokkaasti.

Vilkkaan keskustelun ja pohdinnan lomassa tilaisuuteen varattu kaksituntinen hujahti hetkessä. Tilaisuus keräsi paljon kiitosta ja osoitti, kuinka tärkeää on tuoda eri osapuolet ja näkemykset saman pöydän ääreen. Tapahtumasta oli varmasti hyötyä kaikille osallistujille ja jokainen poistui ajatuksen tai kaksi rikkaampana. Jos siis saat kutsun sinua kiinnostavaan round table -tapahtumaan, älä epäröi hetkeäkään vaan lähde rohkeasti mukaan vaihtamaan ajatuksia kanssamme.


EY - Juuso KivekäsJuuso Kivekäs

Junior Advisor Juuso Kivekäs työskenteli EY:n välillisen verotuksen tiimissä arvonlisäverotusta ja valmisteverotusta koskevien toimeksiantojen parissa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s