Missä mennään hallitusagendalla – pääoman käytössä ja yritysjärjestelyissä?

Building a better working World

Minulla oli huhtikuun alussa ilo isännöidä jo kahdeksatta kertaa yhteistyökumppaneidemme Directors’ Institute of Finlandin (DIF), Evli Pankin ja Ilmarisen kanssa järjestämäämme ”hallitustyöskentelyn korkean paikan leiriä” eli EY:n vuosittaista SnowBoard -tapahtumaa.

Tapahtuman aiheina olivat tänä vuonna yrityksen kilpailukyky, pääoman tehokas hallinta sekä omistajaohjaus erityisesti hallitustyön kehittämisen näkökulmasta katsottuina. Käsittelimme teemoja perinteiseen SnowBoard-tapaan käytännön esimerkkien ja harjoitustöiden kautta. Tapahtuman isäntänä ilahduttavinta oli nähdä se sitoutuneisuus ja tekemisen palo, jotka välittyivät seitsemänkymmenen hallitusammattilaisen ”luokastamme” koko tapahtuman ajan.


Tiukasti Chatham House -periaatetta kunnioittaen ja luottamuksellisen ilmapiirin vallitessa saatoimme pitää keskustelun todella käytännön läheisenä ja konkreettisena, sinänsä tärkeiden teorioiden jäädessä tällä kertaa taka-alalle.

Keskusteluissamme nousivat vahvasti ja dramaattisen kouriintuntuvasti esille ne moninaiset käytännön haasteet, joita nykypäivän hallitustyöskentelyyn liittyy: inhimillinen ulottuvuus, runsas mutta epätäydellinen tieto, kulttuurierot, mitattavuuden haasteet, johtamistyön laaja kenttä, virheistä oppiminen, kaikenlainen kokemuksen tuoman viisauden jakaminen… Lämmin kiitos kaikille mukana olleille antoisista puheenvuoroista ja aktiivisesta osallistumisesta!

Nyt, 50 päivää myöhemmin, järjestämme DIF:n kanssa hallitusammattilaisten vuosikokouksen yhteydessä ”Hallitus ja Yritysjärjestelyt ” -teeman alla seminaarin, johon on tulossa joukko huippuluokan puhujia ja panelisteja. Palaamme Elielinaukion tiloissamme pidettävässä seminaarissa yhteen hallitustyön kannalta keskeisimpään aiheeseen eli tehokkaan pääomanhallinnan ja yritysarvon kehittämisen problematiikkaan yritysjärjestelyjen kautta ja hallitusnäkökulma edellä.

EY:n Capital Agenda -malli, eli: ”how to best preserve, optimize, raise and invest capital”, perustuu konseptiin, joka auttaa myös hallitustyössä hahmottamaan kokonaisvaltaisesti yrityksen pääoman ja arvon kehittämisen tilanteet sekä toimenpidekirjon ns. ”pääomakellon” kautta kaikissa yrityksen tilanteissa.

Missä siis tänä keväänä mennään hallitusagendalla pääoman käytössä ja yritysjärjestelyissä? Pian siitä kuullaan. Pitkään jatkunut varovaisuus on kuluvan vuoden aikana osin purkautunut kasvavaan transaktiotoimintaan. Maassamme on vuoden sisällä nähty mm. telekommunikaation, raskaan teollisuuden ja palvelujen puolella ennätyksellisen suuria kansainvälisiä uudelleenjärjestelyjä. Eikä pelikenttä vieläkään ole valmis, edes pohjoismaisittain katsottuna, vaan lisää ja suurtakin transaktioaktiviteettia on hyvinkin odotettavissa. ”Building a better working world” siis jatkuu…

Lisää löylyä myös keskisuurten yritysten järjestelykenttään tulee väistämättä ”suurten ikäluokkien” yrittäjien kautta osaan perheyrityksistä mm. sukupolvenvaihdoksien tai toiminnan myyntien ja uusien allianssien kautta. Tämän kehitysmahdollisuuden ovat pääomasijoittajatkin tunnistaneet. Investointiraha etsii tuottavia ja potentiaalisia kohteita, eivätkä arvostustasot ole Suomessa aina ja kaikissa tapauksissa vielä kivunneet ylisuuriksi, toisin kuin jo joillakin läntisemmillä markkinoilla. Pääomakello siis tikittää.

Verotuksen odottamattomat linjamuutokset meillä ja kansainvälinen sekä eurooppalainen verokilpailu ”kommandoasenteineen” luovat edelleen pääomalle liikkuvan agendan, jossa tuoton haku globaalisti on kaikkien etu, jota pitää varjella. Veroneuvonantajat on lähiaikoina myös syytä pitää käden ulottuvilla.

Poliittisesti Suomessa on odotettavissa megavuosi, jossa kansantaloutemme fundamentit ovat jälleen kerran pöydällä monelta osin. Toivoa sopiikin, ettei meillä syyllistytä liian kevyesti perusteltuihin muutoksiin tai poliittisiin huutoäänestysratkaisuihin, jotka vähentäisivät Suomesta johdettujen yritysten varovasti elpyvää kasvuorastusta ja halua pääoman aktiiviseen käyttöön, riskinottoon sekä mukaantuloon globaalitaloudessa jo alkaneeseen, mutta aiempaa varovaisempaan kasvuun perustuvaan noususykliin.

Erinomaista kevättä ja kesää kaikille toivottaen!
Pekka


EY - Pekka LuomaPekka Luoma

Pekka Luoma, KHT toimi EY:n partnerina ja EY:n Suomen toimitusjohtajana 1995–2005 sekä tämän jälkeen hallituksen puheenjohtajana 2005–2013.

Pekka päätti 30-vuotisen uransa EY:llä 30.6.2014 ja ryhtyy hallitusammattilaisen ja neuvonantajan tehtäviin kansainvälisille ja kansainvälistyville, arvoaan kehittäville suomalaisyrityksille.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s