Uskoa naapuriimme Venäjään

EY Yrityselämän 360° - Uskoa naapuriimme Venäjään

Ukrainan kriisi on luonut vakavan varjon Venäjän, Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisiin suhteisiin. Suomen asema on erityisen kiusallinen, sillä taloutemme on vahvasti sidoksissa kauppaan Venäjän kanssa. Vanha sananlasku sanoo kuitenkin: ”Älä valita pimeyttä, vaan sytytä kynttilä”. Voisimmeko löytää valoa lähihistoriasta?


Kesällä 1975 järjestettiin Helsingissä Kekkosen isännöimä ETYK-huippukokous. Muistan itsekin kesäisen päivän, kun seurasin mustien autojen virtaa lentoaseman suunnasta Kehä I:n ja Tuusulantien kulmassa. Huippukokouksen jälkeen puheeseemme ilmestyivät termit liennytys ja Helsingin henki. Pravdakin kirjoitti kauniisti Suomen ja Neuvostoliiton rauhanomaisesta rinnakkaiselosta (mirnoje sosuscestvovanie). Suosittuja ilmauksia olivat myös yhteistyö, avunanto ja keskinäinen luottamus.

Etykin seuraajaksi perustettiin vuonna 1994 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö eli ETYJ. Kylmästä sodasta ja rautaesiripusta huolimatta Suomi ja Neuvostoliitto kävivät vilkkaasti kauppaa. Moskovan olympialaiset kesällä 1980 toivat kaupankäyntiin vieläpä todellisen piikin. Itse tein ensimmäisen työmatkani Leningradiin kesäkuussa 1978. Hotellia ei tuolloin valittu itse, vaan sen valitsi venäläinen matkanjärjestäjä Inturist. Lentokentällä oli vastassa Inturistin opas ja musta auto kuljettajineen.

Venäjän taloudellinen järjestys on tyystin toisenlainen vuonna 2014 verrattuna Moskovan olympialaisten aikaan. Kauppaa ei enää käydä valtioiden välisin sopimuksin, vaan yritykset ovat tämän kaupankäynnin moottoreita. Länsimaiden ja Venäjän välille syntynyt taloudellisen yhteistyön verkosto on niin laaja, että sen purkaminen olisi mieletön menetys kaikille osapuolille. Ehkäpä taloudelliset tosiseikat auttavat osaltaan, jotta kriisi voitetaan ja elämä jatkuu. Olisiko taas aika puhua rauhanomaisesta rinnakkaiselosta? Kehittää yhteistyötä ja avunantoa sekä lisätä keskinäistä luottamusta?

Tapasin äskettäin Helsingin lentoasemalla suomalaisen yritysjohtajan, joka johtaa suomalaisen yhtiön venäläistä tytäryhtiötä Moskovassa. Johtajan mukaan moskovalainen kuluttaja ei ole karannut minnekään. Hän ostaa edelleen. Kuluttaja on ehkä varovaisempi kuin ennen, ostoksen summa saattaa olla pienempi, mutta hän ostaa edelleenkin.

Elämä jatkuu. Kauppa käy. Allegro kulkee Pietariin tänäänkin ja palaa takaisin. Finnair lentää Moskovaan, Aeroflot lentää Helsinkiin, Ukrainan Airlines lentää Helsinkiin. Rajat ovat auki. Tarvitsemme uskoa ja toivoa.

Veijo Seppänen


EY - Veijo SeppänenVeijo Seppänen

Ennen eläkkeelle jääntiään tilintarkastuksen director Veijo Seppäsen erikoisalaa ovat tarkastus-, konsultointi- ja verokysymykset erityisesti Venäjällä, Ukrainassa ja Puolassa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s