Tee, teetä, teetätä!

Yrityselämän 360 blogi - Jaakko Hirvola

Teetkö itse, teetätkö toisella vai teetätätkö kolmannella? Suomen kieli on kuin luotu ulkoistamiseen! Siitä huolimatta meidän härmäläisten on vaikea myöntää, että joku muu osaa tehdä paremmin. Itse tekemisen sijasta palvelua teetetään toisella vain, jos toinen tekee sen selvästi halvemmalla. Kustannussäästö on suomalaisyrityksille ylivoimaisesti tärkein syy taipua ulkoistamaan toimintoja ulkoiselle palvelutarjoajalle.


Kun EY tutki viime syksynä IT- ja prosessiulkoistamisen trendejä Euroopassa, suomalainen suhtautuminen erottui muista Pohjoismaista selvästi. Ulkoistaminen on Suomessa jopa yleisempää kuin muualla Pohjolassa, mutta tavoiteltavat hyödyt keskittyvät lähinnä halvempiin kustannuksiin. Naapurimme taas tavoittelevat ennen kaikkea ulkoisen erikoisosaamisen tuomia hyötyjä ja tehokkuutta.

Ydinprosessien ulkoistaminen on Suomessa selvästi epäsuositumpaa kuin missään muussa tutkimukseen osallistuneessa maassa. Epäluulo palvelutoimittajien osaamisen suhteen on suuri, ja suurimpana riskinä koetaan riippuvuus palvelutoimittajasta.

Ja mikä mielenkiintoisinta: Suomessa neuvonantajan tai kilpailuttajakonsultin käyttäminen ulkoistuksen tukena on selvästi vähäisempää kuin muualla. Monet yritykset uskovat sitkeästi osaavansa itse paremmin, vaikka eivät olisi koskaan ulkoistaneet mitään. Tutkimuksemme paljastaakin, että suomalaiset joutuvat usein vielä palvelujen siirtovaiheessa palaamaan sopimuksellisten perusasioiden neuvotteluun.

Omatoimiset ulkoistajat haparoivat kokemukseni mukaan jo tavoiteasetannassa: tavoiteltavat kustannussäästöt ovat joko aivan liian matalat tai epärealistisen korkeat, muita tavoitteita ei osata edes asettaa, ja palvelutasosopimuksista sekä -mittareista puuttuu liiketoimintalähtöisyys.

Jos konsulttia kuitenkin käytetään, objektiivisuus on onnistumisen ehdoton edellytys. Helsingin seudun kauppakamarin julkaiseman, kuntien hankintoja koskevan tuoreen selvityksen (Kauppalehti 2.5.2014 sivu 6) mukaan peräti 75 % vastaajista koki, että kilpailuttajakonsultit pyrkivät ohjaamaan hankintaa haluamalleen taholle. Kauppakamarille tulleiden viestien mukaan nämä ikävät kokemukset kohdistuvat erityisesti pieniin konsulttiyhtiöihin. Suosittelenkin aloittamaan kilpailutukset huolellisella konsultin valinnalla.

Julkisella sektorilla hankintalain osaamisesta on tullut sekä toimittaja- että ostajapuolella suurta taidetta, jossa kilpaillaan hankintamenettelyn osaamisen ja pistelaskun detaljeilla. Yksityinen yritys voi valita tarpeisiinsa mielestään parhaan toimittajan, kun taas julkisella sektorilla täytyy valita pistelaskussa parhaiten menestynyt – useimmiten se, jonka hinta tarjouspisteytyksessä näyttää halvimmalta, millä on usein valitettavan hatara yhteys toteutuvaan hinta-laatusuhteeseen. Hankintalakia ollaankin uudistamassa, eikä syyttä.

Tutkimuksemme vahvistaa omankin näkemykseni siitä, että palvelujen ulkoistaminen tulee yleistymään edelleen. Jokaisella yrityksellä ja organisaatiolla on omat ylivoimatekijänsä, joihin kannattaa keskittyä. Monet vähemmän tärkeät toiminnot ja prosessit ovat jonkun toisen erikoisosaamista.

Tekemistä riittää teettämisessäkin.

Jaakko Hirvola
Twitter: @JaakkoHirvola

Ps. Jarmo Nykäsen ja Aku Pyymäen viimeviikkoisesta blogiavauksesta saat konkreettisia vinkkejä monimutkaisen IT-hankkeen hallintaan.


EY - Jaakko HirvolaJaakko Hirvola

email

Partner Jaakko Hirvola aloitti EY:n toimitusjohtajan tehtävässä Suomessa vuoden 2014 alussa. Toimitusjohtajan tehtävien ohessa hän vastaa EY:n IT Advisory -palveluista Pohjoismaissa. Laajan kotimaisen ja kansainvälisen kokemuksen omaava Jaakko on erikoistunut johtamisen, liiketoiminnan muutoksen läpiviennin ja IT:n liiketoiminnassa hyödyntämisen konsultointiin.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s