Mitä merkitsee rohkeus liiketoiminnassa?

EY:n kasvuyrittäjäseminaarit kevät 2014 - Entrepreneur of the Year -kilpailu

Liiketoiminta elää muutoksessa ja muutoksesta. Viennistä riippuvainen kotimaamme on nyt taloudellisessa murroksessa hakien uutta suuntaa ja sisältöä sekä uudenlaisia toimintamalleja taloutemme elpymisen moottoreiksi. Mikrotasolla yritysten on sopeuduttava muutoksiin ja nähtävä ne mahdollisuuksina. Tarvitsemme rohkeutta havainnoida ja tehdä. Paikallaan pysyminen ja odottaminen on jo taantumista kilpailijoiden kiriessä edelle.


Rohkeutta on katsoa omaa yritystä ulkopuolisen silmin ja päättää, mistä luopua ja mihin panostaa. Kaikessa ei voi olla paras tai edes hyvä, eikä kaikessa voi olla mukana. Nyt jos koskaan panostaminen erinomaisuuteen kannattaa, sillä nykypäivän parhaille tekijöille on avoinna globalisoitunut ja digitalisoitunut maailma suurine mahdollisuuksineen. Pitää uskaltaa valita, epäonnistua ja muuttaa tarvittaessa suuntaa, jotta oma tie asiakkaiden sydämiin löytyisi. Pitää uskaltaa ajatella isosti ja varata aikaa ajatuksille.

Oman tien löytäminen yritysmaailmassa vaatii johtajuutta ja epämukavuusalueelle astumista, suunnan näyttämistä porukalle ja työn tekemistä yhdessä päämäärien ja välitavoitteiden eteen. Myös työyhteisön on oltava rohkea ja avoin uusille mahdollisuuksille ja toimintamalleille. Kehitysideat on otettava yhteiseen käyttöön ja tavoitteet pidettävä kirkkaina mielessä. Millainen on rohkean yrityksen organisaatio?

Rohkeutta on lisäksi selvittää, mikä on olennaista ja lisäarvoa tuottavaa, ja panostaa siihen. Muusta pitää luopua toiminnalle tarpeettomana. Sisäisiä prosesseja tehostamalla kilpailukyky kasvaa ja laatu paranee monimutkaisuuden vähetessä. Tyypillisiä tällaisia prosesseja ovat suoritteiden tuottamis- ja taloushallintoprosessit. Hyvät taloushallintoprosessit ovat läpinäkyviä, ajantasaisia ja paikkansa pitävää, relevanttia tietoa tuottavia toimintoja, jotka tukevat yrityksen liiketoimintaa tuomalla esiin yrityksen palvelujen lisäarvopotentiaalin ja sen käytäntöjen mahdollisen tehottomuuden.

Suoritteiden tuottamisprosessi on erilainen palveluissa ja kauppaliikkeissä kuin teollisuudessa. Pelkkä tehostaminen ei yksin riitä, vaan yritysten täytyy rohkaistua luomaan asiakkaille lisäarvoa tuottavia toimintakonsepteja. Ne ovat parhaimmillaan sellaisia palvelun ja digitaalisen sekä fyysisen suoritteen yhdistelmiä, joista asiakas on valmis maksamaan hyvän hinnan. Toimintakonseptien kopiointi on kilpailijoille vaikeampaa kuin pelkän fyysisen suoritteen monistaminen. Teollisten suoritteiden palvelullistaminen on tällä hetkellä selkeä megatrendi koskien lähes kaikkea teollista tuotantoa sekä suoritteiden elinkaaren hallintaa.. Palvelun jakaminen esimerkiksi digitaalista jakelukanavaa pitkin antaa paremmat lähtökohdat palvella tehokkaasti ja kannattavasti.

Miten rohkeus näkyy puolestaan myynnissä ja markkinoinnissa? Vaikka yrityksellä olisi maailman paras tuote, ei konttorille saa jäädä odottamaan asiakkaiden yhteydenottoja. Turvallisesta kotipesästä on lähdettävä maailmalle asiakkaiden luokse palvelemaan heitä ja kuuntelemaan heidän tarpeitaan. Ohjeena voisi olla, ettei takaisin saa tulla, ennen kuin on repussa muutama uusi asiakkuus. Realiteetti on tietysti se, että asiakkuuden saaminen alkaen ensimmäisestä yhteydenotosta on lähes aina pitkän systemaattisen toiminnan tulos – myyntitoiminnassa joudutaan sietämään usein myös pettymyksiä ja tunteita torjutuksi tulemisesta. Kun tuotteemme on kunnossa, myynnissä onnistuminen perustuu todennäköisyyksiin: osa kontakteista johtaa ennemmin tai myöhemmin asiakkuuteen. Myynti ja markkinointi vaativat uskoa tulevaisuuteen ja rohkeata ahertamista, vaikka hyödyt eivät aina osu samalle vuosineljännekselle kuin kustannukset.

Kasvun tie on loppujen lopuksi tähtiin kirjoitettu. Yritys joko kasvaa tai taantuu – muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole. Kasvujohteisella polulla kulkeminen vaatii omistajayrittäjiltä itsensä likoon laittamista ja lasikattojen rikkomista kerta toisensa jälkeen. Käännös kasvuun voidaan saavuttaa orgaanisesti uusia markkinoita valloittaen tai kekseliäiden tuoteinnovaatioiden ja konseptien avulla. Kasvuun voidaan myös pyrkiä rohkein ottein yrityskauppojen kautta. Rohkeutta vaatii etenkin yrityksestä luopuminen tai sukupolvenvaihdoksen tekeminen riittävän ajoissa yrityksen kehittymisen kannalta. Niin tai näin, kasvulla luodaan arvoa.

Tänä vuonna Entrepreneur of the Year 2014 -yrittäjäkilpailun yhteydessä järjestetyn kasvu- ja perheyritysohjelmamme teemana on rohkeus liiketoiminnassa. Turun Logomossa pidettävässä aluetapahtumassa 29.4.2014 on tarjolla mielenkiintoisia alustuksia ja yrittäjätarinoita kasvusta ja rohkeudesta. Turusta seminaarikiertueemme jatkaa muualle Suomeen, kohdekaupungit ja ajankohdat voit tarkistaa tapahtumakalenterista. Tervetuloa paikan päälle innostumaan ympärillämme olevista liiketoiminnan mahdollisuuksista!

Jari Henttula


Jari HenttulaJari Henttula

email


Tilintarkastuksen partner Jari Henttulalla on yli 20 vuoden kokemus pörssi- ja perheyhtiöiden tilintarkastuksesta sekä vankka elintarvike- ja teknologiateollisuuden tuntemus. Jari johtaa EY:n Lounais-Suomen liiketoimintaamme.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s