Rohkeus takaisin yrittämiseen – 12. EOY-kausi käyntiin

Building a better working World

Olen varma, että viime viikolla käynnistynyt vuoden 2014 Entrepreneur of the Year -ohjelma ei ole koskaan historiansa aikana startannut tällaisessa ulko- ja sisäpoliittisessa tilanteessa. Koko eduskuntavaalikauden ajan poliittisten keskustelujen vakioaiheena ollut sote-uudistus syntyi lopulta viime viikonloppuna. Sote-uudistus – yhdessä hallituksen kehysriihessä tehtyjen, kestävyysvajetta purkavien rakenneratkaisujen kanssa – vaikuttaa varmasti julkisen sektorin rakenteeseen ja työllistämiskykyyn sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.


Kovin kummoinen ennustaja ei tarvitse olla arvatakseen, että rakenne- ja työllistämishaasteiden ratkaisijaksi esitetään kasvuyrityksiä, ja samaan aikaan etsitään uusia nokioita peliteollisuudesta, cleantechista tai muualta. Toivottavasti vääjäämättömät, tulevaisuuteemme kohdistuvat nykyiset ja tulevat päätökset kannustavat meitä yrittämiseen – passivoitumiseen ei nimittäin ole varaa.

Viime viikkojen tapahtumat itänaapurissa ja Ukrainassa laittavat monen suomalaisen yrityksen Venäjä-strategian uuteen uskoon – etenkin jos kriisi jatkuu, eskaloituu ja saa yhä vaarallisempia piirteitä. Mihin kaikkeen konflikti vaikuttaa? Miten Suomen ja taloutemme käy? Vaikeita kysymyksiä vailla tyhjentäviä vastauksia. Ulkoisista seikoista huolimatta yrittäjien pitää pystyä tekemään oikeita ja rohkeita päätöksiä.

Helmikuussa yllättäen menehtyneen kasvuyrittäjä Janne Niskan viimeinen tahto palautti julkiseen keskusteluun perintöverokysymyksen: voivatko kohtuuttomat verot olla liiketoiminnan jatkamisen esteenä? Mikä on kohtuullista ja mikä kohtuutonta? Tunsin Jannen erittäin hyvin ja uskon, että hän tahtoi yrityksilleen ainoastaan hyvän huomisen. Testamentillaan hän osui samalla poliittisesti arkaan asiaan – milloin maamme on tässä suhteessa valmis nykyaikaistamaan lainsäädäntöään? Tämän viikon kehysriihessä tehtyjen veropäätösten perusteella näyttää siltä, ettei valitettavasti vielä ainakaan hetkeen. Mielestäni perintövero ja sen mahdollinen laskeminen olisi sivuseikka kansantaloudelle, mutta olennaisen tärkeää yrittäjille ja perheille.

Himmailu ja ns. turvallisessa eilisessä eläminen ei yksinkertaisesti toimi enää. Rohkeuden pitää palata päätöksentekoon ja yrittämiseen!

Alkanut Entrepreneur of the Year -kausi on tuonut mukanaan pieniä muutoksia ohjelmaamme. Olemme saaneet Suomessa ja kansainvälisesti arvostetun perheyrittäjä Philip Aminoffin riippumattoman tuomaristomme puheenjohtajaksi. Uutena tuomariston jäsenenä aloittaa myös kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen. Mika tuo kilpailuun mukanaan loistavat kansainväliset kontaktinsa ja on lupautunut auttamaan omalta osaltaan suomalaisia yrittäjiä ja yrityksiä kansainvälistymisessä. Uskon, että Mikan kaltainen maailmanlaajuisesti menestynyt ja erittäin tunnettu henkilö tuo kilpailuohjelmaamme loistavan lisämausteen.

Tuomaristossa on mukana myös viime vuoden kilpailun voittaja William Wolfram, joka haluaa omalla tarinallaan rohkaista nuoria yrittämään. Tuomarina Williamin rinnalla istuva Rovion Mikael Hed on puolestaan kutsuttu ensi kesäkuussa Monacossa järjestettävän kansainvälisen World Entrepreneur of the Year -kilpailun tuomaristoon. Suomalaista rohkeaa ja ennakkoluulotonta yrittäjyyttä arvostetaan maailmanlaajuisesti.

Toteutamme huhti-toukokuun aikana kuudella eri paikkakunnalla sarjan perhe- ja kasvuyritysseminaareja, joissa pyrimme valamaan yrittäjiin rohkeutta esimerkkien ja asiantuntijakeskusteluiden kautta. Kiertueeseemme osallistuvan William Wolframin yrittäjätarina on loistava esimerkki siitä, minne asti uskallus voi kantaa: 16-vuotiaana aloitettu Amerikan valloitus on nostanut DealDashin USA:ssa oman toimialansa markkinajohtajaksi sekä Facebookin vuoden 2013 puhutummaksi brändiksi. Ja miehellä on ikää vasta 21 vuotta! Williamin rohkeus vie hänet ja yrityksensä vielä huimaan maailmanlaajuiseen menestykseen. Williamin neuvot ja näkemykset ovat ehdottomasti kuuntelemisen arvoisia.

Lämpimästi tervetuloa mukaan tämän vuoden Entrepreneur of the Year -tapahtumiin. Suomi tarvitsee esikuvayrittäjiä, joiden rohkeus innoittaa meitä kaikkia.

Juha Hilmola


Juha HilmolaJuha Hilmola

email


Tilintarkastuksen partner Juha Hilmola on työskennellyt 18 vuotta eri toimialojen kotimaisten ja kansainvälisten yritysten tilintarkastuksen ja neuvonannon parissa. Hän on myös EY Entrepreneur of the Year -kilpailun sekä kasvu- ja perheyritysohjelman johtaja Suomessa.

 Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s