Talousnäkymiä Euroopan takapenkiltä

Building a better working World

Ei tässä olisi Krimin kriisiä tarvittu, ihan tarpeeksi synkältä Euroopan talouden tila näyttää ilmankin. Vaikka euroalue on päässyt takaisin kasvuun, se on EY:n tänään julkaistun EY Eurozone Forecast -talousennusteen mukaan jäämässä muun maailman talouskasvusta jälkeen. Ennusteen mukaan euroalueen kokonaiskasvu kymmenvuotiskaudella 2008-2018 olisi vain 5 prosenttia, kun samassa ajassa Iso-Britannian bruttokansantuote kasvaisi 12 ja Yhdysvaltain 23 prosenttia. Vuodelle 2014 ennustamme euroalueelle prosentin kasvua, mikä on rahtusen Euroopan Keskuspankin maaliskuista arviota alempi.


Suomen talouden kasvuennusteemme vuodelle 2014 on kolmessa kuukaudessa puolittunut. Joulukuussa tunnelin päässä näkyi jo valoa niin, että uskalsimme povata 1,3 prosentin kasvua, kun nyt odotamme bruttokansantuotteen kasvavan 0,6 prosenttia vuonna 2014.

Huonoin uutinen tulee tässä: nämä ennusteet on tehty ennen kuin Krimillä äänestettiin itsenäistymisestä Venäjään. Lieneekin odotettavissa, että Euroopan ja Venäjän välisissä talouspakotteissa sovellettava Hammurabin laki kuihduttaa kasvun kokonaan. Suomi on tässä rallissa Euroopan takapenkkiläisenä toivoen, että saksalaiskuski pysyy tiellä.

Suomen taloutta vaivaa jo vanhastaan kilpailukyvyn hiipuminen elektroniikka- ja metsäteollisuuden rakennemuutosten ja viennin romahtamisen myötä. Yritysten vähäiset investoinnit ja yksityisen kulutuksen hidas kasvu ennakoivat pitkää hitaan kasvun kautta, kunhan Venäjän tilanteessa ensin päästään taas normaaliin päiväjärjestykseen. Sitä ennen tuskin kasvetaan.

Valtionjohto näyttää päässeen jo yksimielisyyteen siitä, että tilanne vaatii julkisen talouden sopeuttamista parin miljardin verran vuodessa. Lääkkeitä talouskasvun käynnistämiseen ja yritysten toimintaedellytysten parantamiseen ei sen sijaan tunnu löytyvän. Onneksi yhteisöveroa sentään alennettiin.

Mitä yritykset voivat tässä tilanteessa tehdä? Toki epävarmuus edellyttää viisasta riskienhallintaa, mutta ennen kaikkea tarvittaisiin uutta rohkeutta liiketoimintaan – uskallusta investoida ja innovoida, sillä tulevaisuuden kilpailukyky perustuu eri tekijöihin kuin ennen. Vanhat liiketoimintamallit on uskallettava kyseenalaistaa, digitalisoitumisen mahdollisuuksia on osattava hyödyntää ja maailmanmarkkinoille on mentävä nopeammin. Korkeatasoinen koulutusjärjestelmämme tuottaa huippuosaamista, mutta insinööreistämme pitää loihtia myös huippumarkkinoijia ja -myyjiä. Tarvitaan kaupallistamisen osaamista ja voittajan asennetta.

Jospa kärkiyrityksemme ottaisivat oppia kasvuyrittäjistämme? Siinä porukassa on rohkeutta istua ajajan paikalla.

Jaakko Hirvola
Twitter: @JaakkoHirvola


EY - Jaakko HirvolaJaakko Hirvola

email


Partner Jaakko Hirvola aloitti EY:n toimitusjohtajan tehtävässä Suomessa vuoden 2014 alussa. Toimitusjohtajan tehtävien ohessa hän vastaa EY:n IT Advisory -palveluista Pohjoismaissa. Laajan kotimaisen ja kansainvälisen kokemuksen omaava Jaakko on erikoistunut johtamisen, liiketoiminnan muutoksen läpiviennin ja IT:n liiketoiminnassa hyödyntämisen konsultointiin.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s