Yhtiöittämisen ja varainsiirtoveron tulkinnasta

Kuntien toimintojen yhtiöittämiset ovat nousseet julkiseen ja poliittiseen keskusteluun viime päivien ja viikkojen aikana. Vastineemme Helsingin Sanomien uutisointiin julkaistiin lehdessä 27.2. ja jatkamme keskustelua mieluusti myös täällä blogissamme.


KHO on julkaissut kunnan toimintojen yhtiöittämistä koskevan päätöksen 2014:29, jota on tulkittu eri tavoin. Keskusverolautakunta on tuoreeltaan tulkinnut päätöstä niin, ettei kunta voisi yhtiöittää EVL 52d §:n mukaisella liiketoimintasiirrolla omalla alueellaan harjoittamaansa elinkeinotoimintaa, joka on tuloverolain säännöksellä huojennettu tuloverosta. Aihepiiriin liittyy varainsiirtoverolain 43.1 §, jonka mukaan varainsiirtoveroa ei tarvitse suorittaa, jos EVL:n liiketoimintasiirtoa koskeva säännös soveltuu yhtiöittämiseen. Jos EVL:a siis tulkitaan edellä kuvatulla tavalla, joudutaan yhtiöitettävästä kiinteästä omaisuudesta maksamaan varainsiirtovero näiden lainkohtien valossa.

Edellä kuvatusta poiketen KHO:n päätöstä voi tulkita myös niin, että siinä otettiin kantaa vain kunnan verovapaan peruspalvelutoiminnan yhtiöittämiseen. Tällöin KHO:n tuore ratkaisu ei estäisi EVL:n liiketoimintasiirtosäännöksen soveltuvuutta, jos kunta yhtiöittää elinkeinotoimintaansa, josta se ei ole verovelvollinen tuloverolain mukaan. Tällöin myös varainsiirtovapaus olisi saavutettavissa kunnan yhtiöittäessä elinkeinotoimintaansa.

Yritysjärjestelydirektiivin 3 artiklassa edellytetään, että direktiivissä tarkoitettu yhtiö on ilman vapautusta velvollinen maksamaan yhteisöjen tuloveroa. Kunnan yhtiöittäessä harjoittamaansa elinkeinotoimintaa Suomen rajojen sisäpuolella, sovelletaan EVL 52.1 §:ää ja EVL 52d §:ää, joihin ei ole kirjattu edellä mainittua direktiivin vaatimusta, eli Suomen sisäinen lainsäädäntö on direktiiviä liberaalimpi. Näkisinkin, että kunta voi yhtiöittää päätöksestä KHO 2014:29 huolimatta omalla alueella harjoittamaansa elinkeinotoimintaa EVL 52d §:n mukaisesti, jolloin yhtiöitettävästä kiinteästä omaisuudesta ei tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa. Jos keskusverolautakunnan tuoreesta päätöksestä valitetaan KHO:een, saadaan asiasta korkeimman oikeusasteen selkeyttävä kannanotto.

Jukka Lyijynen


EY - Jukka LyijynenJukka Lyijynen

email


Jukka Lyijynen toimii EY:llä senior managerina veroyksikkömme Business Tax Advisory -tiimissä. Jukka on vuodesta 1996 lähtien työskennellyt erilaisten elinkeinoverotukseen liittyvien tehtävien parissa, ja hän on uransa varrella ollut mukana useissa julkisen sektorin toimeksiannoissa.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s