Digitaalisuudesta kilpailuvaltti

Building a better working World

Useimmat yritykset ovat jo oivaltaneet, että niiden on osattava hyödyntää erilaisia digitaalisia kanavia tavoittaakseen asiakkaansa ja muut keskeiset sidosryhmät sekä pitääkseen yhteyttä yllä toimintaympäristönsä kanssa. Tämäkin blogikirjoitus on – ehkä tyypillinen – esimerkki digitaalisten kanavien käyttämisestä sidosryhmärajapinnassa. Harva yritys kuitenkaan ymmärtää digitaalisuuden mahdollistaman murroksen laajuuden, saati muutoksen tarpeen oman yrityksen kohdalla. Miten digitaalisuutta voisi hyödyntää ja kääntää se yrityksen kilpailueduksi? Miten hallita kirjaimellisesti valonnopeudella leviävät riskit?


Murroksen mittasuhteet vaihtelevat toimialoittain. Vaikka suurimmat vaikutukset nähdään etenkin tietotekniikan, telekommunikaation, median, kaupan, pankkien ja terveydenhuollon parissa, muutokset resonoivat varmasti kaikilla toimialoilla.

Teknologian ja palvelujen jokainen sukupolvi leviää edeltäjiään nopeammin ja laajemmalle. Puhelimelta kesti 70 vuotta vakiintua joka toiseen länsimaiseen kotiin, radiolta 28 vuotta ja Internetiltäkin vielä kymmenisen vuotta. Facebook saavutti 10 miljoonan käyttäjän rajan vajaassa kolmessa vuodessa, Twitter parissa vuodessa ja some-tulokas Google+ jo parissa viikossa. Eipä vihaisilta linnuiltakaan kestänyt kauaa lentää joka maailmankolkkaan.

Onnistuneella digitaalisuuden innovoinnilla yritykset parantavat asiakaspalveluaan, tehostavat toimitusketjuaan tai luovat jopa kokonaan uusia liiketoimintamalleja. Kuluttajaliiketoiminta kulkee muutoksen kärjessä, sillä kuluttaja jättää verkkoon päivittäin uskomattoman määrän digitaalisia jälkiä viestinnästään, ostokäyttäytymisestään, energiankäytöstään, liikkumisestaan ja taloudestaan. Kaiken tämän tiedon hyödyntämisessä otetaan vasta haparoivia alkuaskeleita, mutta nopeat syövät pian hitaat. Tekniikka jarruttaa tätä kehitystä selvästi vähemmän kuin palveluntarjoajien kekseliäisyyden puute.

Monien teollisuudenalojen laite- ja palvelutoimittajat keräävät jo toimittamistaan laitteista valtavia määriä tietoa, jota analysoimalla huollon tarve voidaan havaita etukäteen ilman, että osia rikkoutuu tai tietyn huoltovälin määräaika täyttyy. Palvelu paranee, seisokit vähenevät ja kustannuksia säästyy. Kun lähitulevaisuudessa kaikki laitteet ovat verkossa, vastaavien teollisten innovaatioiden mahdollisuudet ovat rajattomat.

Entä pysyvätkö yritysten taustajärjestelmät mukana kehityksessä? Nähtyäni ison kansainvälisen pörssiyhtiön ottavan uuden pilvipohjaisen taloushallinnon ydinjärjestelmän onnistuneesti käyttöön kahdessa kuukaudessa, on pakko uskoa, että iso murros on meneillään myös yritysten hallinnollisissa toiminnoissa. Perinteisesti tällainen käyttöönotto on kestänyt useita vuosia ja se on toteutettu monikymmenkertaisella kustannuksella, mikä on toki ollut mieluisaa järjestelmätoimittajille ja -integraattoreille.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi tammikuisessa raportissaan, että digitalisoituminen uhkaa Suomessa joka kolmatta työpaikkaa seuraavan 10-20 vuoden aikana. Kuulostaa toki pelottavalta, mutta voisiko tämän tulkita niinkin, että automatisoinnilla ja tietotekniikan paremmalla hyödyntämisellä yritykset pärjäävät kohta kolmanneksen pienemmällä työvoimalla? Tai positiivisesti ajatellen, voivat tuottaa nykyväellä puolet enemmän?

Uskallatko arvioida yrityksesi kilpailukyvyn digitaalisuuden hyödyntämisessä? Oletko edelläkävijä, seuraaja, vai jäitkö jo kyydistä? Suosittelen, että läpivalaiset seuraavalla strategiakierroksella yrityksen koko arvoketjun ja kaikki toiminnot nähdäksesi millaisia kvanttihyppyjä digitalisointi tarjoaa. Ideat omalle toimialallesi löydät sivuiltamme.

Tule mukaan jatkamaan keskustelua kanssani Twitterissä @JaakkoHirvola tai ota yhteyttä LinkedIn-palvelun kautta.

Jaakko Hirvola


EY - Jaakko HirvolaJaakko Hirvola

email


Partner Jaakko Hirvola aloitti EY:n toimitusjohtajan tehtävässä Suomessa vuoden 2014 alussa. Toimitusjohtajan tehtävien ohessa hän vastaa EY:n IT Advisory -palveluista Pohjoismaissa. Laajan kotimaisen ja kansainvälisen kokemuksen omaava Jaakko on erikoistunut johtamisen, liiketoiminnan muutoksen läpiviennin ja IT:n liiketoiminnassa hyödyntämisen konsultointiin.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s