Yrittäjä, muista vuosi-ilmoitus ja listaamattomien yhtiöiden osinkojen ennakonpidätys

Vuosi-ilmoitus ja osinkoverotus

Tammikuussa on aika antaa Verohallinnolle vuosi-ilmoitus vuonna 2013 maksetuista suorituksista. Lisäksi kevään osinkokierroksella on syytä muistaa 1.1.2014 voimaan astunut ennakkoperintäasetuksen muutos, joka velvoittaa yritykset toimittamaan ennakonpidätyksen myös listaamattoman yhtiön jakamista osingoista.


Työnantajan tai muun tiedonantovelvollisen on vuosittain annettava Verohallinnolle tiedot maksamistaan palkoista ja muista suorituksista, kuten työkorvauksista ja osingoista. Kattavan listauksen vaadituista vuosi-ilmoituksista löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

Vuosi-ilmoitukset vuonna 2013 maksetuista suorituksista tulee antaa Verohallinnolle pääsääntöisesti tammikuun 2014 loppuun mennessä. Jos työnantajan tai osinkojen vuosi-ilmoitus toteutetaan sähköisesti, tulee ilmoitus jättää Verohallinnolle 3.2.2014 mennessä. Yksittäistapauksissa Verohallinto voi myöntää lisäaikaa vuosi-ilmoituksen antamiselle.

Vuosi-ilmoitusten perusteella tiedot maksetuista suorituksista välittyvät saajien esitäytetyille veroilmoituksille. Jotta esitäytettyjen veroilmoitusten tietoja ei tarvitsisi myöhemmin keväällä oikaista, on tärkeää, että suoritusten maksajat antavat vuosi-ilmoitukset oikeansisältöisinä ja oikea-aikaisesti Verohallinnolle. Jos vuosi-ilmoituksen laiminlyö kokonaan tai sen antaa myöhässä, väärällä tavalla tai väärin tiedoin, Verohallinto voi määrätä yritykselle laiminlyöntimaksun.

Ennakkoperinnässä uutuutena on 1.1.2014 voimaan astunut ennakkoperintäasetuksen 15 §:n muutos, jonka mukaan myös listaamattoman yhtiön jakamista osingoista tulee toimittaa ennakonpidätys. Listayhtiöiden on jo aiemmin tullut toimittaa ennakonpidätys jakamistaan osingoista. 1.1.2014 jälkeen nostettavissa olevien osinkojen ennakonpidätys on listattujen yhtiöiden osalta 25,5 prosenttia; listaamattoman yhtiön jakamista osingoista ennakonpidätys on 7,5 prosenttia 150 000 euroon asti. 150 000 euron rajan ylittävältä osalta ennakonpidätys on puolestaan 27 prosenttia.

Osinkoa jakavan yhtiön tulee seurata edellä mainitun euromääräisen rajan täyttymistä saajakohtaisesti. Jos saaja esittää osingolle lasketun muutosverokortin, tulee ennakonpidätys toimittaa sen mukaisesti. Tällöin ennakonpidätys ilmoitetaan normaaliin tapaan kausiveroilmoituksella.

Listaamattomien yhtiöiden tulee vuorostaan toimittaa ennakonpidätys vain luonnollisille henkilöille tai kuolinpesille maksamistaan osingoista. Esimerkiksi emoyhtiölle maksetuista osingoista ei siis edelleenkään tarvitse toimittaa ennakonpidätystä.

Ennakkoperintäasetuksen muutos astui voimaan 1.1.2014, ja koskee siten 1.1.2014 tai sen jälkeen nostettavissa olevia osinkoja. Jos osinko on ollut nostettavissa jo vuoden 2013 puolella, ei siitä tule nostettaessa toimittaa ennakonpidätystä, vaikka itse osingonmaksu tapahtuisikin vasta vuoden 2014 puolella.

Muutoksen taustalla on vuodenvaihteessa voimaan tullut osinkoverouudistus, jonka seurauksena listaamattomien yhtiöiden jakamista osingoista osa on aina luonnolliselle henkilölle veronalaista tuloa. Verohallinto on julkaissut tiedotteen koskien osinkoverouudistusta.

Veera Oikarinen


Veera OikarinenVeera Oikarinen

email


Veropalveluiden senior advisor Veera Oikarinen toimii tuloverotuksen asiantuntijana EY:n Oulun toimistolla ja on aiemmin työurallaan työskennellyt Verohallinnossa. Yritysverotuksen lisäksi Veeran toimeksiantoihin kuuluvat yrittäjien tuloverotukseen liittyvät kysymykset sekä koti- että ulkomaisesta näkökulmasta.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s