Omistajayrittäjä – tunnetko yrityksesi mahdollisuudet?

Building a better working World

Haasteellinen taloustilanne Euroopassa ja erityisesti Suomessa luo kaikille yrityksille tarpeen kehittää liiketoimintojaan ja sen myötä kannattavuuttaan. Kaikissa markkinatilanteissa yrityksillä on työkalupakissaan välineet kilpailukykynsä parantamiseen; omistajayrittäjänä nämä työvälineet ovat sinun käsissäsi. Mitä sitten voit tehdä?


Paranna yrityksesi toiminnan läpinäkyvyyttä laskemalla myyntikate todellisten muuttuvien kulujen mukaan huomioiden myös välilliset kustannukset aiheuttamisperiaatteella. Tämän jälkeen jaa koko yrityksen myyntikate lisäarvon kannalta lohkoihin, joita voivat olla esimerkiksi asiakkaat, tuotteet ja tuoteryhmät tai maantieteelliset alueet.

Lisäksi sinun tulisi selvittää, onko yritykselläsi kannattamattomia asiakkaita, tuotteita tai toimipaikkoja. Mitkä ovat niiden riippuvuussuhteet? Mihin yrityksesi kannattaa panostaa, missä sillä on paras suhteellinen etu markkinat huomioiden? Onko asioita, joista kannattaa luopua, jotta voidaan vapauttaa aikaa ja energiaa sinne missä sitä tarvitaan?

Hinnoittelu markkinoiden mukaan voi tarjota aikaisempaa parempaa katetasoa, mikäli yrityksesi kustannukset ovat hallinnassa ja toimitte tehokkaasti. Operatiivisen laskentatoimen tulee olla kunnossa, jotta sinä ja yrityksesi muu johto saatte tarvitsemanne oikeat tiedot päätöksenteon tueksi. Ajantasainen, oikea tuloslaskenta ja tuloksen ennustamisprosessi antavat pohjan toiminnan kehittämiselle.

Olemmeko tehokkaita tai tehottomia?

Kustannusten tarkka analyysi antaa johdolle eväitä päätöksentekoon. Mikä on todellinen myyntikate, kun tuotannon keskimääräinen käyttöaste huomioidaan? Voidaanko kapasiteetin käyttöastetta nostaa ilman, että joudut tinkimään katteistanne? Kerran annettu alennus saattaa romuttaa hintatason myös muiden asiakkaiden osalta.

Hinnoittelussa tulee olla johdonmukainen ja rohkea myös huonoina aikoina. Onko meillä liikaa tuotteita, liikaa monimutkaisuutta prosesseissa ja jakelutiessä tai liian vähän modulaarisuutta, jotta voitaisiin päästä virtaviivaisiin ja tehokkaisiin tuotantoprosesseihin? Myös asiakkaita voi olla liikaa, mikä syö yrityksen arvoa. Parhaat asiakkaat, niin nykyiset kuin tulevat, tulee tunnistaa ja heidän toiveensa täyttää.

Entä mikä on kulurakenne?

Voidaanko joustavuutta lisätä alihankinnalla, vai onko tekeminen kuitenkin meidän ydinosaamistamme, jota ei kuitenkaan kannata luovuttaa pois? Tekemiselle pitää olla hyvät puitteet, mutta ylikuntoa tulee välttää. Tukitoimintoja tai kiinteitä kuluja ei saa olla liikaa liiketoiminnan kantokykyyn nähden – kiinteät kulut tuppaavat tunnetusti nousemaan kasvuyrityksillä hyppäyksittäin.

Nettokäyttöpääomasta likviditeettiä

Älä myöskään unohda nettokäyttöpääomaa, johon vaikuttavat muun muassa liiketoimintaan sitoutuvat saamiset, vaihto-omaisuus, ostovelat ja velat valtiolle. Kun virtaviivaistat yrityksesi toimintaa ja keskityt lisäarvoon, pärjäät yleensä myös pienemmällä nettokäyttöpääomalla – pysyvästi ja yrityksen markkina-arvoa kasvattaen. Kokemustemme mukaan nettokäyttöpääomasta on vapautettavissa rahaa keskimäärin jopa 20–40 prosenttia. Näin yrityksesi saa käyttöönsä merkittävän lisäpotin, joka voidaan käyttää esimerkiksi lainojen lyhennyksiin, osingon maksuun tai muuhun vaihtoehtoiseen, tuottoa tuovaan sijoitukseen. Valitettavasti edellä todetut hyödyt jäävät usein saamatta, koska yrityksissä nettokäyttöpääoma kokonaisuutena ei yleensä ole kenenkään aktiivisessa hoidossa.

Kun yrityksesi suorituskyky on kunnossa, rahoituksenkin hinta pysyy normaalisti kohtuullisena ja sen saatavuus on turvattu. Pelkistäen voisi todeta, että omistajayrittäjän kannattaa aina pitää yrityksensä myyntikunnossa ja hyvässä terässä, vaikka ei olisikaan myyntiaikeissa.

Onnea ja menestystä toiminnan parantamiselle ja muutokselle!

Jari Henttula


Jari HenttulaJari Henttula

email


Tilintarkastuksen partner Jari Henttulalla on yli 20 vuoden kokemus pörssi- ja perheyhtiöiden tilintarkastuksesta sekä vankka elintarvike- ja teknologiateollisuuden tuntemus. Jari johtaa EY:n Lounais-Suomen liiketoimintaamme.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s