Nyt tarvitaan uusi strategia

Building a better working World

Maailma on todellakin muuttunut. ”New normal” on ankarampi ja vaativampi kuin moni osasi ajatella. Entinen toimintamalli ei enää riitä uusien kilpailijoiden tullessa markkinoille. Viranomaiset kiristävät sääntelyä pyrkimyksenään hillitä talouden ei-toivottuja piirteitä, mutta aiheuttavat samalla kotimarkkinoiden yrityksille kilpailuhaittaa, joka vauhdittaa talouden painopisteen siirtymistä nopean kasvun markkinoille.


Jokaisen yrityksen on syytä arvioida tilanteensa uudelleen ja päivittää strategiansa uuden maailmanjärjestyksen mukaiseksi. Me EY:llä teimme sen kuluvan vuoden alussa ja annoimme strategiallemme nimeksi Vision 2020. Strategiamme rakentuu megatrendien pohjalle: talouden painopisteen siirtyminen Aasiaan, teknologian nopea murros, kansainvälistyminen ja sääntelyn lisääntyminen. Tulemme kilpailemaan osaavimmasta työvoimasta, minkä johdosta tavoittelemme maailman kiinnostavimman työpaikan asemaa korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa – nyt EY on toisena heti Googlen jälkeen.

Jokaisen yhtiön on kyettävä määrittelemään, mikä oikeuttaa sen olemassaolon ja kuinka se jäsentää toimintansa suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan. Vain yhteiskunnan ja ympäristön kannalta kestävä toiminta antaa oikeutuksen kannattavalle liiketoiminnalle. Olemme EY:llä pukeneet yrityksemme olemassaolon tarkoituksen lauseen muotoon: Building a better working world.

Meidän mielestämme maailma on parempi paikka elää, kun talous ja pääomamarkkinat toimivat, synnyttävät yrittäjyyttä ja kasvua sekä tuottavat ihmisille työpaikkoja ja sen myötä yhteiskunnalle verotuloja. Näin yhteiskunta saa tarvittavat varat heikoimmista huolehtimiseen. EY:n tehtävänä on varmistaa tilintarkastus- ja konsultointipalveluillaan pääomamarkkinoiden toimivuus ja taloudellisen toiminnan tehokkuus.

Suomen valtion tulisi nopeasti kyetä määrittelemään toimintansa tarkoitus new normal -ympäristössä sekä toteuttaa määrittelyn mukaiset toimenpiteet nopeasti, tehokkaasti ja ennakoidusti. Uuden määritelmän Suomen valtion roolista tulisi perustua yrittäjyyden ja kasvun edellytysten luomiseen kestävän kehityksen pohjalta. Kansakuntamme on pieni, joten resurssimme ovat jo lähtökohtaisesti hyvin rajalliset. Sen johdosta valtion ensisijainen tehtävä olisi varmistaa että nämä rajalliset resurssit ovat tehokkaassa käytössä. Taloustieteen mukaan resurssien tehokkaasta allokaatiosta huolehtivat parhaiten vapaat ja toimivat pääomamarkkinat.

Suomea on usein huomautettu rakenteellisesta ongelmastamme eli ylisuuresta julkisesta taloudesta. Julkinen talous on kasvanut niin suureksi, että sen myötä aiheutuva kansantalouden epätäydellinen resurssiallokaatio haittaa kansantalouttamme yhä enemmän ja enemmän. Mikäli julkisen talouden osuus kansantaloudesta olisi sopivan pieni, suurin osa kansantalouden pääomista hakisi jatkuvasti parasta tuottoa varallisuudellemme, jolloin elinkeinoelämän muutos olisi jatkuvaa eikä nykyisenlaisia rakennemuutosshokkeja koettaisi samassa laajuudessa. Julkisen talouden jäykät rakenteet ovat ylläpitäneet toimintaa, jonka olisi pitänyt uudistua jo aikaisemmin.

Meidän näkemyksemme mukaan kansakunnan hyvinvoinnin perusta on innovointiin kykenevä elinkeinoelämä. Innovaatioita tehdään sekä suurissa korporaatioissa että kasvuyrityksissä. Yrittäjien merkitys uusien teknologioiden kaupallistamisessa on suuri. Suomen koulutustaso on korkea, joten osaavan väestön lisäksi tarvitaan asenne, jossa yrittäminen nähdään kaikkein tavoiteltavimpana toiminnan muotona. Valtion tulisi luoda puitteet, jotka synnyttävät yrittäjyyttä ja tukea kulttuuria, joka arvostaa riskinottoa ja kasvuhakuisuutta. Kulttuuri muuttuu hitaasti, joten toimenpiteiden tulee olla määrätietoisia, merkittäviä ja pitkäkestoisia. Building a better working world on toivottavaa myös Suomen osalta ja liikkeelle on lähdettävä heti.

Harri Pärssinen


Harri PärssinenHarri Pärssinen

email


Partner, KHT, Harri Pärssinen on toiminut Ernst & Young Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2005 alkaen ja EY:n Nordic-liiketoimintayksikön johtoryhmän jäsenenä vuodesta 2006. Harrilla yli 20 vuoden kokemus niin kotimaisten kasvuyritysten ja kansainvälisten konsernien tilintarkastuksesta lukuisilta eri toimialoilta kuin laajasta joukosta yritysjärjestelyjä. Hänen erityisosaamisalueitaan ovat kansainvälisen liiketoiminnan tuntemus ja kansainvälisten tiimien johtokokemus.
1. tammikuuta 2014 Harri siirtyy Ernst & Young Oy:n toimitusjohtajan tehtävistä yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi.Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s